II. Dünya Savaşı Hatıratından
Önceki yazımda tarihte önemli yeri olan I. Dünya Savaşı'ndaki oluşumlar ile yakın zamanın savaşlarındaki tarih tekerrürünü konu etmiştim.
Telefondaki okuyucumuz “bilmediğimiz kısımlarda vardı bilgilendim. Mümkünse II. Dünya Savaşı'ndaki oluşumlarda da anlatırsanız memnun olurum.” Diyordu.
Her ne kadar yıllar önce konu etmişsem de demek ki okuyucumun malumu olamamış.
Okurumuzun istemini yerine getirmek dolayısıyla diğer okuyucularında bilgi edinmesi babında bir defa daha II. Dünya Savaşı oluşumlarını yaşamım içinde okuduğum duyduğum olayları anlatmış olayım.
***
II. Cihan Harbi denilen savaşın başladığı günlerinde sekiz yaş üstünde idim. Daha o günlerde gazete, dergi ve kitap okumayı severdim.
Bu yaştaki sevgimi Konya’dan 150 km uzaklıkta Toroslar arasında yolu yolağı olmayıp katırla gidiş gelişle yapılan Gaziler Köyü'ne gelen “Çerçi”nin (Köylere merkep üzerinde çeşitli eşya getirip satan kişi) bile hoşuna gitmişti ki sattığı zamanın aşk ve macera anlatan kitaplarını akşam verip sabah alırdı.
Köyün öğretmeni olan rahmetli babam H. Hüseyin Güldağ da komşu köy olan Kalınağıllılar'ın şehir seferlerinde sipariş yaptığı ve bir hafta sonu gelebilen Cumhuriyet Gazetesi'nden dünya oluşumlarını okurdum.
***
İşte, 1 Mart 1938 günlü gazetede kollarında gama haç bulunan Alman askerlerinin Alman bayrağı ardında Avusturya’ya girdiğine ait resim ve “Almanlar Avusturya’ya girdi.” başlığı hâlâ gözlerimin önünde. 1939 yılı başında da Çek ve Slovak devletleri de Almanya’nın oluvermişti.
Aslında bu ufak ve birleşim gibi görülen hareket bir nevi istila idi..
Almanya Führer’i Adolf Hitler'in Avrupa istilası düşünceleri böylece başlayıvermiş ve yeşermişti galiba ki. Avrupa’yı istilaya hareketi başlatarak II. Dünya Savaşı'nı başlatmış oldu.
***
Son zamanlarda ki bu savaşın oluşumlarına ait yazılım ve hele Google ile yayılan hareketli şekilde savaş anlaşımında bile ya eksik ya da müttefik taraftarı anlatımların olduğunu da görmekteyim.
Demek ki bizim Kurtuluş Savaşı ve sonrası tarihi anlatımındaki bu değişik oluşumlar, bu savaşın anlatımında da kaide haline gelmiş!
***
Hitler, bu gizli düşüncesini fiiliyata geçme bahanesi olarak. Alman yönetiminde olan Doğu Prusya’ya karadan geçişe mani olan küçücük Danzig bölgesinin kendisine iltihakını Birleşmiş Milletler'e başvurarak istemişti.
Birleşmiş Milletler de yerine getirilmeyince…
1 Eylül 1939 günlü gazetelerin “Alman ordu ve uçakları Polonya’yı bombaladı ve karadan hücum etti.” haberi halen gözlerimin önünde. O zamanlar TV. zaten mafiş radyo da her yerde yoktu.
O günlerde Konya Valilerinden Cemal Bardakçı'nın emekli olup İstanbul'da yayınladığı “Köroğlu” ismiyle dört yapraklı köylü gazetesinin renkli hiciv karikatürü olarak…
Savaşları çevreleyen harita üzerinde, Amerika’nın Mavi-Beyaz-Kırmızı çizgili ve yıldızlı hokkabaz şapkalı, keçi sakallı, İngiliz'in yüz hatları tilki kurnazlığında şişmanca Churchill benzetmesi, Fransız’ın etekleri yırtmaçlı, allıklı, rujlu kadın tipinde, Rus’un genellikle kızıl yıldızlı şapka giydirilmiş beyaz bir ayı biçiminde. Almanlar'ı, miğferi mızrak uçlu heybetli gamalı haçlı asker tipinde gösterimlerini zevkle okurduk.
Gününe göre birbirini yere serer veya başı kara gömülür şeklinde karikatürize ederlerdi.
Bu gazete halkın ve bendenizin de beğenisini çektiğinden. Konya’ya iki gün sonra gelir gelmez kapışılırdı.
Halkın olduğu gibi gazetelerdeki bu şekil yayınlarda da Almanlar'a hayranlık bariz görünürdü.
Halk mahalle başlarına konulan hoparlörlünden (ki Serik ve bazı ilçelerde halen mevcut) verilen hoparlör ile radyo yayınını dinlediklerinde. Almanlar'ın zaferini duyunca alkışlar, kaybederse üzüntülü olurlardı.
Galiba I. Dünya Savaşı'ndaki birliktelik ve diğer devletlerin Sevr Anlaşması ile Anadolu işgali zorlaması dost ve düşmanlık duyguları devamda idi.
Almanlarla dostluk akdi olmayan SSB denilen Rusya hemen yön çevirdi. Tahminim Almanlar Polonya’yı alırsa Rusya’ya da hücum etmesine mani olmak içindi ki! Almanya-Rusya dostluk anlaşması yapılır yapılmaz Ruslar'da Polonya’ya hücum ediverdi.
Almanlara karşı güçlü bir mücadele içinde olan Polonya önemli yerlerinin bombalanmasıyla (ki o zamanki harplerde hastane, okul, ibadet yeri ve sivil yerler kesinlikle bombalanmamakta idi.) direncini kaybetmeyip bir ay mücadele etse de…
Rusları'nda hücum etmesiyle iki ateş arasında kaldı ve bir hafta sonra Alman ve Ruslar Varşova’da karşılıklı kucaklaştılar(!)
Bu zaferi gören Hitler yerinde duramadı ki! Gözünü Avrupa devletlerini iltihaka çeviriverdi I. Dünya Savaşı'ndaki gibi.
Köşe sona erdi gelin devamını gelecek yazıda izleriz inşallah…
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.