Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Kurban ibâdetinin farklı boyutları

Kurban ibâdetinin farklı boyutları

Efendim önümüzde kurban ibâdetiyle ilgili yapmamız gerekenler var. Biz de bu yazımızı senede bir defa gelen mübârek ‘Kurban Bayramı’nda ifâ edilen bu anlamlı ibâdetin ruh boyutunu başarabilirsek yazımıza yansıtmak istiyoruz. Ya nasip diyelim başlayalım.

* KURBAN müminlere Hz. İbrâhim’in itaatini, oğlu Hz. İsmâil’in teslimiyetini anlatır: Zor zamanlarda, sıkıntılı günlerde Rabb’lerini dost olarak seçenler asla aldanmazlar. Zira Kâinâtın Yüce Sâhibi, kendisine dayanıp güvenenlerin problemlerine en kâmil çözümler ihsan eder. Nitekim Allah Azze ve Cell ile dostâne bir yakınlaşma temin edenler, içtenlikle belirtelim ki istikâmet ve huzur hallerine eriştirilirler. Kurban kesmenin asıl amacı Cenâbı Hak ile yakınlaşmadır.

* KURBAN, her şeyimizi ALLAH TEÂLÂ adına fedâ etmek anlamındadır: Kul, kul olmanın gerekliliği açısından her yaptığı işte yüce Rabb’inin rızâsını kazanmayı hedefler. Her yaptığı amelde O’na olan yakınlığı kendisine amaç edinir. Hatta bu durum öyle bir hâle gelir ki, kul neyi varsa Cenâbı Hakk’a kurban etmeyi arzular. Mümin aklını, gönlünü, yüreğini, nefsini kurban etmeli ki, ibâdet maksadıya kesilen kurbanlar hakiki kurban anlamına erişsin. Yoksa kurbanı şeklen kesenler fakat nefisleri peşinde koşanlar, kurbanı fiilen kesenler ama gönüllerini ihya edemeyenler, kurbanı ibâdet niyetiyle kesip yüreklerini dünyâya teslim edenlerin kurbanları, ahrette kendi adlarına bir nedâmet olacaktır.

* KURBAN aslında öldürmenin değil yaşatmanın ifâdesidir: Nasıl yâni diyeceksiniz? Haklısınız zira kurban eyleminde bir hayvanı - öldürme – kurban etme işi gerçekleşiyor. Şöyle ki, Yüce Rabb’e kurban edilecek olan hayvanın kusurlardan âri olması istenirken bizim de Allah Teâlâ’ya kusursuz kul olabilmemiz için iman, amel ve ahlâkî kusurlardan arınmış olmamız icâb eder. Allah Teâlâ’ya takdim ettiğimiz kurbanın nasıl olmasından çok hangi imanla ve hangi niyetlerle sunduğumuz önemlidir. Aslında kurban hem dünyâda hem ahrette kendi adımıza hayırları, iyilikleri yaşatma anlamındadır.

* KURBAN bize hayat kazandırır : Bize bahşedilen hayat aslında Hakk’a adanmışlığın sembolik ifâdesidir. Kurban ibâdetinin Hac ile birlikte icra edilmesinde ayrı hikmetler vardır. Şöyle ki kul olarak rûhumuzu, şuurumuzu, idrâkımızı yüce Allah Teâlâ’ya kurban etmeliyiz. Bu husus nefsi geri plana iter ve mümine hakiki Müslüman olma yolunda hızla mesafe kat ettirir. Bilhassa kurbandaki TEKBİRler rûhumuza tam anlamıyla nakş olduğunda gerçek hamdin hakikatine erişilir. Bu ise kişiye bâki bir hayat kazandırır.

* KURBAN aslında nefsin kurban edilmesi anlamındadır : Büyük mutasavvıflar, ilim erbâbı ve evliyâlar en büyük kurban nefistir asıl mesele olumsuz düşünce ve davranışların Hz. Allah (c.c) yolunda kurban edilmesidir derler. Cüneydi Bağdâdî hazretleri bu hususta; ‘Mina’da kurban kesen bir mümin eğer nefisinin arzularını boğazlamazsa kurban kesmiş olmaz.’ Buyururlar. Mevlânâ Hazretleri de namaz esnâsında getirilen ‘Tekbir’lerin nefsimizin kurbânını Allah (c.c) uğruna kesme ‘Tekbir’leri olduğunu’ söyler. Nefsimizin kurbânını nasıl keseriz dersek? Mümin, menfi hal ve hareketlerini muhasebe ve irdeleme süzgecinden geçirdikten sonra o yanlışları Hakk için ve Hakk yolunda etkisiz hâle getirmekle nefsinin kurbanını kesmiş olur. 

* KURBAN yardımlaşma bilincinin yaygınlaşması anlamındadır : Kurban cimrilik hastalığına yakalananları tedâvî eder. Kişide başkaları için verme bilinci oluşturur böylece insanın yardım etmesi kolaylaşır. Dünyâya tutkunluk azalır, mala itibar etme alışkanlığı erir. İhtiyaçlıya kurban dayanak olur, hayâtını kolaylaştırır. Kurban ibâdeti Müslümanlar arasında dayanışma ve kardeşlik bağlarını kuvvetlendirir. Mâlî bir ibâdet olan kurbanın kişiye ve topluma pek çok açıdan faydalı yönleri vardır. Müslüman kurban kesmekle Cenâbı Hakk’ın emirlerine boyun eğmiş ve kulluk bilincini muhafaza ettiğini açık bir şekilde ortaya koyduğunun ifâde etmiş olur. 

Her sene her sene farkında olmadan yaptığımız ‘Kurban İbâdeti’nin faydalarını hiç bu boyutlarıyla düşünmüş müydünüz? Haydi dilerseniz yazımızı sessizce bir daha anlamlandırarak tekrardan okuyunuz, emin olun yaptıklarınızın ne anlama geldiğini yeniden idrak edeceksiniz,. Şimdiden kurbanlarınızı bu şuurla kesmenizi yürekten dileriz. İnşaALLAH yazımız kurban ibâdetinizi gerçek bir şuurla yerine getirmenize ışık olsun. 

En güzel emânetsiniz. Selam ve dua ile. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi