Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Gelin Kayınvalide Problemlerinin Altında Yatan Sebepler -4

Gelin Kayınvalide Problemlerinin Altında Yatan Sebepler -4

Gelinin annesi kızının yuvasını kurma aşamasında genel olarak iyi niyetle ama bilinçsizce bazı davranışlarda bulunabilir. Bu davranışlar ile kızını olumsuz etkileyebilir, onun üzerinde stres, baskı ve huzursuzluk meydana getirebilir.
Anne, kızını hâlâ küçük bir çocuk gibi görerek, onun üzerinde kontrol kurmaya çalışabilir. Annenin bu endişesi, kızından mükemmel bir eş ve gelin olmasını beklemesi, onu eleştirmesi, kıyaslaması kızının üzerinde büyük bir baskı oluşturabilir ve stres seviyesini artırabilir.
Kızının evlilik hayatına sürekli müdahale etmesi ve kararlarına karışması, kızının bağımsızlık hissini zedeleyebilir. Kocasına nasıl davranacağından, yemek yapmasına, ev işleri, eşya seçimlerine kadar her şeye annenin karışması, kızının kendi evliliğini yönetme becerilerini geliştirememesini ve kişisel gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Anne, kızının evliliğini istememesi, damat ve ailesine karşı güvensiz olması, sürekli şüphelenmesi, suçlaması, kızının eşine bakışını etkileyebilir, eşler arasındaki güveni zedeleyebilir. Annenin yaklaşımı ve davranışları problemlerin çoğalmasına ve zamanla kendini haklı çıkarmaya zemin hazırlar.
Annenin, kızının kayınvalidesiyle yaşadığı sorunlarda sürekli olarak kızının tarafını tutması, adil bir yaklaşımda bulunmaması, ilişkileri daha da zorlaştırabilir. Küçük sorunları abartarak büyük bir mesele haline getirmek, kızının evliliğinde gereksiz gerginlikler yaratabilir.
Anne kendi evliliğinde, eşi ve kayınvalidesi ile yaşadığı problemlere istinaden kızını koruma içgüdüsü ile hareket edebilir. Ona kendini ezdirmemesi ile ilgili devamlı telkinlerde bulunabilir. Kızına sabırlı davranmasını söylemek, olayları daha sağlıklı yönetmesi için destek vermek yerine çekmek zorunda olmadığını, evliliğini bitirebileceğini söyleyebilir. Anne kendi yaşamındaki hayal kırıklıklarını, kızının evliliğinde telafi etmeye çalışması, kızını yanlış yönlendirmesine sebebiyet verebilir.
Annenin kendi duygusal veya fiziksel ihtiyaçlarını öncelemesi, sürekli olarak yakınması, kızından devamlı taleplerde bulunması, kendini ön planda tutması, kızının kendi ailesine yeterince odaklanamamasına neden olabilir. Kızını, onunla yeterince zaman geçirmediği veya onu ihmal ettiği için suçlu hissettirerek, duygusal olarak zorlanmasına neden olabilir. Kızının kendisine olan sadakatini veya sevgisini sürekli olarak test etmek, ilişkilerinde gerginlik yaratabilir.
Anne, kızı üzerinde suçluluk duygusu yaratmak için geçmişteki iyiliklerini hatırlatabilir, ajitasyonlara başvurabilir, duygu sömürüsü yaparak onu manipüle edebilir. Hatta kızına, istediği gibi davranmazsa onu yalnız bırakmakla, sevgisinden mahrumu bırakmakla veya başka bir şekilde cezalandırmakla tehdit edebilir.
Kayınvalide kadar, gelinin annesinde de olabilecek kişilik bozukluğu olarak ifade edilen narsist, borderline, obsesis kompulsüf bozukluk (vesvese, takıntı) vs. yapılanmalarının olması, evlilik üzerinde derin ve olumsuz etkiler yaratabilir. Bu kişilik bozukluklarının yansıması olarak anne, kızının eşinden gördüğü ilgi ve sevgiyi de kıskanır. Kızının seçimlerini ve kararlarını sürekli olarak değersizleştirir ve eleştirir. Kızının evliliği üzerinde sürekli kontrol kurmaya çalışır ve kızının bağımsız olmasına izin vermez.
Kızını bir gün göklere çıkarırken, bir gün yerin dibine batırır. Bu durum, kızın kendine olan güvenini sarsar. Annenin duygu durumlarının sürekli değişkenlik göstermesi, kaygılı, karar alamayan, ne yapacağını bilemeyen bir kız çocuğu meydana getirir. Bu durum sadece kızının evliliği üzerinde değil, kişiliğinde de ciddi problemlere yol açar.
Takıntılıları olan bir kaynana veya anne, sadece kendileri yorulmaz, hayatları zorlaşmaz, çevresindekilere de yaşatırlar, onların da yaşam kalitelerini etkilerler. Temizlik, düzen, kontrol gibi takıntıları olan ebeveynler, etrafındakilerin de aynı şekilde hareket etmesini isteyerek stresli bir ortam oluştururlar.
Bu bölüme kadar gelin ve damadın evliliklerine annelerinin olumsuz etkilerini incelemeye çalıştık. Burada kısaca babalara da değinmek istiyorum. Kayınbabalar normalde anneler kadar evliliklere karışmazlar. Ancak gerek kendi kişilik yapılanmaları, gerek eşlerinin etkisiyle, gençlerin evliliğine olumsuz yansıtmaları olabilmektedir. Aşırı otoriter, baskıcı, ataerkil bir yapı içerisinde, gelin ve damada fazla söz hakkı verilmeyebilir. Eşlerinin manipülatif yaklaşımları nedeniyle dengeyi sağlayamayabilir, öfke ile hareket edebilir. Gelinine ve ailesine karşı aşırı sert davranışlarda bulunabilir.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özcan Dalgıç Arşivi
SON YAZILAR