İran'da kadın adaylardan Hamaney'e mektup

İran'da kadın adaylardan Hamaney'e mektup

İran Devrimi'nin lideri Humeyni'nin kızı Zehra Mustafavi, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'nin adaylığını reddetmesinin ardından dini lider Ali Hamaney'e mektup yazarak, konseyin kararına müdahale edip "devrimi ve rej

İran medyasında yer alan haberlere göre Mustafavi, babası Humeyni'nin, Ali Hameney'in yanı sıra Haşimi Rafsancani'ye de dini lider olması için onay verdiğini işittiğini söyledi. Bu açıklamayla, ilk defa İran İslam Cumhuriyeti kurucusu Humeyni'nin aile fertlerinden biri, açıkça Rafsancani'nin, İran'ın "potansiyel liderlerinden biri" olabileceğine dair olumlu görüş bildirmiş oldu.

Zehra Mustafavi mektubunda, "İmam'ın (Humeyni) kendisinden, sonraki lider olarak senin adını telaffuz ettiğini bizzat duyduğum günlerde, kardeşim Rafsancani'nin adını da ehil kişi olarak telaffuz ettiğini duydum. Çok şükür ve haklı olarak sen Uzmanlar Konseyi'nden gerekli oyu aldın ve ben bugüne kadar bu konudan bahsetme gereği duymadım" ifadelerine yer verdi.

Rafsancani'in adaylığının Anayasayı Koruyucular Konseyince veto edilmesine tepki gösteren Zehra Mustafavi, konuya ilişkin düşüncelerini şu ifadelerle dile getirdi:

"Maalesef, Rafsancani'nin yeterli görülmeyip adaylığının reddedildiğini görünce, bir kız kardeş olarak sana bu kararın, İmam'ın iki yakın arkadaşının arasını açmak ve sokaktaki insanların kabul ettikleri sistem ve seçimlerle ilgili dikkatlerini dağıtmaktan başka bir şeye yaramayacağını hatırlatmak istedim."

Hamaney'e, "müdahale et" çağrısı yaptı

Dini lider Hamaney'e hitaben yazdığı mektupta, "rica" ve "talep" fiilleri yerine "uyarmak" fiilini kullandığı ifade edilen Zehra Mustafavi, Hamaney'i "neredeyse sınırsız olan güçlerini" kullanarak Konseyi'nin üyelerini değiştirmeye çağırdı.

Ayetullah Ali Hamaney'e, olaya müdahale etmeye çağıran Mustafavi, şunları kaydetti:

"Lütfen bu önemli konuya müdahil olun ve bir hareketin tüm emekleri heba etmesine izin vermeyin. İmam'ın neden, 'En üst otorite olan dini lider, keyfi uygulamaları ve diktatörlüğü engellemek zorundadır' dediğini gösterin. Lütfen, dini liderin en temel görevinin hayata geçirilmesine yardım edin. Eminim ki sisteme değer veren, İran İslam devletinin durumu için endişe eden; kalbi, birlik ve beraberlik için çarpan birçok insanın da dileği bu yönde."

Cumhurbaşkanı adaylarını belirleyen, üyelerinden altısını dini lider Ali Hamaney'in atadığı Anayasayı Koruyucular Konseyi, iki gün önce kararını açıklamış, eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ve şimdiki Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın müttefiki İsfandiyar Rahim Meşai'nin adaylıklarını reddetmişti.

Humeyni'nin ölümünün ardından Rafsancani, bizzat Humeyni'den "dini liderin Ali Hamaney olması gerektiğini duyduğunu" açıklamıştı. Rafsancani'nin bu sözlerinin, dini lideri seçen Uzmanlar Konseyi'nin kararında temel oluşturduğu belirtiliyor. Rafsancani, yıllarca bazı kesimler tarafından, Ali Hamaney'in dini lider olarak göreve getirilmesinden sorumlu tutularak eleştirilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.