Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Çocuklarımızın Eğitimi ve Terbiyesi -1-

Çocuklarımızın Eğitimi ve Terbiyesi -1-

Eskiden çocuklar daha çok yakın çevresindeki kötü arkadaşlarından, anne babalarındaki kötü davranışlardan etkilenirlerdi. Çocuk eğitimi ve terbiyesinde o zamanların da kendine göre zorlukları ve imkânsızlıkları vardı elbet. Ama günümüzde imkânlar çok olmasına rağmen onları olumsuz etkileyen dış etkenlerin sayısı da hayli fazla. Bu sebeple ebeveynlerin günümüzde çocuk eğitimini ve terbiyesini daha çok önemsenmesi ve konu ile alakalı doğru bilgiler edinmesi gerekiyor.

Yapılan araştırmalar çocuk eğitimi ve terbiyesinin, çocuğun anne rahmine düşmesi ile başladığını haber veriyor. Eşler bu konunun bilincinde olarak davranışlarını ona göre şekillendirmeyi ihmal etmemeliler. Yapılan araştırmalar hamilelik sürecini güzel geçiren hanımların çocuklarının ruhen ve bedenen daha sağlıklı olduğunu ortaya koymaktadır.

**

Hamilelik sürecinde annenin durumu ve ruh hali ne kadar önemli ise babanın ruh hali, ailesine karşı davranışları ve tutumu bir o kadar önemlidir. Bu sebeple anne adayına karşı bu dönemde beylerin daha iyimser, daha sevgili ve ilgili olmaları gerekmektedir. Çocuğun doğumu ile beraber anne babayı bir telâşe sarar. Eğer çocuk eğitimi ve terbiyesi konusunda eşlerin daha önce herhangi bir birikimleri yoksa durum biraz kritik demektir. Bu durumda anne baba yavrularını bilinçli bir şekilde yönlendiremez ve sıkıntılarına doğru çözümü sunamayabilirler. Bu sebeple çocuk terbiyesi konusunda doğru adım atmak isteyen ebeveynlerin öncelikle bilinçlenmesi hayati önem taşımaktadır.

**

Esasen evlilik öncesinde gençler evlilik kararı alırken, eş olma, aile olma, anne baba olma bilinci ve alt yapısıyla hazır olmaları gerekmektedir. Bu bilinç yeterli düzeyde olmadığı zaman, eşler birbirini ve çocuklarını ihmal edebilmektedirler.  Ancak başlangıçta yapılmayan, sonradan düzeltilmez diye bir şey yok. Eşler olarak her zaman aile bütünlüğümüzü koruyabilme, huzurlu ve mutlu olabilmek için elimizden geleni yapmamız gerekir. Kendimizi geliştirmek için muhakkak seminerlere katılmak, eğitimler almak, bu yönde kitaplar okumamız gerekir.

**

Eski devirlerin birinde bilge bir devlet başkanı etrafındaki adamlara “Bir servetiniz olsa neler yapardınız?” diye fikirlerini sorar. Oradakiler hanlar, hamamlar yaparım, aşevleri yaptırırım, camiler, kütüphaneler yaptırırım, şeklinde fikirler öne sürerler. Bunları dinleyen o bilge insan “Bu dediklerinizin hepsi güzel yatırımlar fakat ben olsaydım o serveti insan yetiştirmeye kullanırdım. Çünkü iyi yetişmiş insan olduktan sonra bu dediklerinizin hepsi olur. İdeal insanlar olmadan ise, bunların hiçbiri istendiği gibi olmaz” der. Çocuk eğitiminin önemine ve onlarla kuracağımız iletişimin sağlıklı olabilmesi için neler yapmamız gerektiğine dair yazılarımızı bir seri olarak sizlere sunmaya çalışacağız. Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özcan Dalgıç Arşivi