Asiye Saç

Asiye Saç

    ÇOCUKSU NEŞE GÖNÜLLER BAHARI 

    ÇOCUKSU NEŞE GÖNÜLLER BAHARI 

اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَان

“Ey Allah’ım; Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur.” 

 

Çok güzel bir dua mevsimine girdik, Ramazan ayının habercisi, gönlümüzün neşesi, bolca sevap bnusları toplaya bileceğimiz mis gibi manevi bir iklime girdik bereketli geçirmeyi, dolu dolu geçirmeyi nasip etsin Rabbim. Geçen yıl bu manevi iklime kavuşup bu yıl aramızda olmayanlar var, Oyüzden bolca dua etmeli hem geçmişlerimize, hemde kendi geleceğimize.

Rasulallah aleyhisselam ne güzel söylemiş:

اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَان

“Ey Allah’ım; Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur.” Amin amin amin... Ramazana ulaşıp bayramı bayram etmeyi, o vakte kadar dolu dolu geçirmeyi meleklerin bile imrendiği gibi bir kul olmak duası ile.

Peki gelelim bu harika vakti çocuk pedagojik ile nasıl bağdaştırırız gelin bugün bunu konuşalım.

Hep söylüyorum bu çocuklar sevgililer günü, yılbaşı bilmem ne günlerine özeniyor elin adamı kendi kutsalını öyle bir kutluyor ki bayram havasında da çocuğu  haliyle cezb ediyor. E haydi o zaman gelin hep beraber niyet edelim bu üç ayları fırsata çevirmeye. Evlerimizi süsleyelim, hediyeleşelim, bayram gibi geçirelim ????. 

Bazı yörelerde bilinen fakat unutulmaya yüz tutmuş, Konya’da hâlâ her sene coşku ile karşılanan bir geleneğini bir Konyalı olarak iftiharla sunuyorum.

Nedir Şivlilik? 

Hatırlarsanız “Bedi besmele” yazım da kuran ve namaza başlamak için kandil, üç aylar gibi özel zamanlara denk getirildiğini yazmıştım. 

  • Şivlilik geleneği, “ilk namaz” anlamına da gelmektedir. Regaip Kandili sabahı kılınan namazla birlikte çocuklar torbalarını alıp sokağa çıkar. Konu komşu demeden kapı kapı gezerek şeker toplamaya başlarlar. Ayrıca, çarşı esnafı ve idareciler de çocukları geri çevirmez. Onlar da usulde yer aldığı üzere hediye ve şeker ikramında bulunur. İlk olarak Sultan II. Selim döneminde başlanan gelenek, asırlardır sürdürülüyor. Bir nevi, İmparatorluğun çocuklara yönelik bayramı da denilebilir.

  •  Regaip kandilinin 1 gün öncesi Çarşamba akşamı fenerlerini alan çocuklar bir alay halinde manilerle, eğlencelerle geçirip Perşembe günü sabahı erken saatler de ellerinde torbalarla kapı kapı gezerek ev sahibinin vereceği yiyecekleri torbalara doldururlar. Eskiden bu ikramlar leblebi ,üzüm vs. Olsa da günümüzde gofret, çikolata gibi abur cuburlar olmuş (gun sonunda neredeyse çocukların 1 aylık abur cubur stoğu oluyor ☺) erken kalkmak ta önemli tabi resmi olmasa da şivlilik toplama işi öğleye bitiyor. Mahalle sakinlerinin Kapıları tek tek çalınır kapı geç açılırsa yüksek sesle  mani söylenmeye başlanır.

                         Şivli şivli şimirmiş 

                         Erken kalkan pişirmis

                         İki çörek bir börek 

                        Bize namazlık gerek

                         Şivliliiiiiiiikkkk ☺ 

             şeklinde ki mani çocukların gününe neşe oluyor.

Köylerde devam pişi geleneği de yağda pişen hamurun(pişinin)ikindiden sonra yapılan mezarlık ziyaretinin ardından  cami cemaatine, yolda ki eş, dost, akrabalara  dağıtılması ile oluyor. Vel hasıl bu iki gün bizler için hem dolu dolu,  hemde eğlenceli geçerken çocuklarımıza değerlerimizi de sevdirerek öğretmiş oluyoruz.

 

Bu güzel atmosfer ve manevi farkındalık ile Ramazan ayının habercisi Recep adınızı ve Regaip kandilinizi kutluyor Hz. Peygamberin duası ile bitirmek istiyorum:

“Ey Allah’ım; Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur.”

 

Kalan ömrünüz geçen ömrümüzden daha bereketli olsun inşallah. Vesselam. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Asiye Saç Arşivi