A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Arının mamullerinden olan propolis iç diyorlar. Bunlar içilir mi? Yenir mi? Açıklar mısınız?

C.1) Propolis bir arı ürünüdür. Polen gibi çok faydalı bir üründür. Bize de verdiler. Ancak onun tabii şeklini özünü verdiler. Katı şekilde onu ağzımızda eritip yuttuk. Çok kuvvetli bir antibiyotiktir. Yalnız onu sıvı haline getiriyorlar. Araştırmamıza göre etil alkol ile sıvılaştırılıyormuş. Alkol haram olduğuna göre, onu kullanmakta haramdır. Haramdan şifa olmaz.

Yalnız zeytinyağı veya susam yağıyla yumuşatıyorlar. Onu arayın bulun, güvendiğiniz yerden alın. Bakanlık açıklıyor; yüzlerce firmada hileli mal satılıyor. Tereyağına patates, kaşar peynirine başka bir şey, bal desen arısız, kovansız bal satılıyor. Millet helal haram dinlemiyor. Ahiret hesabını unutmuş, kıymalara, gıdalara domuz eti domuz eti, eşek eti, katır eti katılıp millete yediriliyor. Sonra da böyle yapanların çocukları kendilerine isyan ediyor. Hem ebeveyne hem de çevreye zararlı oluyorlar.

S.2) Hocam; Maaşımızı bankadan alıyoruz. Banka bize promosyon adı altında bir para veriyor. Bazı hocalar bu para helaldir. Senin parandır diyor. Ancak içimize sinmiyor. Açıklama yapar mısınız?

C.2) Sizin maaşınız 3.000,00.- TL diyelim. Banka size belli bir zaman sonra 650,00.- TL fazla para veriyor. Bu para ikramiye değil, bankanın faizden kazandığı paradan size bir para sunuyor. Siz bankanın kar ve zarar ortağı değilsiniz. O para sizin emeğiniz de değil. Öyle ise bu alınan ne olabilir? Sorusu aklımıza geliyor. Bu açıdan bu parayı almak caiz olmaz. Bu parayı alıp fakirlere kömür, odun gibi ihtiyacına verin veya yapılan bir okulun wc’sine verin.

S.3) Hocam; Borsadan hisse senedi alıyoruz. Bazen kazanıyor bazen de zarar ediyoruz. Piyasadan bunları almanın caiz olup olmadığını açıklar mısınız?

C.3) Borsa; devlet tahvilleri, hazine bonosu, şirketlerin hisse senetlerinin satıldığı bir yerdir. Bunları şu 2 kısımda mütalaa edelim:

A) Piyasada düşen hisse senetleri araştırılır, eğer araştırılan şirketin işlemleri haramla, faizle iştigal ediyorsa, içki, şarap imal ediyorsa, kredi alıyor, helal haram dikkat edilmiyorsa bu hisse senetlerini almak caiz değildir. Bunlara dikkat etmek gerekir.

B) Satılan hisse senetlerinin müesseseleri helal yoldan çalışıyor, haram sermayeyi katmıyorsa o hisse senedi alınabilir. Borsaya her türlü hisse senedi düşüyor. Harama bulaşmış müesseselerde var. Aralarında karışmayanlarda helal yoldan para kazanan iş yerlerinin hisse senetlerini almak caiz olur. Bunun için araştırıcı olacaksınız.

S.4) Hocam; Devlet hazine bonosu satıyor. 6 ay veya 1 yıl sonra kârını veriyor. Anaparanı da alıyorsun. Bunu almak Dinen sakıncalı mıdır? Açıklar mısınız?

C.4) Sana devlet bonoyu verirken, ben şu işi yapacağım. Silah üreteceğim. Kâr ve zarara ortak ediyorum diye anlaşma yaparsa bu murabaha, mudaraba yoluyla helal olur. Ancak devlet tahvili verirken bütçe açığını kapatmak için devlet bono hazırlayıp borç para alıyor. Bir yıl veya 2 yıl sonra öderken anaparanın dışında sana yasal faizden bu fazlalık para ödüyor. Bu caiz değildir haramdır. Devlet verdiği için helal olmaz. Katranla pekmezi birbirine karıştırmamak lazım.

S.5) Hocam; Ulusal bir kanalda devletin verdiği kredi helaldir diyorlar. Mesela Ziraat Bankası devletin, devlet bankadan bize kredi veriyor. Belli ölçüde faizde alıyor. Bu haram olmaz dediler. Ne tavsiye edersiniz?

C.5) Devlet milli piyango idaresini kurmuş, orası şans oyunları oynatıyor, yani bilet satıyor çekilişte para çıkarsa veriyor. Kumar Kur’an-ı Kerim’de haram kılınmıştır.

Kumarın millisi de olmaz. Bilet alıp para çıkarsa bu para helal olur mu? Helal diyen dinden çıkar. Umumhanede kadınlar çalışıyor. Bunlara devlet vesika vermiş hatta bu kadınlardan vergi de alıyor. Bir erkek oraya zinaya giderse helal midir? Haram mıdır? Buna kim helal derse dinden çıkar.

Devlet bankası da aynıdır. Kim verirse versin nereden gelirse gelsin faiz haramdır helal olmaz. Helal diyenin imanı gider.

Dua ve Selamlar. 13.03.2020

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Ali Galip DOĞAN

İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi