A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1- Hocam! Bizim mahallede hoca vakit girmeden Öğle Ezanını okudu. İtiraz ettik, hiç aldırış etmedi. Namazı kıldık, yapılan doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.1- Bu konuyu Türkiye’de yaygın olan 2 mezhebe göre açıklayacağız. Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre.

Namazlarda vaktin girmesi şarttır. Vaktinden önce kılınan namazın iadesi lazımdır. Bunun gibi vaktinden önce kılınan namaz namazın daveti olan ezan da vaktinden önce okunması caiz değildir. İadesi gerekir. İadesi Sünneti Müekkettir. Yani hocanın ezanı yeniden okuması gerekirdi. Namaz vaktinde kılınmışsa namaz caizdir, sahihtir, tamamdır. Kamette vakit gelmeden getirilmişse onun da iadesi lazımdır.

S.2- Hocam! İmamla Cuma Namazı kılarken yanımdaki bir arkadaş Fatiha okuyordu. İmama uyan bir cemaat kendi kendine okur mu? Namazı bozulmaz mı? Açıklar mısınız?

C.2-

Hanefi Mezhebine göre; İmama uyan bir kimse ilk tekbirde içinden Sübhanekeyi okur. İmam ister sabah, Cuma, akşam veya yatsı namazı olsun. İster ikindi veya öğle namazı olsun. Cemaat okumaz. Sükût eder. Yalnız tahiyyatları, salli, barik ve Rabbena dualarını okur. Hanefilerin görüşü budur. Hanefi Mezhebinde cemaattekiler okumazlar.

Şafii Mezhebine göre; gizli okunan namazlarda (Öğle, İkindi namazlarında) cemaat hem Fatiha’yı ve hem de sureyi okur. Sabah, Cuma, Akşam ve Yatsı Namazlarında cemaat Fatiha’yı okurlar. Fatiha’yı okumak farzdır. Şafiilerde Fatiha’sız namaz olmaz. Fatiha’yı okumak farzdır.

O sizin yanınızdaki kardeş Şafii’dir. Onun için okumak zorundadır.    

S.3- Hocam! Namazda yanıldığımız zaman Sehiv Secdesi neden ve nasıl yapılır? Açıklar mısınız?

C.3- Sehiv secdesi; yanılma secdesidir. Farzın ertelenmesi, Vacibin terk edilmesi durumunda son oturuşta;

Hanefilere göre; Tahiyyatı okuduktan sonra sağa selam verir. Kendisi kılıyorsa sola da yarım selam verir. İmama uyan bir cemaat imam hata yaparsa sadece sağa selam verir, iki defa secde yapar. Tekrar tahiyyatı, salli, barik ve Rabbena dualarını okuyup sağa ve sola selam vererek namazdan çıkar.

Şafii Mezhebine göre; Sehiv secdesi teşehhüt ile selam arasıdır. Şafiiler tahiyyatı, salli, bariği okur sağa selam verir, iki defa secde yapar yalnız tekrar tahiyyat, salli, bariki okumaz. Selam verir.

S.4- Sayın Hocam! Dinimi yaşamak isteyen genç bir bayanım. Beyimle misafirliğe gidiyoruz. Kadın erkek bir arada oturup film seyrediyoruz. Ben beyimle tartışıyorum. Böyle karışık oturulan yerlere gitmek istemiyorum. Birlikte oturmak günah değil midir? Açıklar mısınız?

C.4- Allah’a isyan olan yerde mahlûkata itaat edilmez. Yabancı erkeklerin yanında gelişi güzel oturmak caiz değildir. Böyle oturmalarda birçok fitneler çıkmıştır. Siz İslam prensiplerini yaşamalısınız. Beyinizi yumuşak bir lisanla uyarmaya çalışın. Beyiniz sizi tebrik etmesi gerekiyor. Gelebilecek fitneleri siz önlemeye çalışıyorsunuz. Bu hususta Hanefi, Şafii ve Maliki mezhepleri aynı görüştedirler.

S.5- Hocam! Bir evde namaz kıldık. Seccade serdiler. Üzerinde Kâbe resmi vardı. Bu seccadede namaz kılınabilir mi? Açıklar mısınız?  

C.5- Kâbe gibi Kur’an gibi resim bulunan seccadeyi yere sermek doğru değildir. Saygısızlık olur. Edep ve hürmet etmek lazımdır. Onun yerine başka seccade sermek daha iyi olur.

S.6- Sayın Hocam! Ramazan Ayı’nda midem bulandı. Ağız dolusu kustum. Sonra orucun nasıl olsa bozuldu dediler. Bende su içtim hap içtim. Şimdi ben keffaret mi tutacağım? Açıklar mısınız?

C.6- Oruçlu iken kendiliğinden ağız dolusu kusma olursa ağzını yıkarsınız. Oruç bozulmaz. Kendi isteği ile boğazına parmak atarak kusarsa kaza etmesi gerekir.

Kustuktan sonra nasıl olsa orucum bozuldu diye yer içerse kaza lazım gelir

Hanefi ve Şafii Mezheplerinin görüşü budur. Yalnız kustuktan sonra orucun bozulmadığını bildiği halde yer içerse,

Hanefi Mezhebine göre; keffaret lazım gelir. 

S.7- Hocam! Ramazan’da umreye gittik. Benim ihramım yoktu. Cidde’ye indik, orada hocalar giydirmedi. Otele varınca ihramımı giydim. Umreye niyet ettim. Benim Umrem oldu mu? Ne yapmam lazım? Açıklar mısınız?

C.7- Mekke’ye gelmeden mikat yerleri var. Oraları geçtikten sonra ihramsız Mekke’ye giren 1 koyun veya 1 keçi kesmesi vacip olur. Siz ceza olarak 1 kurban keseceksiniz. Kurbanın kesim yeri Mekke’deki haram bölgesi sınırlarıdır. Siz gidenlerle kurban parası gönderin, vekâlet verin, sizin adınıza 1 kurban kestirsinler. Burada kesersen et yerine geçer kurban olmaz.

 S.8- Hocam! Ben daha önce Hacca gittim.  Şimdi de kasap olarak gidiyorum. Ben başkası adına hac yapabilir miyim? Kasap olarak gittiğim için bedel hac yapamazsın dediler. Açıklar mısınız?

C.8- Siz daha önce Hac yapmışsınız. Şimdi de işçi vizesi ile kasap gidiyorsunuz. Siz bedel hac yaparsınız. Hiçbir manisi yoktur. Yalnız niyet ederken, tavaf say yaparken, şeytan taşlarken, ihram giyerken bedel olarak hac yapacağı o bedel sahibinin adına niyet edeceksin. Yani tüm niyetler o şahsın adına olacak. Bedel Hac yapmanıza hiçbir mani yoktur.

S.9- Hocam! Bir ulusal kanalda Türkiye topraklarında öşür yoktur diyorlar. Siz ne dersiniz? Öşürü para olarak verebilir miyiz? Açıklar mısınız?

C.9- 1926 yılına kadar topraklar devletindi. İslam Devleti olduğu için öşür yoktu. 1926 yılından sonra topraklar dağıtıldı. Şimdi arazi mahsullerinin öşürü vardır. Vermek farzdır. Yağmurla sulanırsa 10’da 1. Motorla sularınsa 20’de 1 verilecektir.

Kur’an’da şöyle buyrulur: “Hasat mevsimi geldiği zaman onun hakkını verin.” (Maide Suresi)

Bakara Suresinde de şöyle buyrulur: “Ey iman edenler! Kazandığınız şeylerin temizlerinden (sadakanızı-zekâtınızı) verin ki, onları topraktan çıkaran Biziz.

Arabça: Ve mimma ahracna leküm minel arz buyrulur.

Başka ayette “ Onların mallarında fakirlerin hakkı vardır.

Para olarak verecekseniz buğdayın, arpanın kilosunu kaç liraya satarsanız, kilosu hesabından para olarak ta verebilirsiniz.

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 27 Temmuz 2017 Perşembe 

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93 // [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi