Fıkhî sorular ve cevapları
S.1) Hocam; Ben İstanbul’dan arıyorum. Sizi sosyal medyadan takip ediyoruz. Bu yıl Hacca gitmiştim. Arafat’ta benim renkli halim oldu. 4. Gün kafile Türkiye’ye dönüyordu. Ben yıkandım ve Kâbe’yi tavaf ettim ve say ettim. Senin Haccın olmamış bir daha gidip temiz tavaf edeceksin dediler. Siz ne dersiniz? Açıklar mısınız?
C.1) Hanefi Mezhebinde; temiz tavaf yapmak vaciptir. Siz kafileye bağlı dönmüşsünüz. Yıkanıp farz tavafınızı ve sayinizi yapmışsınız. Haccınız tamamdır. Yalnız o vaziyette Kâbe’yi tavaf ettiğiniz için vacibi terk etmiş oldunuz. Ceza olarak Mekke’de Harem Bölgesinde 5 yaşında bir deve veya 2 yaşında bir sığır kurban edeceksiniz. Bir gidenle parasını gönderip orada kestireceksiniz. Allah kabul etsin.
S.2) Hocam: Bu yıl Haccımız çıktı ve gittik. Müzdelife’den gece geçtik. Sonra bize siz yanlış yapmışsınız, cezalanmışsınız dediler. İçimize sinmedi. Açıklama yapar mısınız?
C.2) Hanefi Mezhebine göre; Fecirden sonra güneşin doğmasından önce vakfe yapmak vaciptir. Terkedilirse ceza olarak bir koyun veya keçi kurban edilir. Bu kurbanın kesim yeri Mekke’de Harem Bölgesidir. Siz bir gidenle parasını gönderin, orada sizin adınıza vekâleten bir kurban kestirin.
Şafii Mezhebinde; müzdelife’de vakfe yapmak sünnettir. Bir müddet durup geçilir. (Kaynak: Ö. N. Bilmen; B. İ. İlmihali- İbni Abidin; Fetevai Hindiye- İrfan Yücel; Hac Rehberi)
Müzdelife’de kimler kalamaz veya az bir zaman durup geçerler;
- Yaşlı ve hasta olanlar
- Görevli olanlar. Doktor, kasap gibi
- Hava çok şiddetli yağışlı olursa, yağış devam ederse terk edilebilir.
S.3) Hocam; İzmir’den arıyoruz. Yeni Hacdan döndük. Gece şeytanı taşladık ve saat 06’da kurbanımız kesildi. İhramdan çıkabilirsiniz dediler. Sonra sizin kurbanınız olmadı ceza kurbanı keseceksiniz dediler. Hocam biz bilmiyorduk. Şimdi ne yapacağız? Açıklar mısınız?
C.3) İmamı Azam’a göre; Tertip vaciptir. Terk edilirse ceza olarak kurban kesilir.
Tertip: Taş, baş, tıraştır. Önce birinci gün büyük şeytana 7 adet taş atılır. Sonra Kurban Bayramı Namazından sonra kurban kesilir. Kesildi haberi geldikten sonra tıraş olunur. O zaman ihramdan çıkılır. Yalnız Kurban Bayramı namazından önce kurban kesilemez. Kesilirse o et yerine geçer vacip kurban olmaz. O saatte kesilmişse kurban olmamıştır. Siz kurban borçlususunuz. Bir gidenle para gönderip Mekke’de Harem Bölgesinde vekâleten kurbanı yeniden kestirin.
S.4) Hocam; Eskişehir’den arıyorum. Biz ikinci bayram günü farz tavafını yaptık. Sonra bir daha tavaf yapmadık. Veda Tavafını yaptınız mı? Diye sordular. Bende bayramdan sonra bir tavaf yaptım başka da tavaf yapmadık dedim. Sen cezalısın cezanı çekeceksin dediler. Cezam nedir? Ne yapmam lazım? Açıklar mısınız?
C.4) Veda tavafı vaciptir. Farz tavaftan sonra bir tavaf daha yapmanız gerekirdi. Ancak siz yapmamışsınız. Bilerek veya bilmeyerek Veda Tavafı yapılmazsa vacibi terk ettiğin için ceza olarak bir koyun veya 1 yaşını doldurmuş bir keçi keseceksiniz. O kurban da burada kesilmez. Hac veya Umre ’ye giden biriyle para gönderip Mekke’de Harem Bölgesinde vekâleten kurbanı kestirin.
S.5) Hocam; İhramlı iken bilmeyerek kokulu şampuanla banyo ettim. Bize de söylemediler. Cezalısın diyorlar. Biz ne yapacağız? Açıklar mısınız?
C.5) İhramlı iken koku sürmek, dikişli elbise giymek, sakal bıyık kesmek yasaktır. Şayet kokulu sabunla veya kokulu şampuanla yıkanmışsanız ceza olarak bir koyun veya 1 yaşını doldurmuş bir keçi kurban edeceksiniz. Kurban da burada kesilmez. Hac veya Umre ’ye giden biriyle para gönderip Mekke’de Harem Bölgesinde vekâleten kurbanı kestirin. Eti fakirlere dağıtılacak.
S.6) Hocam; Adana’dan arıyorum. Uçağa bindiğimizde ihram valizde kalmış, ben ihram giymedim. Mekke’de otele varınca başımızdaki hoca bana ihram giydirdi. Bir şey olmaz dedi. Şimdi de senin cezan var dediler. Açıklar mısınız?
C.6) İhrama girmek için mikat sınırları var. Kâbe’ye yani Mekke’ye girerken o sınırları ihramsız geçerseniz ceza olarak bir koyun veya keçi kurban edeceksiniz. Siz ihramı valizde unutmuşsunuz. İhramsız Mekke’ye girmişsiniz. Otelde Umre veya Hac için ihram giymişsiniz. Kurban borçlususunuz. O kurbanın kesim yeri Mekke Harem Bölgesidir. Hac veya Umre ’ye giden biriyle para gönderip Mekke’de Harem Bölgesinde vekâleten kurbanı kestirin. Eti Mekke’deki fakirlere dağıtılacak. Başınızdaki Din Görevlilerinin sizi uyarması gerekirdi.
S.7) Hocam; Biz bir sığır kestik. Kestikten sonra gözünün biri körmüş. İki memesi de kopmuş. Kesen kasaplar bir şey olmaz dediler. Açıklar mısınız?
C.7) Kurbanı kesen zenginse yani malî durumu iyi ise, kurban vacip olmuşsa yeniden bir sığır alıp kesilecekti. Bayramdan sonraya kalmışsa burada 2 şık vardır.
1- Parasını bir fakire verirsiniz.
2- Yeniden bir sığır alır kesersiniz ve etini dağıtırsınız.
Şayet küçükbaş olsa kesen de fakir olsaydı. O kurban olurdu. Bir daha almasına gerek olmazdı. Yani aynı durumda olan birisi üzerine vacip olmadığı halde kurban keserse o kurban sakatta çıksa tekrar almasına gerek yoktur. (Kaynak: Fetevai Hindiye- Mebsud- İbni Abidin- B. İ. İlmihali)
Fi emanillah maas Selame
10.08.2022
Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı
İrtibat Tel: 0.332.352 42 13
GSM: 0.505.772 15 93 – 94
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.