A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam bizde inek, manda pisliğinden tezek yaparız bunlar sobalarda yakılır fazlasını satıyoruz. Camimizin hocası tezek satışı caiz değildir dedi ne dersiniz?
C.1) Hanefi mezhebine göre tezekteki gibi necis şeylerin satışı caizdir bir sakıncası yoktur satılabilir.
Şafi mezhebine göre ise tezek gibi necis olan şeylerin satışı caiz değildir satılamaz sizin mezhep Şafi ise tezek satışı yapılamaz.
S.2) Hocam biz arkadaşın cenazesine katıldık talkım verdirmediler bidattir böyle bir şey yoktur dediler başında Kur’an da okumadılar açıklar mısınız?
C.2) İmam-ı Azam’ın görüşüyle Talkın ne emredilmiş ne de yasaklanmıştır definden sonra talkın verilip verilmemekte cenaze sahipleri muhayyerdir verilmesi güzeldir der. İmam-ı Şafi’ye göre Peygamberimiz (Sav) bir hadislerinde şöyle buyurur “ölülerinize La ilahe illallah telkin edin” Müslim hadisi burada zikredilen ölü öldükten sonra mezarına yapılan telkindir der bu telkin sünnettir der. Ahmet bin Hambel de aynı görüştedir. İmamı Azam (Ra) Ahmet bin Hambel ve Şafi alimleri okunanların sevabı ölüye ulaşır derler. İmam-ı Muhammed’e göre ölüye Kur’an okunur kabri başında da okunur derler. Hanefi mezhebinde tercih edilen görüş İmam-ı Muhammed’in görüşüdür.
S.3) Hocam banyo ve tuvaletlerde ön ve arkamız kıbleye geliyor bu doğru mudur açıklar mısınız?
C.3) Ön ve arkanın kıbleye gelmesi uygun değildir mekruhtur. Sizin wc’leriniz banyo durumunuz kıbleye karşı yapılmışsa hemen bir çeşmeci bulun değiştirin bir alim bir mürşide ders almaya gidiyor o mürşidin  Kıbleye karşı tükürdüğünü görünce ders almaktan görüşmekten vazgeçiyor neden vazgeçtin deyince gerçek mürşid olsa kıbleye karşı tükürmez deniliyor.
S.4) Hocam kadınlar mezara gidebilir mi? Mezara toprak atabilirler mi? Açıklar mısınız?
C.4) Peygamberimiz (Sav) ilk önce kabir ziyaretini yasaklamıştı sonradan serbest bıraktı kadınlara da kabir ziyaretini serbest bıraktı ama usulüne göre ziyaret edilecek mezar üzerine 11 ihlas 3 Fatiha okuyarak toprak atabilirler ama erkekler içinde olmayacak.
S.5) Hocam pancarın zekatı var mıdır nasıl verilecek giderler masraflar düşülecek mi açıklar mısınız?
C.5) Pancarın zekâtı elektrikle motorla sulandığı için 20’de 1’dir. Yani 100 ton pancarın çıkmışsa 5 tonunu hesaplayıp zekatını vereceksiniz bunlardan masraf düşülmez zaten düşülmüş yağmurla ayağından sulanırsa 10’da 1 emekle sulanırsa 20’de 1’dir masrafı yarıya düşürülüyor demektir.
S.6) Hocam evlatların anne baba üzerlerinde hakları yok mu biraz açıklar mısınız?
C.6) Evet evlatların baba üzerinde 3 hakkı vardır 1- doğduğu zaman ona güzel bir İslami isim koyacaktır 2-Çağına göre ahlaklı seciyeli ilim sahibi olarak hazırlayacak 3-Çağı gelince ona inançlı sağlam, salih, saliha bir eş bulacaktır bu da ebeveynin görevidir yapmazsa anne baba bundan mesuldür.
Dua ve Selamlar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi