Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Eğitim ve Ahlak Şûrâsı -1-

Eğitim ve Ahlak Şûrâsı -1-

Eğitimciler Birliği Sendikası ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından, Ankara Bera Otel'de, 21-23 Kasım 2014 tarihleri arasında ''Eğitim ve Ahlak Şûrası'' düzenlendi. Toplumumuzda her kesiminin büyük bir ahlâki erozyon yaşadığı bilinen bir gerçek. Bu husustaki sıkıntılarımızın çözümüne derman olabilecek çalışmaları sizlere duyurmayı geçerli bir eğitim hizmet anlayışı olarak sizlere ulaştırmayı görev biliyoruz. Bu amaç doğrultusunda şûrada serdedilen fikirleri paylaşmak da yarar var:

34 bilim insanı, siyaset ve bürokrasiden de isimlerin katıldığı “Eğitim ve Ahlâk Şûrası”nda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ‘Eşitlik taleplerimiz, adâlet beklentimiz, barışa dâir isteklerimiz, mazlumları koruma, zulümleri bitirme irâdemiz, insan onuruna ve saygın iş anlayışına dâir hassâsiyetlerimiz esâsen evrensel insani değerlere dayanıyor’ diyerek; ‘Ahlâki yozlaşmanın önüne geçilmesi ve iyilik hareketlerinin ivme kazanması hedefiyle, şûrada bilim adamlarımız mevcuda dâir tespitlerini ve çözüme yönelik tekliflerini sunacaklar. Dünyâda ve Türkiye’de toplumsal düzeyde ahlâki yozlaşma riskinin arttığı bir süreçte, eğitim-ahlak ilişkisini merkeze alan 3. Ahlak Şurası’nın, erdemli, ahlaklı, iyi insan ve ahlaklı toplum arayışlarına önemli katkı yapacağına inanıyorum Şüphesiz bizim hedefimiz, iyi/güzel ahlak kapısından girmek ve güzel ahlakla inşa olmaktır’ şeklinde konuştu.

OLMAZSA OLMAZIMIZ GÜZEL AHLAK

Başkan sözlerini şu şekilde sürdürdü; ‘Güzel ahlak, iyi insana; iyi insan, huzurlu topluma; huzurlu toplumsa barış ve adâletin hâkim olduğu dünyâya ulaşmanın olmazsa olmazıdır. Peki, “iyi insan” inşası için gereken güzel ahlâkı nereden ve nasıl edineceğiz. Hangi kaynağı referans alacağız, kimi ya da kimleri örnek alacağız? Bunu başaran bireyler ve toplumlar, nasıl bir yol izlediler? Bizim inancımız, medeniyetimiz, “imanlı insan ya da mümin, güzel ahlaklı insandır, iyi insandır” hükmüne câridir. Esâsen bütün semâvi dinlerin özü “iyi insanı, güzel ahlâka sâhip insanı inşa etmektir.” Bu nedenle güzel ahlâka sâhip olmayı ya da ol(a)mamayı, imâni ve insâni açıdan önemli bir sorun olarak kabul etmek gerekir. Güzel ahlak tercihinin kişiyi aşan olumlu etkileri, kötü ahlak tercihinin kişiyle sınırlı kalmayan olumsuz yansımaları mutlaka olacaktır. Evimizde, sokağımızda, mahallemizde, ilçemizde, ilimizde, ülkemizde ve dünyâda, bizi mutlu eden ne varsa güzel ahlâkın ya da mutsuz eden her ne varsa çirkin ahlâkın birer yansımasıdır. Bu anlamda, güzel ahlâkı kazanmak ve kazandırmak noktasında tavrı, mücâdelesi, eylemi ve çabası olmayanların dünyânın mevcut düzenine ve farklı yerlerindeki zulümlere pasif iştirakçi olarak katkı sunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.’

TEST İLE TOST ARASINA SIKIŞAN ÖĞRENCİLER

‘Dünyâda ve Türkiye’de toplumsal düzeyde ahlâki yozlaşma riskinin arttığı bir süreçte, eğitim-ahlak ilişkisini merkeze almanın erdemli, ahlaklı, iyi insan ve ahlaklı toplum arayışlarına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Hangi derece ve türde olursa olsun eğitim-ahlak ilişkisinde en önemli unsurun, müfredâtın, eğitim araçlarının, eğitim ortamının ahlâki duyarlılık içermesi olduğunu, bilgiye dayalı ahlakçılık yerine eyleme dayalı ahlakçılığın esas alınması gerekiyor. Son 1,5 yıldır bakanlığın gayretlerini takdir ettiklerini ancak bunun yeterli olmadığını, değerlere dayalı insan olmaya yönelik eğitimin çok önemli olduğuna ancak günümüzde, iyi bir meslek makam sâhibi olma amacının daha çok önemsendiğini’ ifâde etti.

‘Esas olan insan olmak, iyi insan olmak’ diyen Başkan; ‘Bu anlamda gerçekten bir eğitim reformu yapılmak isteniyorsa, ‘iyi insan olmayı’ ‘iyi meslek sâhibi olmanın’ önüne koyan eğitim felsefesine dayalı bir sistemi kurmaya çabalaması gerektiğini’ kaydetti. Bunların yanı sıra; ‘Evrensel ahlâkın da önemini’ vurgulayan Başkan Gündoğdu; '’Mâlesef eğitim sistemimiz gençleri öğrenci sıfatına hapis ediyor. Onların insan sıfatını örtüyor. Öğrenci olup insan olamayınca da sâdece eleyen test ile tost arasına sıkıştırılan sınavların amaç olduğu bir sistem ile karşı karşıyayız. İyi insan olmayı iyi mesleğin önüne koyamadığımız sürece ülke olarak kaybetmeye devam edeceğiz’ şeklinde konuştu.

Bu değerli ve önemsenmesi gerektiğine inandığımız görüşleri sizlere diğer yazılarımızda da yayınlamaya devam edeceğiz efendim, şimdilik hayırla kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi