İtalya Cumhurbaşkanı'nı seçti

İtalya Cumhurbaşkanı'nı seçti

Şubat ayından beri geçici hükümetin yönettiği İtalya'da yapılan parlamento oylamasında ana partiler, Giorgio Napolitano'nun görevinde kalması için uzlaştı. Böylece 87 yaşındaki Napolitano, İtalyan tarihinde ikinci bir yedi yıl için seçilen ilk cumhurbaşka

Yeniden seçilen Napolitano'nun bu hafta hükümet kurulması için çalışmaları başlatacağı tahmin ediliyor. Fakat 87 yaşındaki Napolitano'nun seçimi İtalya'daki siyasi arenadaki değişimi de gözler önüne sermiş oldu.

Yeniden seçilen Cumhurbaşkanı'nın parlamentodaki merkez sol ve merkez sağ partilerinin destek vereceği bir kabine kurulmasını önermesi bekleniyor. Yeni bir hükümet, siyasi çekişme nedeni ile iki aydır hükümetin kurulamadığı ülkede İtalyanları memnun edeceği gibi İtalya ekonomisinde kayda değer bir değişim görmek isteyen uluslararası yatırımcıları da sevindirecektir.

Bu ayın başında bazı siyasiler ve akademisyenler İtalya'da bir dizi ekonomik ve yasal değişime gidilmesi gerektiğini belirtmiş ve bazı tavsiyelerde bulunmuşlardı. Bu tavsiyeler arasında seçim yasasının değiştirilmesi, milletvekili sayısının düşürülmesi, krediye ihtiyaç duyan küçük çaplı işletmelere daha fazla sermayenin yönlendirilmesi bulunuyor.

Yeniden seçilmesinin ardından Napolitano yaptığı ilk konuşmada, "İtalya ve İtalyanların sorunlarına odaklanmalıyız" dese de kendisinin seçilmesi aslında ülkedeki siyasi sistemin başarısızlığının da bir göstergesi.

La7 televizyonunun yaptığı bir ankete göre katılımcıların sadece üçte biri Napolitano'nun yeniden seçilmesinden memnun olduğunu ifade ederken çoğunluk siyasilerin daha uygun bir çözüm bulamamış olmasından dolayı memnun olmadıklarını kaydetti. Konuyla ilgili yorumda bulunan Roma'daki LUISS Üniversitesi siyasi tarih profesörü Giovanni Orsina, "Napolitano'nun seçimi iç kaos yaşayan ve yönetim eksikliği olan Demokratik Parti'nin elinde kalan son seçenekti. Tüm işaretler şimdi cumhurbaşkanının da desteklediği ve içerisinde merkez sağ ile merkez sol partilerden siyasilerin ve teknokratların yer alacağı bir hükümeti gösteriyor" dedi.

Geniş tabanlı bir koalisyon hükümeti Napolitano'nun 2011 Kasım'ında hayata geçirdiği hükümetten çok da farklı olmayacaktır. Yeni yönetimin bu kez sadece uzman ve akademisyenlerden değil aynı zamanda kilit önemdeki siyasilerden de oluşacağı kaydediliyor. Tabi rakip partilerin desteğini gerektiren bu tarz bir hükümetin beş yıllık görev süresini tamamlaması ise oldukça zor görünüyor.

Her ne kadar Napolitano'nun yeni bir hükümet kurması için en kısa sürede birini yetkilendirmesi beklense de kendisinin çok az insanın uygulanmasını istediği bir seçeneği bulunduğu da unutulmamalı: Parlamentoyu feshederek ülkeyi yeniden seçimlere götürmek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.