Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Müslümanların Baharı Başladı

Müslümanların Baharı Başladı

Hadis kitaplarında kayıtlı olan hadislerde Resulü Ekrem Efendimizin (sav.) “Kış müminin baharıdır: Gündüzleri kısa olduğu için oruç tutar. Geceleri de uzun olduğu için kalkar ibadet yapar.” buyurduklarını Ebû Said el-Hudrî (ra) rivayet ediyor.

Hadisi Şerifin hadisin Ebû Ya'la' dan(ra) gelen rivayetinde “Gecesi uzundur, onu ibadetle ihya eder; gündüzü kısadır onu da oruçlu geçirir.” şeklinde ilaveye yer verilmektedir.

Deylemî'nin(rha) Abdullah İbn Mesud (ra)’den naklettiği hadiste de şöyle buyurulmaktadır: "Kış mevsimine merhaba. Onda rahmet vardır, ibadet eden için gecesi uzun; oruç tutan için de gündüzü kısadır." 

Yine Enes b. Malik (ra)’den rivayet edilen hadiste de "Kış orucu, soğuk ganimetidir" buyurulmuştur.

Bulunduğumuz coğrafya da yani kuzey yarım kürede adına ekinoks da denilen gece gündüz eşitliğini yaşadığımız 23 Eylül tarihi itibarıyla Müslümanlar için kış baharı başlamış olmaktadır.

İlk bakışta insan kış nasıl bahar olur diye düşünüyor olsa da bolluk ve bereket mevsimi olan yaz mevsiminden sonra zorluk ve darlık mevsimi olan kış mevsiminin sadece Müslümanlar için yeni bir yaz mevsimi olması çok anlamlı oluyor.

Çünkü günlerin uzun ve yorucu olması sebebiyle iş hayatında oldukça zahmetli bir mevsimi geçiren Müslümanlar için kış mevsiminin yaz olarak ifade edilmiş olması gündüzleri kısa geceleri ise uzun olan kış günlerinin sunduğu fırsatın farkında olabilme anlamına gelmektedir. 

Kış mevsimi aynı zamanda uzun günlerin telaşıyla kaçırılmış fırsatların telafi edilme dönemi olarak kabul edilirse İslam’ın 5 şartından biri olan Namaz ibadetindeki eksikliklerin yanlışlıkların özellikle de hayatın hızlı akışı sırasında terk edilen sünnetlerin ve nafilelerin ikame mevsimi olarak kabul edilmelidir.

Uzun kış geceleri ve namaz söz konusu olduğunda ise Hz. Peygamber Efendimizin(sav) “2 rekât Teheccüd namazı dünya ve dünyadakilerden daha hayırlıdır” sözü ile bize hatırlattığı Teheccüd namazının önemi akla gelir.

Yatsı Namazından sonraki uykudan gecenin bir vaktinde uyanmak suretiyle imsak vaktine kadar kılınabilecek olan Teheccüd namazı Hz. Peygamberimizin(sav) aynı zamanda abdestli olarak uyumak konusundaki müjdelerine nail olmayı da sağlamaktadır.

Aslında Müslümanlara Teheccüd Namazı konusundaki belki de en önemli müjde yine Hz. Peygamberimizin(sav) “Teheccüd kılma âdeti olup da, uyuya kalana, Allahü Teâlâ(cc) kılmış gibi sevap verir.” Müjdesi ile verilmiştir.

Kış mevsimini Müslümanlar için bahara çevirecek ikinci ibadet ise Hadisi Şerifte oruç olarak ifade edilmiştir.

Geçmiş aylarda ve yıllardaki Ramazan günlerinde yaşadığımız ihmaller nedeniyle veya yaşadığımız sağlık sorunları nedeniyle tutulamayan oruçların telafisi için en uygun zaman kısa kış günlerinde tutulabilecek oruçlardır.

Çünkü kış mevsimin kısa günlerinde tutulan oruçlarda yaz mevsiminde tutulan oruçlarda olduğu gibi Müslümanlar susuzluk duymaz, açlık da çekmez. 

Birde sonradan hatırımıza gelen yolculuklar nedeniyle bozmak zorunda kaldığımız oruçlar ile üzüntü içinde hatırladığımız yeminlerimizin keffaretleri nedeniyle var olduğunu bildiğimiz oruç borçlarımızı ödeme yapmanın tam zamanıdır bu mevsim.

Farz veya keffaret orucu olarak herhangi bir borcum yok diyen Müslümanlar için ise Hz. Peygamberimizin(sav) sahih Sünnetine ittiba etmenin vaktidir kış günleri.

Kısa kış günlerde Hz. Peygamberimizin(sav) yaptığı gibi pazartesi ve perşembe günlerini oruçlu geçirmeleri Müslümanlar için çok büyük kitlelerce unutulmuş olan bu güzel bir sünneti tekrar hatırlatmanın ve hayata geçirmenin en güzel yoludur.

Böylece gündüzünde oruçlu olup gecesinde ise kolaylıkla yerine getirilecek Teheccüd sünneti ile gece ibadetini yapan Müslümanlar büyük bir hasat mevsimi yaşamış olurlar.

Hadisi şerifte ifade edilen kış baharı geçmiş yılların ihmallerinden kaynaklanan namaz ve oruç ibadetlerinin telafisini sağlamış olurken aynı zamanda yapılacak Kuranı Kerim tilavetleri, zikirler, tevbe ve istiğfarlar ile de uzun kış gecelerinin ayrı bir kazancı olacaktır

Müslümanlar uzun kış gecelerindeki Teheccüd Namazları Kuranı Kerim kıraatı, tezekkür, tesbihat ve dua ile Rabbi Teâla(cc) ile baş başa kalma imkânı bulunca elde ettiği kalp huzuru ile hayatın kargaşası içinde gündüz vakitlerinde karşılaştığı problemlerle daha kolay baş etmeninde yolunu bulmuş olacaktır.

Kısacası kısa günlerin kolaylığında tutacağı oruçla ve uzun kış gecelerin kılacağı nafile Teheccüd namazları ve Kur ’anı Kerim kıraatleri ve yapacağı tevbe ve zikirler ile bereketlendireceği kış baharı mevsimi Müslümanlar için gecesiyle, gündüzüyle bereketli günlerdir.

Yalancı tarih ve uydurulmuş kahramanların üretildiği veya hıristiyan ve yahudi adetlerinin kutsandığı gayri İslami bir hayatı dayatan dizlerle televizyon başında tüketilecek bir kış mevsimi ile elbette Hadisi Şerifte dikkat çekilen Müslümanın Kış Baharına ulaşılması mümkün değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Süleyman Küçük Arşivi