Zehra Özdemir

Zehra Özdemir

Ey Eylül

Ey Eylül

Koca bir ömrün yolcuğu ve mevsimlerin ziyaretçisi oluruz her döngüde. Döngü hep aynı mevsim olsa da baktığımız pencerelerle doğaya verdiği mesajlar farklıdır. Bir anımız bir anımızı tutmayan duygusal esintiler arasında savruluruz
Ömür yolculuğunda gemimin çapasını eylüle sabitledim. Biraz durmak, biraz gezmek ve kalıcılığını, satırlarımda yaşamak istedim ve eski eylüllerimde, yeni eylülü satırlarım arasından buluşturup harmanlamak istedim.
Çocukluğumun şımarık, vurdumduymaz halleri henüz yeni bitmiş, gençliğimin cahil aklıyla, cesaretli hallerine geçiş dönemleri ve eylül gibi birçok renk tonlarının cümbüşü. Bana hiç romantik gelmeyen eylül yağmurları ve hava da dolaşan ve şekilden şekle giren kara bulutlar ve ha yağdı yağacak korkusu. Hasadı bitmemiş pamuk tarlalarımızın içinde kaybolduğum en son beyaz hali, çiftçilerin çabası…
Geleceğe dair hayallerimizin çemberinde, kalbimizin attığı okulların açılma heyecanı, alınacak bir ayakkabı, dikilecek formaları ve sayfaları eylül kokan, yeni kitapların hayaliyle anlam katan akşamları.
Güneşin sıcaklığını bastıran esintinin ikramını, yasemin kokularıyla burun boşluğumda hisseder ve ıhlamurla mest olurdum. Bulutsuz gecelerde, ne kadar yıldız kopardım bilinmez. Bazen yoluma fener yaptım ışığıyla, kitaplarım arasında ayıraç, kimi zaman saçıma toka yaptım. Uzak dostlarıma dağıttım ki olmadığımda da varım demek için.
Hayallerimden üstün gelirdi merakım. Dağıttığım susam demetlerinin sayısını kadar olmasa da, işittiğim azarların etkisi bir oyuna dalmaya kadardı.
Asmaların arasında öten Ağustos böceklerinin hedefini üzümler alaca bulaca olduğunda anlardım. Karanlıkta yanan kadifemsi ateş böcekleri nerde şimdi diye soruyorum kalbimle?
Eylül sen ne vefalı bir aysın her dokunuşun anı dolu, her dokunuş ressamın tuvalına attığı fırça, şairin dörtlüğü, yazarın satırı. Müzisyenin bestesisin. Bahçelerin bereketli ürünleri, çiftçinin hasadı, kış hazırlıkları sensin. Ayrılıklar hep eylülde olsa da yeni başlangıçtır isteyene yenilemek ve yenilenmek zamanın gelmiştir Eylül de. Değişimin tam zamanıdır isteyene. Dalından düşmeye hazırlanan her yeni yaprak, yenibaharın müjdesidir ve eylül umuttur
Eylül sen ne tek başına anı, ne hayal gücü, ne tarihsin, sen aynı zamanda matematiksin, sırsın, asaletsin Eylül sen 9. Ay olan ve 9 sayısının bilgesisin ve sen de döner atasözleri, deyimler ve tekli basamağın sonu ve yeni rakamlara yol açansın.
Şimdi bir eylül rüzgârı bana Özdemir Asaf’ın şiirini fısıldıyor ve bana katılıyordu bu dizeler !!! Şöyle diyerek
Hazan dediler.
Hüzün dediler…
Kalbimizi ele verdiler…
Sadece Eylüldü gelen,
Güzelliği göremediler…
Oysa benim Eylüllerimde,
Cevizler, incirler,bademler var.
…………
Kış hazıklıkları, tatlı esintiler, naif geceler
Yağmurlar…
Güzel başlangıçlar var…
Bir de mutlu şarkılar
Hoş geldin Eylül
Evet aynı bende diyorum Hoş geldin Eylül, hoş geldin yeni güzellikler, yeni başlangıçlar!!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zehra Özdemir Arşivi
SON YAZILAR