A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S–1) Hocam namaz kılarken cemaatten birinin telefonu Konyalı havası çalıyordu. İmamı şaşırttı. Namazımız neredeyse bozulacaktı. Hocam bu yapılanlar doğru mu? Başkasının namazda huşusunu bozuyor. Bu doğru mudur? Açıklar mısınız?
C–1) Sizin anlattığınız olayı biz Kâbe’de yaşadık. Müslüman namaz kılan birisidir. Telefonuna Konyalı havası koyar mı? Allah bu olaydan hesap sormaz mı?
Müslüman ne demektir, hidayet dirayet feraset sahibi insan demektir. Çalgı dinlemek, türkü şarkı dinlemek caiz değildir. Bunun zıddı da var. Telefonda Ezan Kur’an ilahi sesi oluyor. O da tuvalette çalıyor. Bu da doğru değil günahtır. Kur’an’da Allah (c.c) şöyle buyurur “Şüphesiz ki namaz insanı fuhşîyattan münkerattan kötülükten alıkor.” Demek ki bu namaz bu tür Müslümanları alıkoymuyor. Namazın bir kabahati yoktur. Kabahat namazın şuurunda olmayan insandır.

S–2) Hocam biz genciz sigara içiyoruz. Bir hocamız sigara içmeniz haramdır dedi. Biz de şaşırdık sigara haram olsa namaz kılanlar hocalar da içiyor bunu merak ettik açıklar mısınız?
C–2 ) Sigaranın zararları yakın zamana kadar bu kadar açık bilinmiyordu. Şimdi ise dünya tıp otoriterleri sigaranın zararlarını yılda binlerce insanın sigaradan öldüğünü yazıyorlar. Öyleyse bugün zararı bilinen bir şeyin içilmesi de haramdır. Kur’an’da “Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız” buyruluyor. Bunu şöyle izah edelim. Şekerli gıdalar yemek şekeri çok yemek helaldir ama şeker hastalarının şeker yediğinde kendini tehlikeye sokuyorsa ona şeker haramdır. İslam hukukunda kıyas diye bir kaynak var. Kur’an’da şarap haram olarak geçer. Ama bira votka rakı geçmez. Şarabın haram oluşu insan bünyesine kafasına çevreye kesesine zararlı oluşundandır. Buna illet denir. Aynen bunun gibi sigaranın zararları artık tartışılmaz. Mısır uleması İslam uleması sigaranın haramlığına dair fetvalar vermişlerdir. Biz de bu fetvalara katılıyoruz. Kendi kendini öldürmek intihar etmektir.

S–3) Hocam çokları arabalardan çöpü caddeye atıyor soda şişeleri bira şişeleri sokaklarda dolaşıyor. Parklarda adam çekirdek yiyor. Kabuğunu parka atıyor. Bu davranışlar İslam ile bağdaşır mı? Günah değim mi kul hakkı değil mi açıklar mısınız?
C–3) peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur. “İman yetmiş veya altmış şubedir. Şubesi vardır. En üstünü la ilaha illallah Muhammed en Resul Allah demektir. En aşağısı da yoldan gelip geçenlere eziyet veren şeyleri kaldırmaktır. Hayâ imandan bir şubedir.”
Evet, peygamberimiz (s.a.s) yola atılan bir şeyin kaldırılmasını imandan bir şube olarak tarif ediyor. Kuranda ikinci gelen ayette şöyle buyrulur. “Elbise temiz tut” Müslüman, iman ehli birisi bırak sokağa… Atmayı bırak onları toplar. Onları sokağa atmak günahtır.
Medeni bir insan bunu yapamaz. Ancak bedevi bir insan bunu yapar. Araçlarda poşet taşıyın yediğiniz içtiğinizi poşete koyun sonra da çöpe atın. Bu hem İslam n bir emri hem de medeni bir insanın görevidir. Diyelim ki bir şeyi asfalta attık. Bir arabada beş kişi var. Geçerken teker bastı yarıldı. Araç kaza yaptı. Can zayiatı mal zayiatı oldu. Bunun sorumlusu o şişeyi atandır. Allah katında müsebbip olduğu için mesuldür.

S–4) Hocam ben aşure günü oruç tutuyordum. İkindinden sonra hastalandım. Yani kadınlık hali oldum. Orucu mu bozacak mıydım? O orucumu tekrar kaza etmem lazım mı açıklar mısınız?
C–4) Evet Hanefi mezhebine göre hemen bozmanız gerekiyor. Tutulması o halde haramdır. Onun kazası da vaciptir. Başlanmış olan bir nafile bozulursa kazası da vacip olur. Siz onu kaza edin.
Şafi mezhebine göre; kadın bu hususta serbesttir. Dilerse kaza eder dilemezse etmez. Ama faziletli olanı kaza etmesidir.

S–5) Hocam biz buğday pazarında buğday tüccarıyız. Elimizde buğday kalmıyor. Satıyoruz. Gelip geçiyor. Bunların zekâtı var mıdır? Ne oranda vericeğiz açıklar mısınız?
C–5) Siz tüccarsınız buğday ticareti yapıyorsunuz siz sene sonunda mevcut sermayenizin kırk da bir 40/1 elinizde buğday varsa onu da alış fiyatından vereceksiniz. Siz öşre tabi değilsiniz.

S–6) Hocam bir ay önce kızım vefat etti. Hanım onun kırkıncı gününü 52. gün yapalım diyorlar ne dersiniz.
C–6) İslam’da kırkıncı gün elli ikinci gün diye bir şey yok bu başka ülkelerden bize gelen bir örf ve adettir. Bu bir bidattır yasaktır. Sakın böyle bir şey yapmayın. Ona hatim okuyun dua edin. Hayır, hasenat yapın. En iyi iş onun yerine yapacağınız hayır hasenattır.

S–7) Hocam babaannem kahve içtikten sonra fala bakıyor dedikleri de çıkıyor. Bu olabilir mi açıklar mısınız?
C–7) Falcılık büyücülük cahiliyet döneminde vardır. İslam bunu yasaklamıştır. Haram kılmıştır. Babaannenin yaptığı tahmindir. İslam’la alakası yoktur. Babaannenize selam söyleyin bir daha böyle bir fala bakmasın. Haram işlemiş günaha girmiş olur. Selam ve dualar.

S–8) Hocam petrollerden veya alış veriş merkezlerden alış veriş yapıyoruz. Promosyon adı altında bir şeyler veriyor. Bunları almak caiz midir? Faiz midir açıklar mısınız?
C–8) Promosyonun helal olabilmesi için bazı şartlar vardır. Toto, loto, milli piyango gibi şeyler haramdır.
1- Yapılan alış verişin helal ve meşru olması lazım.
2- Yapılan alış verişin sonunda olması lazım
3- Başkasının hakkı olan bir şey olmaması lazım işte bu şartlar içinde verilen hediyeler caizdir.

S–9) Hocam çarşılarda bilhassa Aziziye civarında dükkânlarda malları dışarıya kaldırımlara koyuyorlar yayalar bundan çok rahatsız oluyorlar hatta bazen düşen ayağı kırılan da oluyor. Bu dükkânlar dışına mal koymak günah mıdır? Kul hakkı var mıdır? Açıklar mısınız. Memnun oluruz.
C–9) Evet bu bir kul hakkıdır. Amme hakkına tecavüzdür. Günahtır. Yarın bunlar Allah katında mutlaka sorguya çekilecektir. İslam hukukunun iki kaynağı vardır.
A) Ana kaynaklılar 4 dür.
1- Kitap (Kur’an)
2- Sünnet
3- İcmal i ümmet
4- Kıyas’ı fukuha.
B) Yan deliller bunlarda 36’ya kadar çıkar. Yan kaynaklardan birisi de setti zara i dir. Yani kamuya ait olan bir yer işgal edilir. Oradan da biri zarar görürse o zararı dükkân sahibi öder. İslam çözümsüzlük dini değildir. İslam hukuku beşeri hukuklara benzemez. Ez cümle iş yeri sahiplerinin bu yaptığı doğru değil kul hakkına tecavüzdür. Belediyelerin bunları ciddiye alması ve müdahale etmeli. Etmezlerse Allah katında müdüründen başkanına memuruna hepsi mesuldür. Bu günaha iştirak ediyorlar. Yani mani olmadıkları için azmettirici konumundadırlar.

S–10) Hocam bankalar bize maaşımızdan dolayı promosyon veriyor. Biz bunları alabilir miyiz veya fakirlere verebilir miyiz? Açıklamanızı bekliyoruz.
C–10) Bu hassasiyeti olan kardeşimize teşekkür ediyoruz. Bankaların kuruluş amacı nedir. Üretim mi tüketim mi? Ne alıp ne satıyor. Bunları bilmeyen var mıdır? Bankalar size ne veriyor. Neden veriyor. Sizin maaşınız yükleniyor, birkaç gün sizin paranızı faize veriyorlar. Gecelik repoya veriyorlar. Bundan dolayı da promosyon adı altında size fazlalık veriyorlar. Bu bir faizdir haramdır.
Bir fakire versem olur mu diyorsunuz? Öyleyse yemediğinizi niçin fakire layık görüyorsunuz. Bu tür paraları wc inşaatlarına veya ordunun silah ve teçhizatına verebilirsiniz. Helal diyenler varsa delil göndersinler araştıralım. Selam ve dualar

 Dua ve Selamlar. 22.12.2011

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi