Hakan Armutcu

Hakan Armutcu

Hüseyin Çevik’ten tarım reçetesi

Hüseyin Çevik’ten tarım reçetesi

Konya Ticaret Borsası, yıllardır kendimize çok yakın hissettiğimiz kurumlardan biri. Mehmet Kara döneminden bu yana rahatlıkla ziyaret ettiğimiz, dertleştiğimiz, haber aldığımız kaynağımız. Bu yakınlık Muhammet Uğur Kaleli ve şimdiki başkan Hüseyin Çevik ile devam ediyor.

Sevgili dostumuz İsmail Özkan ile de bu güzel ilişkiler artarak devam ediyor.

Önceki gün gazetemizin istihbarat şefi Emre Özgül ve muhabirimiz Salih Acıbadem ile başkan Hüseyin Çevik ile hasbihal ettik.

Konumuz elbette, tarımdı. 2018 yılının nasıl geçtiğini,yeni yıldan neler beklediklerini merak ediyorduk, sorduk.

Hüseyin başkanı bilenler daha iyi anlayacaktır; her zaman samimi, rahat ve doğal konuşur. Siyasetçiler gibi değil yani.

Konya tarımının 2018 yılında piyasa şartlarının aksine güzel bir dönem geçirdiğini ifade etti başkan.

Yeni nesil çiftçiler ile birlikte ürün çeşitliliğini arttığını, verimi artırıcı bilimsel yatırımlar yapıldığını anlattı.

Tabi bu, Konya tarım arazilerinin hiçbir sorunun olmadığı anlamına gelmiyor.

Hüseyin başkan, özellikle sulama konusunda altyapı eksikliğinin Konya ovasında üretimi büyük ölçüde etkilediğini söyledi. KOP ile birlikte bir nebze olsun rahatlama olmasına rağmen, yine de sulama alt yapısı yetersiz.

Bu alanda yapılacak yatırımlarla, Konya ülke tarımının belkemiği olmaya devam edecek.

Bu alanda önceki dönem Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’nun çokça kafa yorduğunu yakinen biliyoruz. Ancak bu dönemde tarımsal sulama ile ilgili aktif rol oynayan siyasetçi göremiyoruz desek yalan olmaz.

Hüseyin Çevik başkanla konuşurken, konu çiftçi desteklerine de geldi tabi. Çiftçi için en önemli konu beklide.

Başkana göre, çiftçiye verilen destekler geçmiş yıllara göre oldukça güzel. Ancak üretimin artması için destek oranlarının daha da artması elzem.

Tabi sadece desteğin artması değil, zamanında verilmesi de büyük önem taşıyor.

Nasıl zamanında verilecek derseniz; çiftçi daha ürünü ekmeye başlarken tohum, gübre ve yakıt desteğini hemen vermek. Bu çiftçi için çok önemli. Hem bu ürünleri alırken cebinde para olmuş olacak hem de güven kazanmış olacak.

Hüseyin başkana son dönemde sıkça dillendirilen “İthal tarım ürünlerinin artması” gibi konuları da sorduk tabi.

Cevabı aslında çok ilginç geldi bana. Başkan, Türkiye’nin son yıllarda 150 milyon kişiye yetecek kadar ürün üretmek zorunda kaldığını ve bunun altından da büyük ölçüde kalktığını söyledi.

Biz nasıl 150 milyon insan diye düşünürken; başkan, 80 milyon ülke nüfusunun yanı sıra 50 milyona yakın turist, ülkemize gelen mülteciler ve ülke dışında ihtiyaç sahibi ülkelerdeki yardım yapılan insan sayısını anlatınca aydınlanmış olduk.

Konya Ticaret Borsası’ndaysak eğer konunun lisanslı depoculuğa gelmemesi de olmazdı tabi. Başkan Hüseyin Çevik, lisanslı depoculuk sisteminin çiftçi için büyük bir nimet olduğundan bahsetti.

Yüzde 75 oranında devlet desteğinin uygulandığı depo sistemi sayesinde, çiftçilerinin ürünlerini diledikleri zaman satabildiklerini ve bu yöntemle ürünün bol olduğu dönemlerdeki fiyattan daha iyi bir fiyata tüccarla pazarlık gücünün arttığını öğrendik.

Hüseyin başkanla geçen güzel sohbetimizin diğer bir ayağı da çiftçilere önerileri oldu.

Başkana göre, çiftçiler kendilerini olabildiğince banka faizlerinden uzak tutmalı, ihtiyacı olmayan mekanik yatırımlardan kaçınmalı.

Yani başkan diyor ki, çiftçi kardeşlerimiz yeniliğe açık olacak ama mutlaka ayağını da yorganına göre uzatmayı bilecek.

Röportajın geniş halini Emre Özgül kardeşimiz yayımlayacak ancak bizler de ajandamıza aldığımız notları sizlerle paylaştık.

Bundan sonraki muhabbetlerde görüşmek dileğiyle..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hakan Armutcu Arşivi