Güney Kore’deki Dinlerarası Dialog Paneli, Renkli Karelere Sahne Oldu

Güney Kore’deki Dinlerarası Dialog Paneli, Renkli Karelere Sahne Oldu

Güney Kore’deki dinlerin temsilceleri ile Türkiye’den gelen dini grupların temsilcilerin bir araya geldiği dinlerarası dialog paneli samimi bir havada gerçekleşti.Kore Dinlerarası Barış Konseyi ile Güney Kore’de faaliyet gösteren İstanbul...

Güney Kore’deki dinlerin temsilceleri ile Türkiye’den gelen dini grupların temsilcilerin bir araya geldiği dinlerarası dialog paneli samimi bir havada gerçekleşti.

Kore Dinlerarası Barış Konseyi ile Güney Kore’de faaliyet gösteren İstanbul Kültür Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Türkiye-Kore Dinlerarası Diyalog Çalıştayı kapsamında panel düzenlendi. Türkiye’den Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın Kültürlerarası Diyalog Platformu (KADİP) ile panele katılan Türkiye’den gelen farklı dinlerin temsilcileri, Kore’deki farklı dinlerin temsilcileri ile biraraya geldi. Panele Türkiye’den Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhit Mert, Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Niyazi Öktem, KADİP Genel Sekreteri Kudret Altındağ, Kuzguncuk Ermeni Ortodoks Klisesi Rahibi Şnork Donikyan, Süryani Katolik Cemaati Vakfı Başkanı Zeki Basatemir katıldı. Öte yandan heyete Rum Patrikhanesi Patriği Bartelemous’un temsilcisi olarak Güney Kore’den Kore Ortodoks Metropoliti Ambrosyus Aristotelle katıldı. Panele Güney Kore tarafından ise 7 din Budizm, Protestanlık, Katoliklik, Won Budizmi, Cheondo Dini, Konfüçyanizm ve Milli Din’in temsilcileri katılım gösterdi.

Açılış konuşmasını yapan Kore Dinlerarası Barış Konseyi Genel Sekreteri Byun Jin-heung, Türkiye ile böyle bir program yaptıklarından memnun olduklarını ifade etti. Geçen sene Türkiye’ye yaptıkları geziden çok memnun olarak ayrıldıklarını aktaran Byun, İslam coğrafyası ile diyaloglarını daha da güçlendirmek istediklerini söyledi.

Genel Sekreter Byun’dan sonra mikrofonu alan Türkiye’den gelen heyetin başkanlığı yapan Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhit Mert, “Dünya’nın artık kavgalardan, savaşlardan bıktı. İnsanlık artık huzur arıyor.” diye konuştu. “Dinin toplumlarda yaşanan sorunları absörbe etmekte büyük görev görüyor.” diye konuşan Mert sözlerini şöyle devam ettirdi: “Sınırların zayıfladığı, iletişim araçlarının geliştiği dünyamızda dinlerarası diyalog programlarının bu problemlerin giderilmesi büyük etki göstereceği yadsınamaz bir gerçektir.”

Panelde söz alan KADİP Genel Sekreteri Altındağ ise, karşılıklı ziyaretleşmenin önemine dikkat çekerek, bir birini tanımayan insanların kolayce karşısındaki insanı düşmanı olarak görebileceğini ifade etti.

Panelde konuşan Öktem, Türkiye’de Uzak Doğu dinlerinin pek bilinmediğini, Kore’de ise İslamiyet’in yeterince tanınmadığını belirterek, bu konularda akademik olarak irdelene bilmesi için ortaklaşa bir diyalog enstitüsü açılmasını teklif etti.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Rahip Donikyan, ilk defa Uzak Doğu’ya geldiğini ilk defa Budizm gibi uzak doğu dinlerini yakından müşahede ettiğini ifade etti. Farklı dinlerin müntesiplerinin bir birlerini tanımasını önemli bulduğunu ifade eden Donikyan, bu tür organizasyonların dünya barışına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Öta yandan Koreli katılımcıların Süryani Katolik Cemaati Vakıf Başkanı Basatemir’i ABD’li ünlü oyuncu Mel Gibson’a benzetmesi panelde gülüşmelere sebep oldu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.