A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1- Hocam! Vefat eden babamın adına kurban kesebilir miyim? Onun adına umre yapabilir miyim? Açıklar mısınız?

C.1- Kurban Allah adına kesilir. Ölen ya da yaşayanın adına kesilmez. Şu işim olursa Mevlana’ya bir kurban keseceğim dersen onun yanında onun için kesersen şirk olur, eti yenmez haram olur. Kur’an-ı Kerim’de Allah (C.C) şöyle buyurur: “Muhakkak ki Allah ölmüş hayvan etini, kanı, domuz etini Allah’tan başkası adına kesilenin etini haram kılmıştır.

Yalnız Allah rızası için kurban kesersen sevabını babana bağışlayabilirsin. Umre veya Hac yaparsın. Sevabını ona bağışlayarak fakirlere yardım da edersiniz.

NOT: Kurbanı Allah rızası için keser sevabını başkasına bağışlarsın.

S.2- Hocam! Biz esnafız, arsa alıyoruz, bu arsaların zekâtı var mıdır? Açıklar mısınız?

C.2- Ticaret yaparken arsa aldınız. O arsayı satmayacaksanız ileride ev, iş yeri yapmaya niyetli iseniz onun zekâtı yoktur. Ancak onun kirasını alıyorsanız, kiradan gelen para 81 gr. altını buluyorsa üzerinden de 1 yıl geçmişse onların zekâtı gelen kira üzerinden zekâtı verirsiniz. (1/40) 40’ta 1 zekâtı verilir.

Yalnız aldığınız ev, arsa, dükkân ileride satarım düşüncesi varsa yani değerlendirmek için alınmışsa onun rayici üzerinden 40’ta 1 zekâtı verilecektir.

S.3- Hocam! Ahirete, mizana inanmayan bir komşumuz ve çocukları da var. Bunlara zekât verebilir miyiz?  Açıklar mısınız?

C.3- Zekâtın verileceği yerler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Zekât; fakire, miskine, müellefe-i gulub’e, borçlulara, yolda kalmışlara, mücahitlere, savaşan asker ailesine verilir.

Zekât kimlere verilmez:

  1. Müslüman olmayanlara, inkârcılara, zengine, camiye, Kur’an kursuna, çeşme inşaatına zekât verilmez.
  2. Usule: Anneye, babaya, dedeye, nineye yukarı doğru çıktıkça zekât verilmez.
  3. Furuğa: Oğlana, kıza, toruna, torunun torununa zekât verilmez.

Senin dediğin adam deisttir. Yalnız yaratıcı varlığa inanır. Diğerlerine inanmaz. Onlara zekât verilmez.  

S.4- Hocam! Düğünlere gidiyoruz. İçki içiliyor. Kadın erkek karışık oturuyor. Adam bankadan kredi aldı bunun yemeği yenir mi? O düğüne gidilir mi? Açıklar mısınız?

C.4-

Hanefi Mezhebine göre; düğün, nişan yemeği gibi yerlerde içki içiliyorsa, faizle yemek veriliyorsa o sofralara oturmak caiz değildir. Gitmek zorunda kalırsanız düğüne gider, hediyenizi verirsiniz. Amma yemeğe oturmazsınız. Şayet düğünlerde içki yoksa düğün sahibinin kazancı meşru ise Hanefi Mezhebine göre; o düğüne icabet etmek sünnettir.

Şafii Mezhebine göre; yemekte içki varsa kadın-erkek karışıksa o takdirde oraya gitmek caiz değildir Haramdır. Şayet haramlık bir durum yoksa Helalse oraya gitmek davete icabet etmek vaciptir

S.5- Hocam! Sihir nedir? Büyü nedir? Sihir yapmanın hükmü nedir? Açıklar mısınız?  

C.5- Sihir; sebebi gizli, ince olan bir şeydir. Aynı zamanda buna büyü de denir. Sihirin pek çok yolları ve çeşitleri vardır. İslam büyü yapmayı haram kılmıştır. Sihirden elde edilen kazançta haramdır. Bir Müslüman sihir yaparsa sihri yapmak helal derse dinden çıkar. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “Büyücü nereye varsa iflah olmaz.” (Taha 69)

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Helake sürükleyen 7 şeyden sakınınız. Bunlardan biri de sihirdir.” (Buhari, Müslim Hadisi)

İslam sihri inkâr etmez, fakat haram kılmıştır. Sihir yapmayı yasaklamıştır. Peygamber efendimiz (S.A.V)’e sihir yapmak istemişler. Bunun üzerine Felak ve Nas Sureleri inmiştir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “Sihri yapanlar, Allah’ın izni olmadıkça kimseye hiçbir zarar veremez.” (Bakara 103)

Sihirbazın sihir yapması günah olduğu gibi bir Müslümanın da sihir yapması günahtır. Enes bin Malik’in rivayet ettiği bir hadiste Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Kim büyücüye, kâhine onun dediklerine inanırsa Muhammed’e indirilen Kur’an’dan uzaklaşmış olur. Kimde inanmadığı halde büyücüye giderse kırk gece kıldığı namaz kabul olunmaz.” (Taberani)

Başka bir Hadiste ise şöyle buyurulur: “Kim büyücüye, falcıya giderse fala baktırır ya da dediklerine inanırsa Peygambere indirilen Kur’an’a inanmamış olur.” (Taberani)

S.6- Sayın Hocam! Namazdan sonra Ayet-el Kürsi okuyunca tesbihe üflüyorlar bu doğru mudur? Doğru olanı nedir? Açıklar mısınız?

C.6- Tesbih; naylondan veya ağaçtan yapılmış adet bildiren bir şeydir. Tesbihe üflemek yanlıştır üflenmez. Üflenecekse kalbimizin üzerine Hu diye üflenir. Doğru olan da budur.

S.7- Hocam! Farz namazların ilk iki rekâtında sure okuyoruz. Son iki rekâtında Fatiha’dan sonra sure okunmuyor. Amma Sünnet namazların 4 rekâtında da okunuyor. Bunun sebebi nedir? Açıklar mısınız?

C.7- Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Sallü raeytümünî” veya “Sallü alâ kema raeytümünî kema usalliye” “Namazı bende gördüğünüz gibi kılın.” Nafile namazların her iki rekâtı müstakil namazdır. Onun için sure okunur. Farzlar ise öyle müstakil değildir. Sure okunmaz.

S.8- Hocam! Cenaze namazlarından önce namaz kılıyoruz. Amma Tesbih çekmiyoruz. Neden böyle yapılıyor? Açıklar mısınız?

C.8- Cenaze Namazı kılmak Farzı Kifayedir. Tesbih çekmek ise sünnettir. Cenaze Namazı kılmakta acele edilir. Onun için Tesbih terk ediliyor. Fakat namaz kıldıktan sonra Tesbih çekilebilir. Tesbih çekmeye bir mani yoktur.

S.9- Hocam! Akşam Namazında cemaate 3. Rekâtta yetiştik. İmam selam verdikten sonra kalktık 2 rekât daha kıldık. Senin namazın eksik oldu dediler. Siz ne dersiniz?

C.9- Siz şöyle yapacaktınız. İmamla beraber 1 rekât kıldınız. Sonra kalktınız, Fatiha ve sure okudunuz. Rükû ve Secdeden sonra Tahiyyat’a oturacaktınız. Sonra kalkıp Fatiha ve Sure okuyup 1 rekât daha kılıp oturup selam verecektiniz. Doğrusu böyle idi.

S.10-  Hocam! İran’a gittik. 3 vakit namaz kılıyorlar. Secde edilecek yere taş koyup, onun üzerine secde yapıyorlar. Bunların namazı doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.10- Ehli Sünnetle aradaki fark budur. Günde 5 vakit namaz farzdır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) 5 vakit kıldırmıştır.

Şia ve Caferiler 3 vakit kılıyorlar. Üzerine secde ettikleri taşlar Kerbela toprağından yapılmıştır. Onlar için Kerbela topraklarını mukaddes sayıyorlar. Ehli Sünnete göre doğru değildir.

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 28 Şubat 2018 Çarşamba 

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93/ [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi