Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Derin Devlet

Derin Devlet

2. Ergenekon İddianamesi kabul edildi. Bu iddianameyi İngiliz Financial Times gazetesi şu şekilde değerlendiriyor:  “Genişleyen Ergenekon soruşturmasının, iyi bağlantıları olan bürokratlar, subaylar ve sivillerce planlanan askeri darbeler ve esrarengiz öldürmeleri kültürü olan ‘derin devlet’e son vereceği umulmaktadır” (1).

……….

Halkımızda böyle bir beklenti vardır; çünkü derin devlet demek, bu vasıflarının yanında çevresine korku ve kuşku salan;  insanın kanını donduran, dinin, bilimin ve aklın yerine terörü esas alan bir yapıdır.

Kısacası “derin devlet,” çıkar ilişkisine dayanan ve bunun için her tülü yolu mubah sayan eli kanlı bir örgüttür.

“Derin devlet” düşüncesi İttihat ve Terakki ile başlamış ve halen devam etmektedir. İlk defa yürütme ve yargı bu meselenin üzerine gidebildi. Halk desteği var; dışarının da desteği var.

Yürütme ve yargı bu desteği kaybetmemek için meselenin üzerine korkmadan gitmeye devam etmeli, zaaf gösterilirse “derin devlet” şimdiye kadar yaptıklarının fazlasını yapabilir.

Mesele, nereye dayanacaksa dayansın üzerine gidilmeli.  Kurumları yıpratmayalım (!)  tuzağına düşülmemeli. Meselenin üzerine hukuk dâhiline gidildiği zaman kurumlar daha güçlenir.

Derin devlet, ulusalcılığın bir ürünüdür. Bu sebeple ulusalcılık kültürü devam ettiği müddetçe derin devlet devam edecek, demektir.  2. Ergenekon iddianamesi ve beklenen diğer iddianameler, “derin devlet” mensuplarının bir kısmını faaliyetten menedebilir ama derin devleti tasfiye edemez.

Genişleyen Ergenekon soruşturmasının derin devlete son vereceği umulması için şu hususlar da yerine getirilmeli:

Ergenekon terör örgütünün çekirdek kadrosu ortaya çıkartılmalı. Ulusalcılık kültürü yerine millet kültürü egemen kılınmalı.  28 Şubat kararları tedricen yürürlükten kaldırılmalı.  Din eğitimi sağlıklı bir şekilde sunulmalı. Diyanet İşleri Başkanlığı, anayasanın hazırlanmasında ve siyasetin yönlendirilmesinde diğer kurumlar gibi söz sahibi olmalı. Kapitalist düzen yerine kâr ve zarar esasına dayanan düzene geçilmeli.  Pozitivist felsefenin yerine vahiy esas alınmalı. Dinin yerine bilimi ikame etmekten vazgeçilmeli. Bürokrasi günün şartlarına uygun olarak yeniden dizayn edilmeli. Egemenliği millet adına yalnız Millet Meclisi kullanmalı. 

Bunlar yapılmadan genişleyen Ergenekon soruşturmasının derin devlete son vereceği ümidi fantezi olabilir.

Kaynaklar

1. Star gazetesi, 26 Mart 2009

 

Not: 21.03. 2009 tarihinde yayımlanan Konya’ya Darwin Heykeli isimli yazım üzerine Konya Büyükşehir belediyesi, bize telefon ederek “Milliyet gazetesinin bu husustaki haberi tekzip edilmiştir.” dedi

konhaber.com’un, 16.03.2009 tarihinde verdiği haber şöyledir: “Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ulusal bir gazetede yer alan "Konya'da kurulacak Bilim Merkezi'nde, kalıcı bir evrim teorisi sergisi açılacak ve Darwin'in heykeli dikilecek" haberinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Ben böyle bir şey söylemedim, dedi.” 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi