Dr. İbrahim Büyükeken

Dr. İbrahim Büyükeken

Mevsimlik dram!!

Mevsimlik dram!!

Cuma günü Konya’nın Yunak ilçesinde TIR ve mevsimlik işçileri taşıyan minibüsün çarpışması sonucu meydana gelen kazada 8 kişi olay yerinde hayatını kaybetti…Yaşanan trafik kazasından öte büyük dramdı..

**

Şanlıurfa’dan ekmek parasını kazanmak için her yaz Konya’ya gelen mevsimlik işçilerin bu karıştığı ne ilk ne de son kazaydı. Son kazada hayatını kaybedenlerden 5’i çocuktu…

**

Kazada hayatını kaybeden o çocuklarımızın da akranları gibi tatil yapmak, yaz okullarına gitmek, denize girmek, havuza girmek haklarıydı…Ama küçük yaşta büyük bir yük omuzladılar..

**

Ama ülkemizdeki çarpık düzen hiç düzelmedi, aksine daha da kötüleşti. Adaletsiz bir ekonomi sistemine düzenine bir de eğitimsizlik ve cehalet de eklenince böyle acı olaylar yaşanıyor…

**

Ölen 5 çocuğumuz ve diğer 3 kişi dün memleketleri Şanlıurfa’da kılınan cenaze namazının ardından son yolculuklarına uğurlandı. Hiçbiri ünlülerimizin çocukları kadar konuşulmadı…

**

Konuşulmalarına da gerek yok. Mesele; bu çocuklarımızı nasıl kazanabiliriz. İnsanların trafik kazalarında ölümlerine nasıl en aza indirebiliriz bunları konuşmalıyız…

**

Mevsimlik işçiler her yaz İç Anadolu’ya çalışmaya geliyor. Minibüslerin içerisinde tıkış tıkış  10 saatlik bir yolculuğun ardından Konya ve diğer şehirlere geliyorlar ve 3-4 ay çalışıyorlar…

**

Her yaz çok sayıda kaza yaşanıyor ve onlarca tarım işçisi bu kazalarda hayatını kaybediyor. Merak ettiğim bu minibüslerin denetimi nasıl yapılıyor? Veya bu araçları kullanan sürücülerin psikoteknik belgesi var mı?

**

Psikoteknik belgesi varsa da nasıl aldı? Konya’da bile yıllarca usulsüz bir şekilde psikoteknik belgesi verildiğini biliyorum. Urfa gibi yerlerde bu tür belgelerin alınması daha kolay…

**

Bu kadar kazanın yaşanması normal değil. Bir yerde bir yanlışlık var. Araçların yaşı büyük ihtimal çok eski. Psikoteknik belgesi olmadan bu araçları kullanmak da mümkün değil. Ama gerçekten bu belgeyi usulünce mi aldılar?

**

Konya’da ve İç Anadolu şehirlerinde hatta Ege ve Akdeniz’de bile tarımın kaderi bu insanların gelmesine bağlı. Konya’ya Şanlıurfa’dan insanlar çalışmak için gelmesse çiftçinin işi çok zor…

**

Bu yüzden bu insanların çalışma şartları ve konaklama şartlarını iyileştirmek zorundayız. Hala birçok bölgede tarım işçilerinin konakladığı yerlerde sıcak su ve WC sıkıntısı var…

**

Bu sorunları çözmek zorundayız. Onları taşıyan minibüslerin daha sıkı kontrol edilmesi ve şoförlerin yeterlilik düzeyi iyi araştırılmalı…

**

En önemlisi de tarlalarda çalışan mevsimlik işçilerin çocukları. Onlar için de birşeyler yapılmalı. Yaz tatilleri sadece tarlada güneşin altında geçmeli…

**

Burada belediyelere de önemli görevler düşüyor. Bu çocuklar hepimizin çocukları. Onlara daha iyi bir gelecek hazırlamak herkesin görevi…

**

Yunak’ta hayatını kaybeden tarım işçilerine ve yavrularımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Umarım bu son kaza olur ve bir daha böyle acı olaylar yaşanmaz…

**

Benim de çocukluğum köyde geçti. Gece gündüz tarla sularken bu insanlarla sohbetlerimiz oldu. Çaylarını içtik, beraber yedik ve sohbetlerine ortak olduk…

**

Tek dertlerine evlerine helal ekmek götürmek isteyen bu insanlara sahip çıkmalıyız. Kimse böyle bir ölümü hak etmiyor. Mevsimlik işçilerin mevsimlik dramlarını son bulmasını diliyorum…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Dr. İbrahim Büyükeken Arşivi