Dr. İbrahim Büyükeken

Dr. İbrahim Büyükeken

Hava kirliliği bu şehrin kaderi oldu!

Hava kirliliği bu şehrin kaderi oldu!

Konya'nın bir türlü çözülemeyen hava kirliliği sorunu artık bu şehrin bir kaderi oldu.  Havaların soğuduğu günden bu yana karbonmonoksit dolu akşamlar yaşıyoruz. Bir de sisli hava etkili olunca nefes almak bile zorlaştı…

**

 Karbomonoksit dolu akşamlar değişmeyen bir kış klasiğidir Konya'da. Yıllardır yazıldı, çizildi, eylem planları hazırlandı. Ama bu mesele bir türlü çözülemedi... Hava kirliliği Konya'nın değişmeyen makus bir talihi olarak, kalacak gibi görünüyor..
**
2004 yılında Konya'ya doğalgaz getirildiği zaman hava kirliliğin azalacağını umuyorduk. O zamanlar Konya'da gündüzleri ve geceleri bile nefes almak imkansızdı. Kaçak kömür kullanımından tutun da kalitesiz yakıta da her türlüsü vardı. Şehir dumandan görünmüyordu...
**
15 yılda Konya'nın havası eskiye nazaran biraz daha rahatladı. Fakat yine karbomonoksit soluyoruz. Çünkü sadece doğalgazın gelmesi yeterli olmadı. Şehrin çanak yapısı, yağışların yetersizliği de hava kirliliğinde etkili rol oynuyor. Temennimiz bir an önce kar yağmasıdır... Evden dışarı çıkmayın demekle bu sorun çözülmez...
**
Şehir merkezinde sanayi tesisleri olursa, hala kaçak kömür kullanımı varsa, devlet bile kendi eliyle kalitesiz kömür dağıtımı yapmışsa bu işin çözümü çok zor… Konya'nın tamamında doğalgaz kullanımına da geçilse bile karbonmonoksit solumaya devam edecek gibiyiz...
**
Burada sadece yerel yönetimlerin de büyük kabahati var diye düşünüyorum. Bu konuda yıllardır yanlış politikalar izlendiği aşikar. Yüksek ve dağlık yerlere yerleşim yapılacağına şehrin en çukur yerlerine imar izni verilmiş…

**

Düşünün şehirde hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgeye 1200 yataklı Şehir Hastanesi yapıldı… İnsanlarımız yazın tezek koklayacak, kışın karbonmonoksit soluyacak. Bu gidişle sağlam adamı da hasta edecekler!!.
**
Konya hava kirliliğinde maalesef dünya  devleri ile yarışıyor. Hava kirliliğinde Pekin, Tahran ve Yeni Delhi gibi dünyanın belli başlı başkentleriyle yarışıyoruz. Bu tablo işin vahametini ortaya koyuyor.

**

Çin’in başkenti Pekin ve Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi dünyanın en kalabalık şehirleri arasında. Konya'dan kat be kat büyük şehirler...Fakat hava kirliliğinde bu iki şehirle yarışıyoruz…
**
Hava kirliliğini Kasım ve Aralık aylarında daha çok hissediyoruz. Özellikle Mevlana'yı Anma Haftası'nda akşam saatlerinde nefes alamıyoruz. Bir de şehrimize o hafta şehir dışından ve yurtdışından gelen ziyaretçiler olunca Konya'nın kirlilik meselesi global bir sorun haline geliyor. 
**
Bugüne kadar her Aralık ayında turistlerle röportaj yapma imkanım oldu. Bazen yurtdışından gazeteci ve fotoğraf sanatçısı misafirlerim oldu. Konya'yı nasıl buldunuz diye sorduğum zaman ilk dedikleri şu oluyor: "Konya'nın manevi havasını hissettik."

**

Hemen arkasından gelen ikinci cümle ise "Konya'nın havası çok kirli. Bu kadar olduğunu bilseydik maske getirirdik" şeklinde oluyor…Kışın Konya’da nasıl yaşıyorsunuz diye soruyor bir de…
**
Bu sözleri duymaktan dolayı üzülmemek elde değil. Bir taraftan dünya şehri diyeceğiz, bir taraftan dünyanın dört bir yanından insanları şehrimizde ağırlayacağız ama bu kirlilik sorununu bir türlü çözemeyeceğiz.

**

Hava kirliliği yüzünden hem kendi insanımız zehirleniyor hem de elaleme madara oluyoruz...Hava kirliliğinde devler liginde olmamız hiç hoş bir durum değil. Gönül ister ki üretimde, ihracatta devler liginde olalım…
**
Bu sorunu çözmek ya da en az seviyeye indirebilmek için tüm kurumlar, kuruluşlar herkes seferber olmalı. Konya'nın şu an iki büyük sorunu var. Birincisi hava kirliliği ikincisi ise trafik. Araç trafiği de toplu ulaşım da Konya'da felç olmuş durumda…

**

Temennimiz metro projesinin ilk etabının bir an önce başlayıp en kısa sürede tamamlanmasıdır. Gerçekten dünya şehri olacaksak bu "Hava kirliliği ve trafik" sorununu çözmek zorundayız...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Dr. İbrahim Büyükeken Arşivi