KOP Yanında UNİKOP’da Kuruldu.
Malumunuz. GAP’tan sonra Konya, Aksaray ve Niğde illerin hudutlarını kapsayan sulama ve su ihtiyacı işlemleri için KOP idaresi kuruldu.
Tabii GAP’ta ki güldür güldür akan sulardan istifade KOP için zor ama.
Bu zoru yenmek için uğraşım içindeler. Yüce Yaradan’ın izni ile muvaffak olurlar inşallah.
***
Aslında onların çalışmaları yanında bizlerin su kullanmadaki dikkatsizliklerle boşa akan sular için tedbirli olmamız çalışmalara katkıda bulunmamız lazım.
Evlerde muslukları açarken sonuna kadar değil de gereği kadar açmak, su ile iş yapmayıp ara verirken boşa akmaması için musluğu kapatmak ve tekrar açmak zahmetine katlanmakla büyük tasarrufta bulunuruz.
Keza Tarım sulamalarında da damla usulüne girilmezse kayıp fazla olur
Bakınız İslam dininde abdest alırken bile “abdest alırken suyu bol kullanmayınız. Abdestiniz mekruh olup hatta günah sahibi olursunuz…” deyimleri vardır.
İslamiyet bunun üzerinde çok durmuş. Suya önem verilmiş Su’nun boş yere sarfını hoş karşılamamış olmakta.
Tabii, vasıta yıkamaları sulama işlemleri vb. gibi hareketlerde de dikkat edilmeli ki. Yüce Yaradan’ın bahşettiği suyu gereksiz yere harcamayalım.
Bir gün olup “Su” diye çağrım yapmayı görmeyiz inşallah.
***
Konya, Aksaray ve Niğde İllerini özel olarak kapsar iken Türkiye’miz içinde yararlı olan bir kuruluş daha oldu.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının da destek vermesiyle…
Üniversitesini Türkiye’de olduğu kadar Dünya Üniversiteler arası derecelerini de devamlı yükseltirken…
Bilgi ve ilim yanında çevresel kalkınma adımlara el atan Selçuk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hakkı Gökbel ’in başkanlığını yaptığı beş devlet ve iki Vakıf üniversitesi (ki Selçuk, Niğde, Aksaray, Karamanoğlu Mehmetbey, Konya Ticaret Odası, Mevlânâ ve Konya Necmettin Erbakan üniversiteleri) tarafından kurulan UNİKOP la ilgili bilgiler ve yapılacak sempozyum hakkında basına açıklama yapıldı.
Basın toplantısında ilk söz alan Sayın Gökbel özetle;
***
“Toplumun üniversitelerden beklentilerinin farklılaştığı, üniversitelerin iç ve dış çevreyle olan ilişkisinin yeniden yapılandığı 21. yüzyıl, değişim sürecindeki tehditleri fırsata çevirebilmek adına işbirlikleri geliştirmeyi gerekli kılmaktadır. Üniversitelerin küresel atmosferde kendilerine yeni ufuklar açabilmesinin başlıca yolu olarak, stratejik ortaklık temelli işbirlikleri kurmaları kaçınılmaz görülmektedir…
Konya Ovası Projesi kapsamındaki bölgesel kalkınma girişimi bu coğrafyadaki üniversitelerin "bir" olmanın gücü ile hareket edebilmesine ivme kazandıracak önemli bir projedir. Proje, tarımsal amaçlarla sınırlandırılamayacak kadar geniş çaplı bir yeniden kalkınma hamlesidir. Tahıl başta olmak üzere birçok üründe tarım ambarı olan bölgemiz, üniversitelerimiz kadar ülkemiz için de önemli bir değerdir. Bu değerin tarihi ve doğal güzellikler, merkezi konum ve gelişen sanayi ile birleşmesi bölgemizi benzersiz kılan son derece mütevazı tanımlamalardır….
KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin Kurucu Başkanı olarak KOP Bölgesi Üniversitelerinin Sayın Rektörleri ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı ile beraber çalışmaktan duyduğum onuru belirtir; Birliği’mizin üniversitelerimize, öğrencilerimize, bölgemiz insanına ve ülkemize hayırlı olmasını diler, sonsuz inancımla; sevgi ve saygılarımı sunarım.”
***
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Rektörlüğünden bile evvel baş koyup taşın altına elini bıraktığı KOP ve yeni kurulan UNİKOP için özetle diyordu;
“Tarih öncesi çağlardan günümüze sosyal, kültürel, ekonomik ve idari alanda önemli bir merkez olmuş ve çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış olan KOP Bölgesi’nde kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP), bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefleyen genç ve önemli bir oluşumdur…
KOP İdaresi öncülüğü ve koordinasyonunda kurulan, Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde İllerinde eğitim veren yedi üniversitemizi bir araya getiren bu Birlik ile kalkınmanın önemli kurumlarından olan üniversitelerimiz, bölge yararına işbirliği amacıyla buluşturulmuştur…
Bölge üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet gibi alanlarda akademik ve idari işbirlikleri yapmak, üniversite-sanayi etkileşimini veüniversite-şehir bütünleşmesini ileri düzeye taşımak ve ülkemizin gelecek vizyonuna ve kalkınma çabalarına katkı sağlamanın yanı sıra bölgesel kalkınma alanında faaliyet göstermek üzere kurulan bu Birlik ile üniversitelerimizin KOP Bölgesi’nin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlamaları hedeflenmektedir…
Bu birliğin KOP Bölgesine, bölge insanımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diler, saygı ve sevgilerimi sunarım.”
***
Sempozyumu böylece tanıttıktan sonra 14-16 Kasım günleri yapılan “Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyum” toplantısına Bakanlar, Valiler, Oda ve Belediye başkanları ile diğer davetliler iştirak etmiş olup güzel ve iç açıcı konuşmalar yapmışlardır.
Bu konuşmaları sunmaya köşem elvermiyor inşallah diğer yazımda ele almaya çalışırım.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.