Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Muhteşem Kur’an ve Ramazan

Muhteşem Kur’an ve Ramazan

Ramazan ayı oruç ayı olduğu kadar aynı zamanda Kur’an ayıdır. Zirâ insanları dosdoğru yola ileten, insanlara insanca yaşama sanatını öğreten, ahlâkını kâmilleştiren, çalışmayı sevdiren, dürüst hayâtı teşvik eden yüce Kur’an, Ramazan ayında ilâhî âlemlerden yeryüzüne teşrif etmiştir. “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, Kur’ân-ı Kerim onda indirilmiştir. (O Kur’an ki) insanlara hidâyettir. Doğru yolun, Hak ile bâtılı ayırt eden hükümlerin nice açık delilleri vardır O’nda. O halde içinizden kim o aya erişirse orucunu tutsun..” (1)
Kutsal kitâbımız Kur’ân-ı Kerim, İslâm’ın şerefli Peygamberine indirilen ve Peygamberimiz aleyhisselam’dan günümüze kadar hiç bozulmadan gelen, okunması ibâdet sayılan, insanlığın bir benzerini daha getirmekten aciz kaldığı kutsî ve ilâhî kelamdır. O üslubu ve muhtevâsıyla; akıllara durgunluk veren, hayrette bırakan büyük ve ebedî bir mûcizedir.
Kur’an, tükenmeyen ve sönmeyecek olan yegâne hidâyet güneşidir. O hakkı söyleyen ve hakkı aydınlatan eşsiz bir rahmet pınarıdır. Kur’an gönüllerdeki muhabbet ışığıdır. Nûruyla kendisine inananları mânevi iklimlerde dolaştırır. Peygamber sözüyle ‘O, apaçık nurdur, bir zikri hâkimdir.’ Kur’an, kalplere nur, gönüllere huzur verir. O dertlere de hastalıklara da şifâdır. Yine ruhlara gıda, yüreklere rahmettir. O hem hikmet kitâbı hem duadır. Ve yine O hem kulluk kılavuzu hem hayatı doğru yaşama rehberi hem zikir hem fikirdir. “Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifa, müminler için bir hidâyet ve rahmet gelmiştir.” (2) “Gerçek bu Kur’an insanları öyle bir doğru yola doğrultup götürür ki, O en âdil ve en doğru bir yoldur. Güzel amel (ve hareket)lerde bulunan müminlere kendileri için muhakkak bir ecir olduğunu müjdeler O” (3) Aynı sûrenin devamında “Size Allah’tan hakiki bir nur ve apaçık bir kitap gelmiştir ki, Allâhu Azûmüşşân, rızâsına uyanları O’nun sebebiyle selâmet yollarına doğrultur, onları kendi irâdesiyle karanlıktan aydınlığa çıkarıp dosdoğru yola iletir.” (4)
"Bu Kitap, hiç şüphesiz muttakiler için rehberdir." (5) "Âlemlere uyarıcı olsun diye kuluna hak ile bâtılın arasını ayıran ölçüyü indiren ne yücedir!" (6) Âyetlerden anlaşılacağı üzere Kur’an kendisini Kur’an’da böyle tanıtıyor. Doğruyu eğriden ayıran, insanların ve toplumun salahını temin eden tek mihenk taşıdır O. Faziletli ve erdemli toplum inşa eder.
"Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler, zâlimlerin ta kendileridir." (7) Kur’ân’ın getirdiği ölçülerin dışına çıkanlar aydınlık yarınları karanlığa çevirenlerdir. Bugün olduğu hak hukuk gözetmeden insanların hayâtını zulmete boğanlardır. Bu hakikat yüce Kur’an’da şöylece belirtilir: "Kim benim zikrimden (Kur’an'dan) yüz çevirirse şüphesiz onun sıkıntılı bir hayâtı olacak ve biz onu, kıyamet günü kör olarak haşır edeceğiz. O: 'Rabbim! Beni niçin kör olarak haşrettin? Oysa ben, hakikaten görür idim!' der. (Allah) buyurur ki: İşte böyle. Çünkü sana âyetlerimiz geldi; ama sen onları unuttun. Bugün de aynı şekilde sen unutuluyorsun. Doğru yoldan sapanı ve Rabbinin âyetlerine inanmayanı işte böyle cezalandırırız. Ahret azâbı, elbette daha şiddetli ve daha süreklidir." (8) Böylesi elim bir ebedî hüsranlığa düçâr olmamak için müminler olarak yüce kitâbımızın emirlerine uymak asli vazifemiz olmalıdır. "(Siz) O'nun Kitabı Kur'ân'a uyun. O'nun emirleri ve yasaklarına aykırı gitmekten de sakının ki merhamet olunasınız (da dünya ve âhirette mutluluğa eresiniz.)" (9) Hayat ve târih göstermiştir ki Kur’an ile yaşayanlar ferdî olarak en kâmil vasfı kazanmışlar sosyal olarak da en imrenilir konumda olmuşlardır.
Hal böyleyken O mübârek Kur’an’dan  Kur’an ayı olan Ramazânı şerifte en istifâdeli şekilde faydalanalım. Mukabelelere giderek hatimler yapalım, muhtevâsını anlamaya, idrak etmeye gayret edelim ki üzerimize sekine ve rahmet yağsın. “O Kur'an okunduğunda ona kulak verin ve susun ki rahmet edilesiniz." (10) "Kur'an'ı tertil ile tane tane oku" (11) Kur’an ile şereflenen Ramazan ayında sevâbını umarak kutsal kitâbımız olan Kur’ân’ı okuyalım. Kur’an’la buluşmanın yegâne zemini olan Ramazan’da hatimler yapalım. Kur’ânı kalbimize ve zihnimize nur kılalım inşaALLAH.
---------------
1) Bakara, 185
2) İsra, 57
3) Mâide, 15
4) Mâide, 16
5) Bakara, 2
6) Furkan, 1
7) Mâide, 45
8) Tâhâ, 124-125
9) En’am, 155
10) Âraf, 204
11) Müzemmil, 4

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi