A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam biz bir cenaze namazı kıldık. Cenaze erkekti, kıldıran imam 3 tekbir alıp selam verdi arkasında emekli görevli hocalarda vardı. Namaz tamam bir sakınca yok dediler. Fakat bizim içimize sinmedi, bu kılınan cenaze namazı oldu mu? Ne yapılması lazımdı açıklar mısınız?

C.1) Biz sorulara cevap verirken ülkemizin hâkim mezhebi olan Hanefi ve Şafi’ye göre veririz. Hanefi mezhebine göre cenaze namazının 2. Rüknü vardır bunlar olmazsa olmaz 1. rüknu niyettir cenaze namazı kılarken niyet şarttır. Kabe’de Ravza’da olduğu gibi cenaze erkek mi, kadın mı bilinmezse imamın niyet ettiği cenaze namazı kılmaya niyet ettim demek kafidir. 2. rüknu  4 tekbir almaktı üç tekbirde selam verirse imam uyarılır, imam dinlemezse o cenazenin namazı yeniden kılınır şayet unutulmuşsa kabrinin başına varılır yeniden kılınır. İmam 5. Tekbir almışsa cemaat imamın o tekbirine uymaz 5. tekbiri almaz bekler imamla beraber selam verirler. Şafi’ye göre 4 tekbirde farzdır. Şafi mezhebine göre 1 tekbir unutulursa cenaze  namazı olmaz yeniden kılınacaktır. Aradan zaman geçerse gıyabı olarak da tekrar cenaze namazı kılınacaktır. Çünkü farz yerine gelmemiştir (kaynak kasani:1/313-315 fetavahi hindiye:cenaze bahsi fıkıh ansiklopedisi cilt.13/211 Celal Yıldırım kaynaklarıyla İslam fıkhı cilt.2/S=72 mebsud-serahsi cenaze bahsi)

S.2) Hocam cenaze namazı kılıp selam verirken kimisi ellerini salıyor, kimisi sağa selam verirken sağ elini, sola verirken sol elini salıyor kimi sola selam verirken salıyor hangisi doğru açıklar mısınız?

C.2) Doğru olanı imam sağa selam verirken elleri salmaz, sola selam verdikten sonra eller salınır karşıda gören bir insan namazda olduğunu bilsin diye.

S.3) Hocam cenaze geçerken ayağa kalkılıyor bu doğru mudur açıklar mısınız?

C.3) İmam-ı Nebevi ve bazı ulema cenazeye giderken kalkıp kalkmamakta insanlar serbesttir derler, cumhur ulemaya göre cenaze giderken ayağa kalkılmaz derler kıyam hükmündedir halbuki kıyam nesih edilmiştir. Hz. Ali (r.a) şöyle rivayet etmiştir “Peygamberimiz (SAV) cenaze geçerken bize kalkmamayı emrederdi sonra bir gün cenaze geçerken kendisi oturdu bize de oturmamızı emretti.” (Kaynak: Ebu davud Ahmet bin hambel)

S.4) Hocam bir cenazeye katıldık cenaze sahipleri definden sonra ne talkım verildi nede Kur’an okundu adamlar Kur’an okutmadılar cenazeye Kur’an okunur mu? Okunmaz mı? Açıklar mısınız?

C.4) İmam-ı Azam, Şafi ve Ahmed bin Hambel’e göre ölüye Kur’an-ı Kerim okunabilir, okunan Kur’an’ın sevabı ölüye ulaşır. Hatta ölü yukardakileri görür ayak seslerini duyar derler bazı alimlere göre yapılan hayrında onun adına olursa sevabı ulaşır. İmam-ı Muhammed’e göre ölünün başında Kur’an okumak mekruh değildir müstehabtır. Hanefi mezhebi İmamı Muhammedin görüşünü benimser Hz. Ömer (Ra) şöyle vasiyet etmiştir “Benim vefatımdan sonra bakara suresinin başını ve sonunu okuyun demiştir” Peygamberimiz (Sav) bir gün bir cenazeye bir hurma dalı almış bir parçasını bir mezara, öbür parçasını da başka bir mezara dikmiştir şöyle buyurmuştur “kurumadıkları müddetçe yatanlarının azaplarının hafiflemesi umulur” (Buhari Müslim) Buradan da anlaşılacağı üzere ölüye Kur’an okumanın faydası vardır. Bu cenaze sahipleri sapık inanca kapılmışlardır.

S.5) Ben birkaç yemin ettim ve yeminimi bozdum yeminimin kefareti nedir? Kaç kefaret vereceğim açıklar mısınız?

C.5) Bu konuya cevap verirken yine Hanifi ve Şafi mezhebine göre cevap vereceğim Hanifi mezhebine göre 2 görüş vardır A-1. Görüşe göre yemin birkaç tane olursa kefaret de ona göre olur 4 yemin varsa 4 kefaret lazımdır. B-İmamı Muhammed’e göre yemin kefareti birden fazla olsa da bir kefaret kafidir yani bir yemin kefareti 1 tane verildi mi yeterli olur. Şafi mezhebine göre yemin birkaç tane olursa o kadar kefaret yapılacaktır yemin kefareti 10 fakir 2 öğün doyurulmasıdır. Burada kefaret ölçüsü fitre ne kadarsa o kadar verilir.

S.6) Hocam biz üniversite öğrencisiyiz bazı erkek arkadaşlar kulaklarına küpe ve kolye takıyorlar ulusal bir kanalda sakınca yok takılabilir denmiş siz ne dersiniz açıklamanızı bekliyoruz?

C.6) Peygamberimiz (Sav) bir hadislerinde şöyle buyurur “Kadına benzeyen erkeklere erkeklere özenen kadınlara Allah lanet eder” bu arkadaşlar neden kendilerine lanet ettiriyorlar ikna edin bunu yapmasınlar.

S.7) Hocam bir cenaze için öğle namazı kılarken yer çok dardı ben önümdeki adamın arkasına secde ettim üst tarafa secde ettim namaz oldu mu açıklar mısınız?

C.7) Hanifi ve Şafi mezheblerine göre secde ederken, Secde edilen yerin yüksekliği 20- 22 cm olması lazım secde edilen cemaatin sırtı 22 cm den yüksek olursa namaz olmaz namaz caiz olmaz yer darlığı nedeniyle secde edilecek yer yoksa öndeki cemaatin sırtına secde yapılması caizdir ama yüksekliğe de dikkat edilecek şu şartla öndeki adamda namaz kılınması şartıyla öndeki adam namaz kılmazsa o secde caiz olmaz.

S.8) Hocam bir çamaşır makinası bir buzdolabı alacaktık peşin 5000 TL denildi, pazarlık ettik daha benim param çıkışmadı, 500 TL eksik kaldı iş sahibi 200 TL fark alırım dedi bu farkın verilmesi alınması caiz midir açıklar mısınız?

C.8) İslam’da akitten pazarlık yapıldıktan sonra fazla para alamaz akitten sonra fazla para alması faiz gibidir helal değildir 2. pazarlık caiz değildir.

Dua ve Selamlar     27.12.2018                                                                                

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 05057721593-94

Posta:[email protected]                                          Ali Galip DOĞAN

Facebook: Ali Galip Doğan                                                     İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi