Kırgızistan'da altın işçileri başkentte grevde

Kırgızistan'da altın işçileri başkentte grevde

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bin kadar gösterici, kuzeydeki Issık Göl eyaletinde bulunan Kumtor altın madeninin devletleştirilmesi için gösteri düzenledi. Eyleme, muhalefet partilerinden milletvekilleri de destek verdi.

Halkın Gözü partisi lideri Azimbek Beknazarov'un Bişkek'teki Alatoo Meydanı'nda organize ettiği ve bin kadar maden işçisinin katıldığı gösteriye, Milliyetçi Ata Curt Partisi, meclis dışındaki bazı siyasi parti liderleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri destek verdi.

Kırgızistan'daki halk devrimlerinde ön planda olan isimlerden Beknazarov, gösteri sırasında yaptığı konuşmada, ülkedeki işsizlik ve hayat pahalılığının neden olduğu sorunlara değindi. Beknazarov, Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centerra Gold şirketiyle imtiyaz sözleşmesinin feshedilmesini, madenin devletleştirilmesini ve tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasını istedi.

Bu arada, madenin devletleştirilmesi için Beknazarov tarafından meclise sunulan yasa tasarısının genel kurul gündemine alınmadığı bildirildi.

Koalisyon hükümetini oluşturan meclisteki partilerden Sosyal Demokrat Partisi ve Ar-Namıs Partisi madenin devletleştirilmesine temkinli yaklaşırken, Sosyalist Ata-Meken ve Cumhuriyet Partisi öneriye olumlu bakıyor.

Hükümetin Kanadalı şirketle görüşmeleri sürüyor

Nisan 2010'daki halk devriminin ardından Başbakanlık tarafından oluşturulan Kumtor Altın Madeninin Faaliyetlerini Araştırma Komisyonu, Kanadalı şirketin az vergi ödediği, çevreye ciddi anlamda zarar verdiği ve bugüne kadar yapılan ikili anlaşmaların Kırgızistan devletinin ve halkının çıkarlarına uygun olmadığı sonucuna varmış, imtiyaz sözleşmesinin feshedilmesini tavsiye etmişti. Hükümet yetkilileri ile Kanadalı şirketin yöneticileri arasında geçen ay başlayan görüşmelerin ise haziran ayında sonuçlanması bekleniyor.

Maden tartışması ülkede iktidar-muhalefet gerilimini tırmandıran konulardan biri durumunda. Kumtor'daki sorunlara dikkat çekmek için 3 Ekim 2012'de miting düzenleyen Milliyetçi Ata Curt Partisi Milletvekili Sadır Caparov'a destek veren parti lideri ve milletvekili Kamçıbek Taşiyev, meclis ve başbakanlık binasını işgal çağrısı yapmış, polis de eylemcilere müdahale etmişti. Mahkemeye çıkarılan muhalif milletvekilleri, "anayasal düzeni zorla değiştirmek ve iktidarı ele geçirme girişiminde bulunmaktan" suçlu bularak, 18'er ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.