A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar  

Fıkhi sorular ve cevaplar  

S.1) Hocam niyet etmeden namaz kıldık, namazımız oldu mu? Açıklar mısınız?

C.1) Namazın 12 farzı vardır bunlardan 6’sı dışında namaza başlamadan önce yapılması şart olanlardır, bunlardan biri eksik olursa namaz olmaz.

Dışındaki Farzlar:

1) Hadesten taharet 2) Necasetten taharet 3) Setrul avret 4) İstikbali kıble (Kıbleye yönelmek) 5) Vakit   6) Niyet.

İçindeki farzlar:

1) İftidah tekbiri 2) Kıyam 3) Kıraat 4) Rükû 5) Secde 6) Kaideyi Ahire

Namazın hangisi olursa olsun niyet farzdır, niyet olmadan namaz olmaz. Oruçta, zekâtta farzdır şöyle olursa caiz olur, ikindi namazının kılmaya diye camiye gittin. Kalben ikindi kılmaya diyorsun, ama dille-sözlü ikindi diyeceğine öğlen diye söylemişsen namazın caiz olur kalbi niyet yeterlidir ama hiç niyet etmemişsen namaz olmaz o namazın iadesi lazımdır.

İmam-ı Gazali şöyle der. "İbadetin kabul olması için hem niyet hem de amel şarttır"

S.2) Hocam biz askeriz dağlarda karlar üzerinde görev yapıyoruz botlarla namaz kılıyoruz zaman zaman. Cevabınızı bekliyoruz

C.2) Namazın farzlarından biriside necasetten taharettir. Siz dağda karda geziyorsunuz botun altı temizdir, bir de o şartta botu çıkarmak zordur. Botun altında kan, idrar, büyük pislik gibi bir şey yoksa farz veya sünnet nafile namaz kılabilirsiniz yalnız camilere ayakkabı veya ayakkabı ile girmeyiniz. Cenaze namazlarında da ayakkabı temiz ise çıkarmadan namaz kılınır.

S.3) Hocam bazı arkadaşlar Kâbe hakkı için Kur’an hakkı için Allah hakkı için deyip yemin ediyorlar bunlar yemin sayılır mı açıklar mısınız?

C.3) Yemin örfe de bağlıdır 3 büyük mezhep imamlarından Hanefi İmamlarına göre de bunlar yemin sayılır hatta Kur’an’a el basarak, yemin ediliyor bu da yemindir. Zahire göre de Allah hakkı için diyerek yemin etmek yemin sayılır.

S.4) Hocam ben kardeşimin evine girmeyeceğim diye vallahi billahi diyerek yemin ettim. Babam hastalandı gitmek zorunda kaldım ne yapacağım açıklamanızı bekliyorum.

C.4) Konuyla ilgili olarak Maide suresi 89. ayette Allah (c.c) şöyle buyurur "Bununda Kefareti (Yeminin) ehlinize yedirmekte olduğunuz orta miktardan 10 fakiri doyurmak yahut giydirmek, yakut bir köle azat etmektir fakat bunlara kimin gücü yetmezse 3 gün oruç tutarak işte yemin ettiğiniz zaman yeminlerinizin kefareti kabuldür. Yeminlerinizi muhafaza ediniz, siz 10 fakiri 2 öğün doyuracaksınız veya giydireceksiniz buna gücünüz yetmezse 3 gün oruç tutacaksınız. Normal bir yemek 15 TL’den aşağı değil 2 öğün olduğunda 30 TL eder 20 ile çarparsa 650 civarında bir fakirlere para dağıtacaksınız. Ayrı ayrı 20 fakire dağıtacaksınız. Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurur "Men halefe keziben edhale hunnar (hidaye): Yeminler vefat eden bir kimse için varışları onun yemin kefaretlerini verecekler" 

S.5) Hocam ben bir kaç defa yemin ettim sonra o yeminlerimi bozdum şimdi 4. bozdum kefareti 1 mi vereceğim yoksa 4 defa mı vereceğim açıklar mısınız?

C.5) Biz sorulara Hanefi ve Şafi mezheplerine göre cevap veriyoruz. Hanefi mezhebine göre 2 görüş vardır.

a) Yemin bir kaç tane olursa kefaret te o kadar olur yani 4 tane kefaret ayrı ayrı vereceksiniz b) İmam-ı Azam’ın talebesi İmam-ı Muhammed’e göre yemin kefareti çok ise oruçta aynı olduğu gibi bir kefaret yeterlidir. Şafi mezhebine göre yemin kefareti birkaç tane olursa hepsi için ayrı ayrı kefaret verilecektir. Doğu genelde Şafi mezhebinde olduğu için onlar ayrı ayrı kefaret vereceklerdir. Ya 10 fakiri doyuracaksınız, yada 4 kefaret olduğu için 40 fakiri doyuracaksınız. 

 

Dua ve Selamlar.31.01.2019

 

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 05057721593-94

Posta:[email protected] Ali Galip DOĞAN

Facebook: Ali Galip Doğan İrşad Vakfı Başkan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi