Fransalı vekiller mal varlığını açıklamak istemiyor

Fransalı vekiller mal varlığını açıklamak istemiyor

Fransa'da gerek iktidar gerek muhalefet partilerine üye parlamenterlerin, sosyalist hükümetin hazırladığı ve parlamenterlerin para ve mal varlıklarını kamuoyuna resmen açıklamalarını öngören yasa tasarısına sıcak bakmadığı ortaya çıktı.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, Başbakan Jean-Marc Ayrault ile görüşen Meclis Başkanı Claude Bartolone, konu ile ilgili yasa tasarısına ilişkin milletvekillerinin çekincelerini iletti.

Bartolone'un, söz konusu tasarının "seçilmişlerle seçmen arasında güven tesisine katkısı olmayacağı gerekçesiyle, iyi bir çözüm olmadığı" görüşünü dile getirdiği bildirildi.  

Nicaolas Sarkozy döneminde tarım bakanı olarak görev yapan Bruno Le Maire ise yeni tasarıya, "kuşku cumhuriyeti" yaratacağı gerekçesiyle şiddetle karşı çıktı.

Hükümet, geçen ay istifa eden Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac hakkında "vergi kaçakçılığı" suçlamasıyla dava açılmasının ardından konu ile ilgili bir tasarı hazırlamayı kararlaştırmıştı.

Hükümetin, "siyaset dünyasında ahlaki kurallarla" ilgili yasa tasarısını 24 Nisan'da bakanlar kuruluna sunması bekleniyor. Başbakan Ayrault, parlamenterlerin yapacağı önerilere açık olduklarını söylemişti.

Fransa'da hükümet, mal ve para varlıklarının açıklanması dışında, yolsuzluk ve vergi kaçakçılığından hüküm giyenlerin bir daha kamu görevine getirilmemesi, parlamenterlerin görev süreleri boyunca bazı iş kollarında çalışmamalarının zorunlu hale getirilmesi için bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.

Fransa'da düzenlenen bir kamuoyu araştırması, seçmenlerin siyasetçilere güveninin kalmadığını ortaya koyuyor.

Le Figaro gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre, seçmenlerin yüzde 77'si "siyasetçilerin bir şekilde yolsuzluklara karıştığı" görüşünde.

Seçmenlerin yüzde 36'sı, siyasetten "tiksindiğini" ifade ediyor.

İstifa eden Bütçe Bakanı Cahuzac hakkında dava açılması siyaset dünyasında deprem etkisi yaratmıştı.

Fransız yargısı, geçen ay da eski Cumhurbaşkanı Sarkozy hakkında bir önceki seçim kampanyasının finansmanında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle dava açmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.