Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

EFENDİMİZ’İN GÜZEL İSİMLERİ

EFENDİMİZ’İN GÜZEL İSİMLERİ

Efendim, Ümmetin En Şereflisi’nin doğduğu bir kutlu ay, Rebiyül-evvel ayının son günlerine yaklaşmaktayız ve bu yazı maalesef bu ay ki, son yazımız olacak. Âlemlerin Efendisi Sevgili Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselâm’ın ismi şeriflerinden bahsediyorduk. Müsâdenizle konuya devam etmek istiyoruz.

Allah Rasûlü aleyhisselâm’ın Cübeyr b.Mut’im (r.a)’den gelen bir hadisi şeriflerinde; Benim beş ismim var. Ben Muhammed’im, ben Ahmed’im, Ben Allâh’ın benimle küfrü mahvedeceği el-Mahî (mahvedici)’yim, ben Haşir (toplayıcı)’yım, insanlar benim arkamdan haşredileceklerdir. Ben Akıb (sonradan gelen)’im, benden sonra peygamber gelmeyecektir.’ Buyuruyorlar. (Kütübi Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi, 1993, Ankara, ‘Akçağ Yayınları’, I.c, s.343) Nebîyi Zişân Efendimiz aleyhisselam bu hadisi şeriflerinde, kendisine mahsus isimleri bizzat zikrediyor.

Birçok dua kitâbında Cenâbı Hakk’ın 99 Esmâül Hüsnâ’sı yer alırken Peygamber Efendimiz aleyhisselâm’a atfedilen isimlerin belirtildiği çeşitli kitaplar mevcuttur. Burada yeri gelmişten bizim adımıza ehemmiyetli bir hususu vurgulamak isteriz. Daha önceki yazımızda bahsettiğimiz üzere Peygamberimiz aleyhisselam için en çok kullanılan Muhammed isminin, ‘sürekli kullanımı yüzünden Peygamber’in adının kutsallığının bozulabileceğinden endişe edildi. Anne-baba oğullarını azarlarsa ve bu arada Muhammed adını kullanırlarsa veya Muhammed isimli bir adam yalancı olarak anılırsa, bu yakışık almayan bir davranış olmaz mıydı? Bir çıkış yolu bulundu: MHMD adının ünsüz iskeleti farklı ünlülerle donatıldı. Fas’ta Mihammed, Türkiye’de Mehmed şeklinde kullanımı sivrilirken, Muhammed sâdece Peygamber için mahfuz tutuldu.’ (Annemarie Schimmel Çev: Prof. İbrahim Sarıçam, Hz. Muhammed, 2016, Ankara, s.63)

Biz şimdi de, Peygamber Efendimiz aleyhissalâtu vesselâm’ın bilhassa Kur’ânu Azûmüşşan’da belirtilen isimlerine değinmek istiyoruz.

Şerefli Kur’an’da ‘Rasul’ ‘Allah Teâlâ tarafından gönderilen Elçi’ ismi var. (Nisa, 13),

Nebi’ ‘Allah Teâlâ tarafından ilâhi vahyi insanlara ileten peygamber’ anlamında ismi vardır. (Enfal, 64/ Tevbe, 61-73)

Şâhid’ ‘Allâh’ın birliğine, ümmetin amellerine şehâdet eden’ ismi vardır. (Fetih, 8/ Nahl, 89)

Nezir/Münzir’ ‘İnsanlara İslâm’ı, sâlih insanlara cenneti müjdeleyen’ anlamlarında isimleri mevcuttur. (Hac, 49/ Ra’d 7)

Dai İlallah’ ‘İnsan ve cinleri Allâh’ın dînine, Hak dîne, doğru yola dâvet eden’ anlamında ismi vardır. (Ahkaf, 3)

Sirâcun Münir’ ‘Getirdiği din ve ortaya koyduğu mücâdele ile şirkin karanlığını yarıp iman nûru ile ortalığı aydınlatan’ anlamında kullanılan ismi vardır. (Ahzab, 46)

Musaddık’ ‘Kendisinden önce gönderilen peygamberleri ve kitaplarını tasdik eden’ anlamda ismi vardır. (Âli İmran, 81)

Müzekkir’ ‘İnsanlara nasihat ve öğütlerde bulunan’ anlamında ismi vardır. (Ğâşiye, 21)

Müzzemmil/Müddessir’ ‘Örtüsüne sarınan, bürünen’ manâsında isimleri vardır. İlk vahiy geldiğinde korkarak evine gelip beni örtün dediği için bu isimler zikredilmiş. (Müzemmil, 1/ Müddessir, 1)

Hakkul Mubîn’ ‘Allah Teâlâ’dan aldığı hakikatleri bıkmadan açıklayan’ anlamında ismi vardır. (Zuhruf, 29)

Abdullah’ ‘Allâh Teâlâ’nın kulu’ anlamında tevâzuyu anlatan ismi vardır. (Cin, 19)

Kerîm’ ‘İnsanlığın mutluluğu için gönderilen şerefli kişi’ anlamında ismi vardır. (Hakka, 70)

Nûr’ ismi vardır ‘Etrâfı ilâhî nurlarla aydınlanan’ anlamındadır. (Mâide, 15)

Hatemun Nebiyyin’ ismi; ‘Son peygamber’ manâsındadır. (Ahzab, 40)

Rahmeten Lil Âlemîn’ ‘Âlemlere Rahmet Olarak Gönderilen’ ismi vardır. (Enbiya, 107)

Hâdî’ ismi, ‘İnsanlara hidâyet yollarını gösteren’ anlamındadır. (Rum, 53/ Neml, 81)

Emîn’ ‘Her açıdan güvenilen’ anlamında ismi vardır. (Tekvir, 21)

Taha/Yâsîn’ Gerçek mânâsını ancak Allah Azze ve Celle’nin bilebileceği ‘İnsanları her çeşit kirden arınmış ilâhî hükümleri kabule teşvik eden’ anlamında isimleri vardır. (Taha, 1/ Yâsîn, 1)

Rauf ve Rahim’ ‘Çok şefkatli ve çok merhametli’ anlamlarına sâhip bir özel peygamberdir bizim peygamberimiz. (Tevbe, 128) Çünkü daha önce hiçbir peygamber bu iki sıfata birden mazhar olamamıştır.

Ne mutlu bize! İyi ki O’na ümmetiz. İyi ki, O bizim peygamberimizdir aleyhissalâtu vesselam. Rabb’im O’na makâmı mahmûdu ihsan eylesin, bizi de O’nun şefaatine mazhar kılsın ınşaALLAH.

Nurten Selma ÇEVİKOĞLU

İSTİFÂDE EDİLEN KAYNAKLAR:

  1. Annemarie Schimmel Çev: Prof. İbrahim Sarıçam, Hz. Muhammed, 2016, Ankara

  2. Mehmet Nezir Gül, Tüm Zamanların Efendisi -100 Soruda Hz. Muhammed-, 2006, Ankara

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi