"Nijerya, darbe yüzünden parya devlet haline geldi"

"Nijerya, darbe yüzünden parya devlet haline geldi"

Nijerya eski Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo, ülkesinin askeri yönetimler döneminde zedelenen itibarı nedeniyle parya devlet haline geldiklerin, uzun yıllar bu imajı düzeltmeye çalıştığını söyledi.

Resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Obasanjo, Nijerya'daki siyasi gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

1999-2007'de Nijerya cumhurbaşkanı olarak görev yapan Obasanjo, Nijerya'da 1983-1998'te kesintisiz 15 yıl süren askeri darbe yönetiminin ülkenin uluslararası saygınlığını kaybetmesine neden olduğunu söyledi.

Nijerya genç bir demokrasi olduğuna işaret eden Obasanjo, "Çünkü Nijerya yaklaşık 15 yıl askeri darbe ile yönetilmiştir. Bu 15 yıl boyunca Nijerya'da hemen hemen her şey yanlış yapıldı. Ekonomimiz, siyasi ilişkilerimiz çok kötü hale geldi. Nijerya, darbe yüzünden parya devlet haline geldi. Hiç kimse Nijerya ile ilişki kurmak istemiyordu. Bütün ülkeler, bizimle ilişkilerini askıya almıştı" diye konuştu.

Nijerya'nın imajının ve statüsünün değişmesi gerektiğine inandığını ve bu yüzden cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğunu ifade eden Obasanjo, görev süresini tamamladığı 2007'ye kadar Nijerya'yı uluslararası toplumun saygın bir üyesi haline getirmeye çalıştığını söyledi.

Nijerya, 1966-1979 ve 1983-1998'te askeri cuntalar tarafından yönetilmişti.

"Hukuki yaptırımlar kararlı şekilde uygulanmalı"

Nijerya hükümeti ile Boko Haram örgütü arasında 2010'dan bu yana süren çatışmalara kararlı adımlarla çözüm bulunabileceğini ifade eden Obasanjo, terörün her türlüsüne karşı olduğunu dile getirdi. Hükümetin şikayetler ve tahrikler karşısında sessiz kalamayacağını kaydeden Obasanjo, şunları söyledi:

"Haklı şiddet yoktur. Bütün düzeni güvensiz hale getirmek doğru değildir. Ben her zaman dile getiriyorum, Boko Haram ile hükümet arasındaki mesele havuç ve sopa politikası olmalıdır. Hükümet güçleri yapması gerekeni yapıyor. Örgütün yaptıkları görmezden gelinemez. Hükümetin, Boko Haram örgütüne karşı hukuki yaptırımları kararlı bir şekilde sürdürmesi halinde çözüm bulunacağına inanıyorum."

Nijerya'da geçtiğimiz aydan bu yana hükümet güçleri ile Boko Haram örgütü arasında şiddetlenen çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.