Kara sularını ihlal eden balıkçı öldürüldü

Kara sularını ihlal eden balıkçı öldürüldü

Tayvanlı bir balıkçının, Güney Çin Denizi'nde, Filipinler Sahil Güvenlik görevlileri tarafından vurularak öldürülmesi, farklı ülkelerin üzerinde hak iddia ettiği tartışmalı sulardan kaynaklanan gerginliği tırmandırdı.

Tayvan, Filipinler Sahil Güvenlik görevlilerinin dün bir tekneye ateş açtığını ve 65 yaşında bir balıkçıyı öldürdüğünü, kapsamlı olarak soruşturulmasını istedikleri olayla ilgili Filipinler'den özür beklediklerini bildirdi.

Olayı inkar etmeyen Filipinler'dense "meşru müdafaa" açıklaması geldi. Filipinler Sahil Güvenlik yetkilileri, "balıkçının, teknesini üzerlerine sürmesi üzerine, görevlilerin ateş açmaya mecbur kaldığını" iddia etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı da olayı kınadıklarını bildirdi. Çin ve Tayvan medyası, balıkçının ölümüne geniş yer verdi.

Tartışmalı Güney Çin Denizi'nin tamamı ya da bazı bölgeleri üzerinde hak iddia eden ülkeler arasında Çin, Filipinler ve Tayvan'ın yanı sıra Vietnam, Malezya ve Brunei de bulunuyor.

Bölgede zaman zaman diplomatik krize neden olan Güney Çin Denizi sorunu, geçen ayın sonunda Brunei'de yapılan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesinde masaya yatırılmıştı. Toplantıda, "balıkçıların fırtına yüzünden tartışmalı sulara sığınmak zorunda kalması" gibi durumlarda, olumsuz sonuçlar doğurabilecek yanlış anlamaların önüne geçilebilmesi için önlemler alınması gerektiği de gündeme gelmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.