A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1- Hocam! Seferi olan mukim imama, mukim olan seferi imam uyabilir mi? Nasıl uyacak açıklar mısınız?

C.1- İslam Fıkıhçıları seferinin mukim olan imama, mukim olanın da seferi olan imama uyması caizdir uyabilir. Mukim olan seferi imama uyarsa imam selam verdikten sonra mukim kalkar, kendi kendine 2 rekât daha kılar. 4 rekâta tamamlar. Seferi olan imam arkadaki cemaate ben seferiyim, ben 2 rekât kılınca selam veririm. Siz 4 rekâta tamamlarsınız diye hatırlatması müstehaptır, güzel olur.

S.2- Hocam! Biz İstanbul’a fuara gittik. Yanımdaki arkadaş farzları yalnız kılarken 4 rekât kıldı. Burada rahatız 4 rekât kılarız dedi. Bende 2 rekât olarak kıldım. Hangisi daha uygundur? Açıklar mısınız?

C.2- Seferi olan mukim imama uyarsa aynen imamla beraber 4 rekât kılar, çünkü imama tabidir.

Hanefi Mezhebine göre; 4 rekâtlı farzları seferi iken 2 rekât kılmak vaciptir. Azimettir.

Şafii Mezhebine göre; misafir olan bir kimse farzları yalnız kılarsa 2 rekât kılar. Bunlarda Ruhsattır. Ruhsat olduğu için 4 rekâtta kılabilir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadislerinde şöyle buyurur: “Bu Allah (C.C)’ın size sunduğu bir ikramıdır, bir lütuftur. O’nun lütfunu kabul ediniz.” (Müslim, Ebu Davud, Tirmizi)

Şafiilerde; kasir sünnettir.

S.3- Hocam! Biz Umre’ye gidiyoruz. Orada kaza namazı kılarsak kaç rekât kılacağız? Her namazda Ezan okuyacak mıyız? Her namazda kamet getirecek miyiz? Açıklar mısınız?

C.3-

Hanefi Mezhebine göre; misafir kaza namazı kılarken mukimken geçen namazı kılacaksa 4 rekât kılar. Seferde kazaya kalan namazı mukim olunca kaza ederse 2 rekât kaza eder.

Şafi Mezhebine göre; yolculuk, misafir iken mukim olduğunda geçen namazları 4 rekât kılacaktır. Misafir iken kazaya kalan namazlarını 2 veya 4 rekât olarak kılar. Bunlarda ruhsat olduğu için böyle kılarlar.

 S.4- Hocam! İpekli elbise giymek haram mıdır? Ceketlerin astarı ipektir. Bunu giyebilir miyiz? Açıklar mısınız?

 C.4- İpekli giymek kadınlara helal, erkeklere haramdır. Konu ile ilgili olarak Ebu Musa el-Eşari; Efendimiz (S.A.V)’den şöyle rivayet etmiştir: Bir gün Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir elinde ipek bir elinde altın olduğu halde Ashabın huzurunda şöyle buyurdular: “Bunlar ümmetin erkeklerine haramdır. Kadınlarına helaldir, mubahtır.” (Tirmizi, Ahmet bin Hambel) İpekli giymek haram olduğu gibi ipekli sergi üzerine oturmakta helal değildir haramdır.

İmamı Azam’ın görüşü; yüzleri ipekten altları pamuk vs. gibi şeyler üzerine haram olmaz yastıklara da yatmak haram olmaz der. Buna göre ceketlerin iç astarlarının ipek olması haram değildir.

İmamı Ebu Yusuf’a göre; mekruhtur der.

S.5- Hocam! Ben nişanlanıyorum. Kız tarafı altın yüzük takmaya zorluyorlar. Bu bir işarettir niye haram olsun diyorlar. Ne dersiniz takayım mı? Açıklamanızı bekliyorum.  

C.5-

Hanefi Mezhebine göre; erkek ve kadına gümüş yüzük takmak helaldir mubahtır.

Şafii Mezhebine göre; gümüş yüzük katmak sünnettir. (Dürrul Muhtar; 5/255)

Ehli Sünnet uleması ittifakla erkeklerin altın yüzük takmasının haram olduğunu bildirmişlerdir. Kadınlar için ise, ittifak, altın yüzük takması helaldir. Hz. Ali (R.A) şöyle rivayet etmiştir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına ise helal kılınmıştır.” (Ebu Davud)

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir gün Ashaptan birinin parmağında altın yüzük gördü ve onu hemen çıkarttı ve: “Sizden her hangi biriniz, bir kor ateş alıp onu eline koyabilir mi?” buyurdular. (Müslim)

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; kuyumcunun erkeklere altın yüzük yapması haramdır. Sarrafın satması da haramdır. (İmamı Azam; Fıkhül Ekber)   

S.6- Sayın Hocam! Çocuklara, evlere, arabalara gök boncuk takılıyor, nazar boncuğu deniyor. Bunun nazara bir faydası var mı? Nereden gelmiş bu adet ki takılıyor. Açıklar mısınız? 

C.6- Bu nazar boncuğu takma âdeti İran’dan Şia’dan gelmiştir. Göz şeklinde takılan boncuklar bidattir. Hiçbir faydası, hiçbir koruması yoktur. Hatta faydayı, korumayı bu boncuktan beklemek günahtır, şirktir, küfürdür, dinden çıkarır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Kim nazar boncuğu takarsa, Allah ona nazar boncuğu sebebi ile bir fayda sağlamaz. Kim nazar boncuğu takarsa faydası olmaz. (İmamı Ahmed Bin Hambel)  

S.7- Hocam! Bir arkadaş küfür sözler söylüyor. Para ile zina etmek, kadın gönüllü olduğu için haram mı olur, çünkü kadının gönlü var diyor. Bunun nikâhı kalır mı? Durumu ne olur? Açıklar mısınız?

C.7- Bütün insanlar ölümlüdür. Ahmet’te insandır, öyle ise oda ölümlüdür. Kur’an-ı Kerim 6666 ayettir birini inkâr eden kafir olur, tümünü inkar eden de kafir olur.

Ehli Sünnete göre; Allah’ın kesin hükümle haram kıldığına helal diyen bir adam dinden çıkar, kâfir olur. Bu arkadaşın Allah’ın haram kıldığı zinaya helal diyorsa dinden çıkmıştır. Karısı da boş olmuştur. Ancak tevbe ederde yeniden şehadet getirirse eşi ile yeni bir nikâh kıydırıp birleşebilirler. (İmamı Azam, Fıkhül Ekber)

S.8- Hocam! Zinanın haram oluşunda ne gibi zararlardan dolayı haram olmuştur? Açıklar mısınız?

C.8- İslam Dini neslin korunması için zinayı haram kılmıştır, büyük günahtır. Kur’an-ı Kerim’de zina yapmayın demiyor zinaya yaklaşmayın diyor. Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: “Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o çirkin bir şey, kötü bir yoldur.” (Isra- 32) Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Bir zani zina ederken mümin olduğu halde bunu yapmaz.” (Buhari, Müslim)

Zinanın üçü dünyada üçü ahirette olmak üzere 6 afeti vardır.

Dünyada görülen afetleri

  1. Rızık darlığı çeker, ekonomik sıkıntıdan kurtulamaz.
  2. Hayırlardan mahrum kalır.
  3. Yüzünden nur silinir, halk tarafından nefretle anılar.

Ahirette gelecek felaketleri

  1. Allah’ın gazabını üzerine çeker.
  2. Hayır, hasenattan mahrum kalır.
  3. Çetin hesaplaşma olur. Cehenneme girmeyi hak eder.

Zina ile ilgili Hadisler ve çok ayetler vardır.

S.9- Hocam! Babamız vefat etti. Çok borcu varmış. Biz reddi miras yapacağız. Dinen uygun mudur? Açıklar mısınız?

C.9- Siz babanızın malı varsa ondan ödersiniz. Mevcut yasalara göre siz belki reddi miras yaparak borcunu inkâr edebilirsiniz. Amma kul hakkını ne yapacaksınız. Babanızın kabir azabından kurtulması için reddi miras yapmayın.

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 24 Ocak 2018 Perşembe 

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93/[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi