Güney Sudan ve Sudan askerlerini çekti

Güney Sudan ve Sudan askerlerini çekti

Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNISFA), Güney Sudan ve Sudan arasında tartışma konusu olan petrol zengini Abyei bölgesinde ilk incelemelerini tamamlandı.

UNISFA Komutanı Herve Ladsous, yaptığı açıklamada, ''Güney Sudan ve Sudan arasında gerçekleştirilen bu ilk misyon ortaklığı, iki ülke arasındaki ileriye yönelik güvenlik uygulamaları yolunda büyük ve önemli bir adımdır. Daha yapılacak çok şey var. Ve bu başarının sürdürülmesi için iki ülkenin bölgede uzun süreli barışı gerekli'' dedi.

İki tarafın sınır bölgesinden askeri birliklerini çektiğini, bu işlemin de 5 Nisan'a kadar tamamlanmasının zorunlu olduğunu belirten Ladsous, UNISFA'nın misyonu gereği, en geç 12 Nisan'da çekilme işleminin tamamlandığını onaylaması gerektiğini söyledi.

UNISFA'nın 23 Mart tarihli raporunda, Abyei'nin Tishwin ve Kiir Adem bölgelerinde belirlenen güvenlik şeridinden iki tarafın da silahlı birliklerini çekmekte olduğu bilgisi onaylanmıştı.

Sudan askerlerinin Haziran 2011'de Abyei'yi kontrol altına alması üzerine Sudan ile Güney Sudan arasında çatışma çıkmıştı. BM Güvenlik Konseyi, bunun üzerine Abyei bölgesini iki tarafın askerlerinden arındırmak amacıyla UNISFA'yı görevlendirmişti.

Güney Sudan'ın, Sudan'dan ayrılıp bağımsız bir devlet olmasının öncesinde tartışmalı Abyei bölgesinde 10 binlerce insan yerinden edilerek başka bölgelere göç etmek zorunda kalmıştı. Sudan ve bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan arasındaki Abyei bölgesi, zengin petrol yataklarından dolayı iki taraf arasında tartışmalı bölge konumunda.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.