Müslüman Alimler Birliği'nden Darfur'a "destek" çağrısı

Müslüman Alimler Birliği'nden Darfur'a "destek" çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği, İslam ülkelerine ve Birleşmiş Milletler'e (BM) Darfur'un barış, istikrar ve kalkınmasına destek olma çağrısında bulundu.

Birlik resmi sitesinden yaptığı açıklamada, Sudan hükümeti ile ülkedeki en büyük isyancı gruplardan Adalet ve Eşitlik Hareketi (AEH) arasındaki barış anlaşmasını desteklediğini belirtti.

Birlik açıklamasında, Sudan hükümeti ve muhalif tarafları toplantı yapmaya, Darfur'da kardeşler arasında diyaloğu başlatmak için çaba harcamaya ve barış anlaşmalarını korumaya çağırdı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 ''Senelerdir Darfur meselesi devam ediyor. Yaklaşık 10 yıldır devam eden şiddet olayları binlerce kişinin ölmesine, yaralanmasına sebep oluyor. Yaklaşık 1,4 milyon kişi göç etti. Son dönemde Darfur'a barış getirmek için birçok çaba sarf edildi. 7 Nisan'da Darfur için donörler konferansı öncesinde Sudan hükümeti ile  isyancı gruplardan Adalet ve Eşitlik Hareketi (AEH) anlaşmaya vardı. Sudan, daha önce 2011'de Katar'ın arabulucuğunda Darfur'daki Özgürlük ve Adalet Hareketi (ÖAH) ile de barış anlaşması imzalamıştı.''

Birlik ayrıca Arap-İslam ülkelerindeki hükümetleri halklarıyla uzlaşmaya, İslam'a uluslararası sözleşme ve normlara göre hak ve özgürlük tanımaya, adaletsizlik ve baskıyı reddetmeye çağırdı.

Katar'ın başkenti Doha'da 7-8 Nisan tarihlerinde Uluslararası Darfur Donörler Konferansı yapılmış. Katar Başbakan Yardımcısı Ahmed bin Abdullah Al Muhammed, donör ülkeler tarafından Darfur eyaletinin yeniden inşası için vaat edilen tutarın 3,6 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.