İngiltere, Suriye için siyasi çözüm istiyor

İngiltere, Suriye için siyasi çözüm istiyor

İngiltere, Suriye'deki krize siyasi bir çözüm bulunması için temaslarını yoğunlaştırdı.

İngiltere Başbakanı David Cameron bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi kentinde bir araya gelecek. Başbakanlık kaynakları Cameron'ın görüşmede, "Suriye'de siyasi bir çözüm için baskı yapacağını ve siyasi bir geçiş süreci için müzakerelere başlanmasının gerekliliğini vurgulayacağını" bildirdi.

Ancak İngiltere ve Rusya, Suriye'de siyasi geçişin nasıl sağlanacağı konusunda hemfikir değil. Rusya şimdiye kadar, Esed rejimine karşı yaptırımları içeren üç BM Güvenlik Konseyi kararını veto ederken, İngiltere, AB'nin Suriye'ye yönelik silah ambargosunu kaldırılmasını istiyor.

İngiliz hükümeti, muhaliflere silah sağlanması için ambargonun hafifletilmesiyle ilgili iki seçenekli bir öneride bulundu. İngiltere'nin Avrupalı ortaklarına gönderdiği ve basına sızan belgede, ya Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) yönelik silah ambargosunun tamamen kaldırılması ya da ülkedeki muhaliflere silah gönderilebilmesi için "öldürücü olmayan silahlar" ifadesinin muafiyet listesinden çıkarılması istendi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de bu hafta başında Moskova'da Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmüştü. Bu görüşmenin sonunda Rusya'nın, Suriye'deki krize siyasi bir çözüm bulunması için uluslararası konferans düzenlenmesini kabul ettiği basına yansımıştı.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın bugün Putin'le yapacağı görüşmeden sonra gelecek hafta, Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelmesi bekleniyor.

İngiltere, SMDK'yı geçen yıl kasım ayında resmen tanımıştı. SMDK'nın Birleşik Krallık temsilcisi olarak Velid Safur atanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.