Kılıçdaroğlu: Dış Politika Duygularla Yüklü Bir Politika Değildir

Kılıçdaroğlu: Dış Politika Duygularla Yüklü Bir Politika Değildir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir ülkenin başka bir ülkenin içişlerine müdahalesine CHP olarak sıcak bakmadıklarını ve bunu doğru bulmadıklarını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir ülkenin başka bir ülkenin içişlerine müdahalesine CHP olarak sıcak bakmadıklarını ve bunu doğru bulmadıklarını söyledi. Irak'ta konuşan Kılıçdaroğlu, "Her ülkenin kaderini o ülkede yaşayan halk belirler. Bizim temel ilkemiz ve felsefemiz budur. O nedenle karşılıklı saygı esasına dayalı eşitlik ilkesine dayalı ve bir ilişkiyi kurmak iki ülkenin de çıkarlarınadır." dedi. Dış politikanın "duygularla yürütülen bir politika" olmadığını söyleyen CHP genel Başkanı, "Dış politikada aklın ve mantığın ve iki ülkenin karşılıklı çıkarlarının egemen olduğu bir politik olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Irak'ta temaslarını sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak Meclisi'nde Dışişleri Komisyonu Başkanı Şeyh Hamoudi ve komisyon üyeleri ile görüştü. Kılıçdaroğlu, Dışişleri Komisyonu salonunda yaptığı konuşmada Irak ve Türkiye'nin komşuları ile ilişkilerine dair görüşlerini anlattı.

Irak ile Türkiye arasında ortak tarih ve akrabalıklar olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu bölgede Irak ne kadar güçlü olursa Türkiye de o kadar güçlü olur. Irak'ın istikrarı çok önemli. Irak istikrarlı ve güçlü bir devlet olursa Ortadoğu güçlü ve istikrarlı olur." dedi.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri öteden beri sağlıklı bir zeminde gelişsin diye savunduk, savunacağız. Bütün komşularımızla barış içinde yaşamak huzur içinde yaşamak isteriz. Irak geleceği çok parlak potansiyeli güçlü olan bir ülke. İnsan kaynakları doğal kaynaklarıyla Ortadoğu'nun göz kamaştıran ülkelerinden birisi. Irak'ın çok köklü bir tarihi var. Belki dünyada uygarlığın beşiği olarak Irak'ı gösterebiliriz."

İki komşu ülke olarak eşit ve karşılıklı saygı esasına dayalı ilişkileri geliştirmek durumunda olduklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sayın Hamoudi'ye de kısaca ifade ettim, zaman zaman kırılmalara olabilir ama emin olun Türk halkı ile Irak halkı arasında hiçbir kırılma tarihin hiçbir döneminde yaşanmamıştır. Siyasetçilerin zaman zaman izledikleri politikalar kırılmalara yol açabilir; ama halklar kardeştir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi'yiz. Kendimizin halkın partisi olarak tanımlıyoruz Türkiye'de. Dolayısıyla halkların kardeşliği dostluğu barış içinde yaşamaları bizim temel amaçlarından birisidir. Biz sadece komşularımızla barış içinde yaşamak değil ülkemizde de barış içinde yaşamak isteriz. Hem ülkemizde hem dünyada barışın egemen olduğu bir yapı halklara güvence verir. Onların güvencesi olur." diye ekledi.

Irak'ın yeniden inşa edildiğini ve güçlü bir potansiyeli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bu ziyaretimize iş adamlarıyla beraber geldik. Daha önce de birçok iş adamı Irak'ta iş yapıyordu. Görüştüğümüz bütün sayın bakanlar Türk iş adamlarının Irak'ta güzel iş yaptıklarını zamanında yapıldığını küçük ayrıntılara dikkat edildiğini ifade ettiler. Biz de bundan çok mutlu olduk. Umuyorum Irak'ın yeniden yapılanması sürecinde Türk iş adamları Irak'ın özgür iradesiyle verdiği işleri sağlıklı bir şekilde yerine getirirler. Biz sadece ekonomik anlamda değil kültürel anlamda da işbirliği yapmak durumundayız." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, şöylee devam etti: "Ortak kültürümüz var. O kültürü geliştirebiliriz. Irak'tayız sizin mutfağınızla bizim mutfağımız arasında büyük bir fark yok. Müziğimiz de büyük ölçüde benzer. Dolayısıyla biz ortak kültürümüzü de geliştirebiliriz. Iraklı öğrenciler Türkiye'deki üniversitelere gelebilirler. Türkiye'deki öğrenciler Basra'daki üniversitelere gelebilirler. Karşılıklı parlamenterler diyalog kurabilirler."

Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Kılıçdaroğlu, "Dostluğu başlatmak istiyoruz, kırılan camları diyelim yeniden tamir etmek istiyoruz. Eğer bunu yapabilirsek iki ülke için refahı dostluğu beraber getirebiliriz. Bu bizim için önemli. Halkların ilişkileri önemli. Komşularımızla ilişkileri sadece Irak bağlamında değil Suriye bağlamında da düşünüyoruz, İran bağlamanında da Yunanistan'la da bütün komşularımızla huzur içinde yaşamak isteriz." dedi.

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir ülkenin başka bir ülkenin içişlerine müdahalesine CHP olarak sıcak bakmıyoruz ve doğru da bulmuyoruz. Her ülkenin kaderini o ülkede yaşayan halk belirler. Bizim temel ilkemiz ve felsefemiz budur. O nedenle karşılıklı saygı esasına dayalı eşitlik ilkesine dayalı ve bir ilişkiyi kurmak iki ülkenin de çıkarlarınadır. Dış politika duygularla yürütülen bir politika değildir. Dış politikada aklın ve mantığın ve iki ülkenin karşılıklı çıkarlarının egemen olduğu bir politik olduğunu biliyoruz. Bizim madem ortak bir tarihimiz geçmişimiz kültürümüz komşuluklarımız akrabalarımız var, o zaman bizim ortak paydalarımızın alanı çok geniştir. Bu paydayı daha da büyütmemiz gerekiyor. Büyüttüğümüz ölçüde hem Irak hem Türkiye bundan karlı çıkacaktır. Biz CHP olarak bu düşüncelerimizi sadece Irak Parlamentosu'nda değil kendi parlamentomuzda da parlamento dışında da zaman zaman gittiğimiz Avrupa Birliği, Brüksel de diğer ülkelerde de dile getiriyoruz. Çünkü bizim düşüncelerimizin bütün ülkeler tarafından kabul gören ortak düşünceler olduğunu düşünüyoruz ve buna inanıyoruz. Ama komşularımızla ilişkilerimize ayrı bir önem ve özen gösteriyoruz. Bu ilişkileri geliştirdiğimiz ölçüde halklar daha fazla yakınlaşacaktır. Dolayısıyla biz dostluğumuzu pekiştireceğiz. Kısa süredir buradayız, büyük bir konukseverlikle karşılandık. Gittiğimiz her bakan, kendinizi evinizde bilin dediler. Kendimizi evimizde hissediyoruz, bu sıcak ilişkiyi ülkemize de taşıyacağız." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.