Eski Sırp polis yetkililerine 22'şer yıl hapis

Eski Sırp polis yetkililerine 22'şer yıl hapis

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan uluslararası mahkeme, polis teşkilatında yetkili üç Bosnalı Sırp'ı 22'şer yıl hapse çarptırdı.

Bosnalı Sırpların 1992'de Bosna Hersek'te kurduğu Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin ilk İçişleri Bakanı Miço Stanişiç ile Banya Luka Güvenlik Merkezi Başkanı ve eski Sırp lider Radovan Karaciç'in eski danışmanı Stoyan Juplyanin'i,

Mahkeme, Stanişiç ve Juplyanin hakkındaki davanın karar duruşmasında, savaş sırasında "Bosna-Hersek'teki 20 belediyeden Boşnak nüfusun sürülmesi, etnik temizlik, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten" 2009'dan bu yana tutuklu yargılanan Stanişiç'i, Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu (VRS) ile işbirliği yaparak "toplu idam, tecavüz, sistematik etnik temizliği kışkırtmak ve organize etmek, idam, şehir ve köylerdeki dini ve kültür binaların yıkılması ve işkence" yapmaktan suçlu bulundu. Mahkeme Stanişiç'e 22 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, Stoyan Juplyanin'i de Bosna-Hersek'teki 8 belediyede 1992 yılında "Sırp özel birliklerine destek vermek, toplu kampların açılmasını organize etmek ve sivillere yönelik işlenen suçların durdurulması için gerekli adımları atmamak" suçlarından yine 22 yıl hapse mahkum etti.

Mahkeme kararında, 1992 yılında 33 bin Boşnak'ın sürüldüğü Bosna-Hersek'in batısındaki Priyedor kentinde kurulan Omarska ve Trnopolye adlı toplama kamplarında, zaman zaman günde 100 kişinin kurşuna dizildiğinin de tespit edildiği açıklandı.

Koriçanske Stiyene adlı dağlık alanda 31 Ağustos 1992'de 3 otobüsten oluşan konvoyu durduran Bosnalı Sırp Polisi mensuplarının, burada yaklaşık 200 kişiyi idam ettiğinin kanıtlandığını bildirilen kararda, Stanişiç ve Juplyanin'in de bütün bu suçlarla bağlantılı olduğu belirtildi.

Stanişiç ve Juplyanin'e karşı 2009 yılının eylül ayından bu yana yürütülen dava kapsamında, 147 tanık dinlendi, mahkemeye yüzlerce maddi delil sunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.