Hükümet mi seçim mi?
Seçimden bu yana siyasi partilerin yaptıkları açıklamalar gözlendiğinde milletin önünde bir büyük problem var.
Tam da kırk katır mı, kırk satır mı cinsinden bir problem.
Bu güne kadar iktidar partisinin yaptığı tüm çalışmalar ve görüşmeler geldi koalisyon kurulup kurulmaması meselesinde tıkandı.
Koalisyon olacak mı?
Olacaksa kiminle hangi şartlarda olacak?
Koalisyonun ömrü ne kadar olacak?
İktidar partisi muhalefet partilerini kendi düşüncesi doğrultusunda azınlık hükümetine ikna edemediğini görmüş olmalı ki koalisyon kelimesini sıkça telaffuz ediyor.
Bu iki sebepten olabilir.
Birinci sebep Cumhurbaşkanının düşüncesi doğrultusunda süreyi tüketip erken genel seçim için zaman kazanmak.
İkinci sebep ise yaptırılan anketler doğrultusunda oy kaybına uğrayacağı düşüncesi ile en az 2 yılı aşmayan bir süreli bir koalisyon denemesi yapmak.
Biz birinci sebebin ağır basacağını ve erken seçimden yana tavır konacağını ümid ediyoruz.
Bunun birçok sebebi var.
Bu sebeplerden en çok öne çıkanı, seçimden bu yana hükümetin kurulamamış olmasından dolayı oluşan boşluk ve kargaşa nedeniyle terörün azgınlaşmasıdır ki, hükümet ben tekrar tek başına iktidar olursam son senelerdeki çatışmasızlık hali geri dönecektir diyerek oy isteme yolunu seçmesidir.
Bu propaganda taktiği tutar mı?
Az da olsa ihtimaldir.
Özellikle HDP nin terör karşısındaki tavrı ile CHP nin karşılanamaz isteklerini anlatma yolunu seçecek bir iktidar partisinin oylarını artırma ihtimali vardır.
Ancak bu artacak oylar bu defa tek başına bir iktidar getirir mi hep birlikte görürüz.
Bu ihtimalin ters bir etki oluşturması da söz konusu olabilir.
O zaman da bu güne kadar seçim yenilgisi görmemiş olan iktidar partisinin bir daha iktidar olamayacak şekilde bir oy kaybına uğrayacağı göz ardı edilmemelidir.
Tarih kendisinden ibret alınmaz ise ANAP döneminde olduğu gibi bir seçim sonucu ile tekerrür edebilir.
Öne çıkan diğer bir ihtimal son seçimde iktidar partisinden diğer partilere giden oyların, Ramazan Bayramından sonra gemi azıya alan terör nedeniyle geri dönüş yapacağı ihtimalidir.
Basın yayın organlarındaki son günlerde el altından servis edilen anket rakamları ciddiye alınacak olursa bu ihtimal gerçekleşecek demektir.
Ancak bu ihtimalin en büyük açmazı belli şartlar gerçekleştiğinde iktidar partisinin azınlık hükümetini seçime kadar kerhen de olsa destekleyeceğini açıklayan MHP nin oylarını ne kadar artıracağının bilinmemesidir.
Geçmişte kan üzerinden siyaset yapıyor iddialarına rağmen kısmen de olsa oylarını artırdığı görülen MHP nin, milliyetçilik söylemleri ile bir kez daha oylarını yüzde 10 kadar artırabilirse iktidar partisi beklediğinden daha zor bir durumda kalabilecektir.
İktidar partisi ile CHP nin genel başkanlarının koalisyon hakkında söyleyecekleri son sözler bu bakımdan çok önemlidir.
10 yılı aşkın bir zamandır koalisyon tecrübesi yaşamamış olan Türkiye’nin muhafazakâr demokrat bir iktidar partisi ile, sosyal demokrat bir muhalefet partisinin koalisyonundan nasıl bir sonuç çıkacağı herkesin merakıdır.
Özellikle de İktidar ve muhalefet partisi mensuplarının yaşları müsait olanlarında MSP-CHP koalisyonunun ne getirip ne götürdüğü tartışmaları sona ermemişken.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.