Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Konya – Antalya Yolunda Büyük Değişim

Konya – Antalya Yolunda Büyük Değişim

Yıl 1965 Etibank Alüminyum Maden Ocağı Seydişehir arasına karayollarından yol yapımı istemişti.

Önce Etibank kendisi yapmak istemiş, Kışlak Boğazı içinden 13 km düz gidip karşısına dağ çıkınca pes edip karayollarına başvurmuştu.

***

Dolayısıyla yol etüdü bu 13 km sonrasından başlamış olunca Kışlak Vadisi’nde ve Katrancı Beli’nde sert ve meyilli yol yapımı meydana gelmiş yakın yıllarda kurtarma rampası bile yapılmıştı.

Resim-1 (Kışlak Vadisi’ndeki U geçişi)

resim-1.20140901153127.jpg

Yol yapımı sırasında kontrol şefi olarak takip ederken bu yolun ta Seydişehir’den karşı yamaca alınırsa %3 meyille çıkacağında ısrar etmiştim ama yol Etibank’a yapıldığı için kabullenilememişti.

Yaklaşık üç yıl civarında burayı terk ediyoruz.

***

1970’de Konya –Antalya Yolu yapımı ortaya atılınca mevcut maden yolu devamından gitmesi düşünülmüş 2002 yılına kadar dar ve % on meyilli yol 2005 yılına kadar trafiği zorlamıştı.

Etibank, Antalya Yolu’nun maden ocağından geçmesinin patlatmalar dolayısıyla mahzurlu bulup yolun değişimini isteyince. Maden altından yeni yol Tınaz Tepe’ye kadar yapılıp açıldı.

***

Dairede ki çalışma sıramda, “buradan yol yapılacağına susuz üstü ve yaylasından geçerek daha az eğimli ve kısa yol yapılacağını” ilgililere duyurmuştum ama olmadı.

Emekli olduktan sonra, Konya Postası Gazetesi’nin 1996 yılı 15 Mayıs günü yazdığım yazıda topoğraf krokisini de çizerek bu düşüncemi şu şekilde genişletmiştim.

“Bu yol susuz köyü üzerinden ve yaylasından tınaz tepeye % üç meyille çıkarken kar mücadelesinde de kolaylık ve yol kısalığı olacaktır” diye genişçe belirtince karayolculuğu içine işlemiş zamanın 3. Bl. Müdürü Rahmetli Saim Sezen bendenizi davet edip…

“Ankara’dan ve bölgeden etüt elemanları ile beraber gidip tetkik ediniz olasılığı varsa buradan gideriz” demişti.

***

Gittik ve tetkikimizde karşımıza 900 ce dik yüz metre yükseklikte kaya çıkınca  buradan geçmenin ancak tünelle olacağını bununda o zamanlar tünel yapma çok zor olduğundan yapımı külfetli deyip vaz geçmiştik.

***

Yıllar geçti Kışlak Yaylası boğazından geçen yol bölünmüş ve son standart hale getirildi ama…

Masa başında değil yolları tetkik ve “yeni neler yapabiliriz” diye çalışma içinde olan TCK 3. Bölge Müdürü Sayın Mahmut Yıldız…

Bendenizin yıllar önce üzerinde durduğu güzergâhı tünel yaparak tamamlamayı düşünerek teklifini kabul ettirip proje safhasına girdi.

***

Kışlak Yaylası Vadisi ve Katrancı Beli terkedilerek. Yeni güzergah Taşağıl üzerinden gidilerek Çatmakaya yol ayrımında yapılacak yol ile Susuz Yaylası’nın civarından 2917 m.lik  tünelle Tınaztepe mağaralarının önüne çıkacak.

Kroki Resim I’de görüldüğü gibi,

tinaz-tepe-tüneli.jpg

***

Sadece bununla kalmıyor yeni değişim. Yıllarca yokuşu tırmanılan kış günlerinde karla yolu kapatan Alacabel kısmını da değiştiriyor Sayın Mahmut Yıldız.

Kroki II’de gördüğünüz gibi

alacabel-tüneli.jpg

7,360 km uzunluğunda ki tünel zirve dinlenme tesislerini geçince başlıyor, Yarpuz girişini bırakıp beldesinden geçip Beyşehir yol ayrımına yakın bir yerden çıkarak Beyşehir Akseki yoluna bağlanıyor.

***

Böylece gerek Susuz – Tınaz Tepe gerekse Alacabel Tünelleri yapımı sonunda yol 30 km. daha kısalma yanında fazla eğimler de ortadan kalkmaktadır.

***

Bu yönde çalışmalarını takdirle karşılayacağımız Sayın Yıldız, bir konuşmamızda geçenlerde yazdığım Eğiste Deresi eğim fazlalığını gidermek için köprü yerinde de değişimler yapmayı aklına koyduğu görülmekte.

***

Sayın Yıldız ve teknik elemanları ile Karayolları Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık bakanlığın ilgisini tebrik eder başarılar dilerken…

 Birde Hadim –Taşkent -Alanya Yolu’nun Konya kısmında  yenilemeler yapılması için çalışmalar yapmasını beklerim.

***

Not: Bugün Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılacak ameliyatım dolayısıyla belki sizlerden bir iki hafta ayrılığım olabilecek.

Dualarınızı beklerim.

***

Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi