Malike'den Sünnilere yönelik SWAT harekatı

Malike'den Sünnilere yönelik SWAT harekatı

Irak'ta Şii Başbakan Nuri el Maliki hükümeti ile Sünni Arap aşiretleri arasında yaşanan gerilim çatışmaya dönüştü. Çıkan olaylarda yüzlerce kişi ölürken Maliki'nin bunun için Suriye'deki Şebbihalar gibi Şiilerden oluşan bir Swat gücü kurduğu öğrenildi. İş

Maliki hükümetine bağlı güçler, Kerkük yakınlarındaki Arap kasabası Havice'de yüzlerce muhalifin kurduğu kampa dün sabaha doğru operasyon düzenledi. Çıkan çatışmalarda en az 53 kişi öldü, 70'ten fazla kişi yaralandı. Ölenlerden 7'sinin asker, 20'sinin ise gösterici olduğu belirtildi.

Arap, Türkmen ve Kürt nüfusun yaşadığı Kerkük kentine bağlı Havice'de tansiyon geçen hafta cuma günü muhaliflerle çıkan çatışmada bir askerin ölmesiyle yükselmişti. Olayın ardından ordu, muhaliflerin günlerdir kamp kurduğu bölgeyi kuşatmıştı.

Edinilen bilgiye göre şu an Selahaddin iline bağlı Süleymanbeg kasabasında Swat güçleriyle Arap aşiretleri arasında çatışmalar yaşanıyor. 

Musul'da da bugün çıkan olaylarda 3 Arap sünni vatandaşın öldüğü öğrenildi. Hükümet güçleri ölenlerin sayısının belli olmaması için cenazelerin Kerkük Hastanesi'ne götürülmesine engel olarak helikopterlerle Bağdat'a taşıdığı iddia edildi.  

Musul'un Selahaddin kasabasında ayrıca dünden itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, okullar da bugün tatil edildi.

Maliki, Swat güçlerini şimdi de Kerkük'e yönlendirdi. Kent merkezine girmek isteyen güçler Kürt Yönetime bağlı Kürt askerler tarafından engellendi. Mesud Barzani'yse çatışmaların Kerkük'ün merkezine sıçraması halinde peşmergelerle müdahale edeceklerini bildirdi.

Irak ordusuna bağlı Sünni askerlerin de Sünni Arap aşiretlerin yanına geçtiği gelen bilgiler arasında. 

Maliki ise konuyla ilgili bir açıklama yaparak yaşanan olaylardan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, ölenler için tazminat ödeneceğini ve olayla ilgili soruşturma başlatılacağını ifade etti.

Öte yandan Maliki, kabinedeki Kürt bakanlara da operasyona girişti. Yaşanan olayların ardından dün eğitim bakanı Muhammed Temim ile bilim ve teknoloji bakanı Abdulkerim Es-Samarrai saldırıyı protesto etmek için görevinden istifa ederken bugün de dışişleri bakanı Hoşyar Zebari ve ticaret bakanı Hayrullah Hasan Babekir'in yerine iki bakan vekaleten atandı. Zebari ve Babekir, merkezi hükümet ve Bölgesel Kürt Yönetimi arasında petrol konusunda çıkan krizden ötürü bakanlar kurulu toplantılarına yaklaşık 2 aydır katılmıyordu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.