Eli silahlı çocuklar Esed'e karşı savaşıyor

Eli silahlı çocuklar Esed'e karşı savaşıyor

İlk kez Haseki iline bağlı Rasulayn beldesinde Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) bünyesinde savaşan çocuk askerleri görüntüledi. Çocuklar Esed askerlerine karşı savaşmaya başladı...

Suriye'de iki yıldan fazladır devam eden iç savaştan en çok çocuklar ve kadınlar zarar görüyor. İki yıl içinde ülkede binlerce çocuk hayatını kaybederken, hayatta kalanlar ise ilk kez eline aldıkları gerçek silahlarla Esed güçlerine karşı savaşıyor. Muhaliflerin cephesinde savaşan binlerce çocuk, zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışıyor.

ÖSO ile Esed'e bağlı güçler arasında yaşanan şiddetli çatışmalar sonrasında muhaliflerin kontrolüne geçen Rasulayn'da şimdilik sükunet hakim. Rasulayn, Esed ordusunun çekilmesinin ardından Kürtlerin destek verdiği PYD ile muhalifler arasında şiddetli çatışmalara sahne olmuş. Her iki tarafın ağır kayıplar vermesinin ardından, sağlanan ateşkes kapsamında beldenin giriş ve çıkışları iki tarafın da kontrolünde sağlanıyor.
Türkiye'ye girişin sağlandığı kontrol noktasını ise ÖSO'nun elinde bulunuyor. Başında Halepli bir Türkmen'in olduğu birliğin kontrolündeki bölgede muhalif askerler, sivil halkın ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor.

Birlik içinde eli silahlı çocuk yaştaki savaşçılar dikkat çekiyor. Silah tutmasını tam kavrayamamış çocuklar, Esed ordusuna karşı savaşmak amacıyla “Cihad” için muhaliflerin safına katıldığını anlatıyor.
Henüz 16 yaşında olan Mehmed Hıdır Said isimli çocuk, yakınlarını korumak ve cihad etmek amacıyla muhaliflerin safına katıldığını anlatıyor. Said ”Şu ana kadar bir çatışmaya girmedim. Burada giriş kapısını korumak amacıyla nöbet tutuyoruz. Bununla birlikte halka yardım ediyoruz. Hasta ve yaralı olanları hastaneye gönderiyoruz. “ diye konuşuyor.

Bir başka çocuk Haris el Hasan ise, Esed güçlerine karşı savaşmak amacıyla Deyr Ez Zor'dan muhaliflere katıldığını söylüyor. El Hasan ifade “Ben mühendislik fakültesi öğrencisiyim. Esed ordusunun zulmünü gördükten sonra muhaliflere katıldım. Yaklaşık 6 aydır ÖSO bünyesinde bulunuyorum . Tek bir isteğim var. Muhaliflerin birlik olmasını ve Esed'i bir an önce devirmekleri Ülkemin yeni baştan inşa edilerek halkın mutlu olacağı günleri özlemle bekliyorum” şeklinde konuşuyor.

Fırından getirdikleri ekmeklerin soğuması için yere sermeye çalışan çocuklar, ellerinde taşıdıkları silahlar ile farklı bir portre çiziyor. Haris, fırından getirdiği ekmekleri sermeye çalışırken, Mehmet ise, diğer askerler ile beraber içecekleri çayı demlemekle meşgul. Temizlik, ekmek getirme, çay yapmanın yanı sıra çocuklar yazıldıkları nöbet çizelgesinde giriş kapısının güvenliğini de sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.