Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

Kültüre Harcanan Emek Boşa Gitmez

Kültüre Harcanan Emek Boşa Gitmez

Geçen Salı günü, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Mustafa Çıpan Bey’in Selçuk Oteli’nde 2009 yılı faaliyetleri ile ilgili bir basın toplantısı vardı. Basın toplantısına basınımızın ilgisi bir hayli yoğundu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından eserleri yayımlanan yazarlarımızdan bazılarının basın toplantısında hazır bulunması, toplantıya ayrı bir renk kattı.
Sayın Çıpan’ın anlattıklarından her geçen yıl kültürle ilgili faaliyetlerin arttığını ve çeşitlendiğini fark ettik. Müdürlüğün yayın çalışmalarında kalite ve seviyenin yükselmeye ve anıt değerinde eserlerin ortaya çıkmaya başlaması gerçekten sevindiricidir. Tabiatıyla bunda kişisel gayretlerin ve teknolojinin gelişmesinin de büyük rolü olmuştur.
Altını çizerek söylemek gerekirse toplumları ayakta tutan ne silahlı güçleri ve ne de zenginlikleridir. Milletleri ayakta tutan kültürleridir. Hangi ülkede olursa olsun, kültürün ve insan yetiştirmede gösterilecek ihmallerin topluma faturası çok ağır olur. Bunun fark edilmesi, kurumlar arası iş birliğine gidilmesi semeresini vermeye başlamıştır. Toplantıdan bu güzel intibalarla ayrıldık.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün faaliyetlerini, yayın faaliyetleri ve yayın faaliyetleri dışındaki diğer faaliyetler olarak iki ana başlık altında toplanabilir. Yayın faaliyetleri; kitaplar, albümler, broşürler ve CD’ler olmak üzere dört bölümde toplanıyor.
Bundan 25-30 yıl öncesini hatırlarım. O zamanlar İl Kültür Müdürlüğü Konya ile ilgili kitap yayını bir tarafa, üçüncü hamur kâğıda basılan basit tanıtım broşürlerinden başka bir şey bastıramazdı. O zamanlar Konya’da bu boşluk, Konya Kültür ve Turizm Derneği faaliyetleri ile doldurulmaya çalışılıyordu. Yakın zamana kadar Mevlâna İhtifalleri bile pota altında yapılıyordu. Konya’da gelinen bu nokta asla küçümsenmez. Hizmeti geçen herkesten Allah razı olsun diyoruz.
Hani bir ticarî reklam sloganı var; “Hizmette sınır tanımıyoruz” diyorlar ya, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün son yıllarda yaptığı faaliyetler de insana bu sloganı hatırlatıyor.
Belli tarihlerde katıldığı faaliyetler, yaptığı yayınlar, açtığı yarışmalar, kurslar, sergiler, düzenlediği panel, sempozyum ve festivaller bu düşünceyi teyit eden faaliyetlerden bazılarıdır.
Bilindiği gibi başta Mevlâna Müzesi olmak üzere Konya’daki bütün müzeler ve belediyelerin açtığı kütüphaneler dışındaki bütün kütüphaneler de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlıdır. Konya İl Kütüphanesi yeni modern binasına kavuşma hazırlığı içerisinde. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde de son yıllarda kitap sayısında büyük artışlar oldu. Yapılacak yeni ve köklü düzenlemelerle Mevlâna Müzesi’nde de büyük rahatlamalar olacak. Müze ve çevresindeki bu çalışmalar hızla devam ediyor.
Konya eski bir başkent, bir kültür, ilim-irfan ve sanat merkezidir. Konya için ne yapılsa yeridir.
Basın toplantısında anlatılanların tamamını bir makale boyutu içerisine sığdırmak mümkün değildir. Basın toplantısına katılan dostlarımızın da katkılarıyla önümüzdeki haftalarda, Akademik Sayfalar’ımızın birisini, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün son yıllarda yaptığı kültür faaliyetlerine tahsis edecek ve müdürlüğün yayımladığı kitapların tanıtımlarını yapmaya çalışacağız.
“Marifet iltifata tabidir/ müşterisiz meta zayidir” sözü boşuna söylenmemiştir. Kimden gelirse gelsin, kim tarafından yapılırsa yapılsın, Konya için gösterilen gayret ve yapılan hizmetlerin hep takipçisi ve teşvikçisi olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Hele bu Konya kültürü ile ilgili ise durum daha da farklıdır.
Başta Kültür müdürümüz, değerli dostumuz Dr. Mustafa Çıpan Beyefendi olmak üzere, yapılan çalışmalarda emeği geçen bütün mesai arkadaşlarını kutluyor, böyle daha nice güzel hizmetlere diyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Uz Arşivi