Filistinli komutan hayatını kaybetti

Filistinli komutan hayatını kaybetti

Eski Filistin Milli Güvenlik Güçleri Komutanı Abdurrezzak el-Mecayda hayatını kaybetti.

Fetih Hareketi'nden yapılan açıklamada, eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın ünlü komutanlarından ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın askeri işlerden sorumlu yardımcısı eski Filistin Milli Güvenlik Güçleri Komutanı Abdurrezzak el-Mecayda'nın (76) hayatını kaybettiği bildirildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da yayımladığı taziye mesajında, "Filistin'in komutanlarından Mecayda'ya Allah'tan rahmet ve mağfiret diliyorum. Eşine ve ailesine derin üzüntülerimi ve başsağlığı dileklerimi sunuyorum" ifadesini kullandı.

Fetih Hareketi, "Büyük Milli Komutan" olarak nitelediği Mecayda için genel yas ilan etti.

Abdurrezzak Mecayda kimdir?

1937 yılında Gazze'nin Han Yunus kentinde dünyaya gelen Mecayda, 1957'de askeri okuldan mezun oldu. Daha sonra Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) güçlerine komutan olarak tayin edildi. 1967 ve 1973'teki Arap-İsrail savaşlarına katılan Mecayda, İsrail'in 1982'de Lübnan topraklarını işgal etmesine karşı direniş sergiledi.

FKÖ ve İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Barış Anlaşması'ndan sonra Gazze'ye geri dönen Mecayda, Filistin Milli Güvenlik Güçleri Komutanlığı görevine getirildi. 2005'te emekliye ayrılan komutan, 2006 yılında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın askeri işlerden sorumlu yardımcılığına seçildi.

Mecayda, Hamas hareketinin 2007'de kontrolü sağlamasının ardından Gazze'den ayrılan Fetih liderleri ve Abbas'a bağlı emniyet güçlerinin aksine Gazze'de kalmayı tercih etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.