Bereketin güzellikleri
Yaşadığımız hayatta her işte bereketsizlik izleri görülmekte. Dilimize, hal ve ahvâlimize baktığımızda inancımıza yakışmayan davranışlar bizi ve içinde bulunduğumuz çevreyi menfi etkilemekte. Eskiden küçük şeylerden mutlu olmasını bilen insanların dünyâsı bugünkü kadar zengin ve çeşitli değildi ama huzurluydular. Onlar azla yetinmesini biliyorlardı.
Peki, ne oldu da insanlarda, şehirlerde, ülkelerde mutsuzluk ve huzursuzluklar ortaya çıktı?
Hiç şüphesiz hayâta anlam kazandıran dindir. Son din ise bilindiği gibi yüce İslam’dır. İslâm’ın her türlü kural ve kâidesi insanları mutlu, toplumları ise huzurlu kılar. Yeter ki insan teslim olsun. Hani denir ya; ‘Teslim ol, kurtul.’ İslâm’a teslim olmayan nefsine teslim olmuştur. Nefis ise eğer eğitilmezse insanı hüsran çukuruna yuvarlayabilir.
Bereket bu hakikatlerin neresinde o zaman?
Bereket hayâtımızın tam da içindedir. Bereket hayâtı daha güzel yaşatır. Bereket yaşanan hâdiseleri insanlara en doğru şekilde değerlendirtir ve neticeden de hayır hâsıl olur. Şimdi bereketin ne olduğuna bakma zamânı. Nedir bereket?
Bereket; çokluk, artmak, fazlalaşmak manâsına kullanılır. Saadet, mutluluk, bahtiyarlık olarak da tanımlanır. Yine tükenmeyen bolluk olarak ifâdelendirilir. Bunun tam aksi bereketsizlik ise hayırsızlık, eksilmek, azlık şeklinde târif edilir.
İslam’da bereket kavramı, insanların dünya ve ahretlerine ait kazanç ve kayıplarını ihtiva eder. Müslüman insan sâhip olduğu her çeşit hayır, nimet ve iyiliklerin yüce Yaratıcının ikrâmı olduğunu düşünür. Bu durum onu şükretmeye götürür. Şükür de berekete dönüşür. Bereketle her iş âsân olur, nimetler artar. Ama şükürsüzlük de bereketsizliği getirir.
Bereket hayırdır, güzelliktir. Bereket bolluktur, refahtır, saadettir. Cenâbı Hak sayılı ömrümüze bereketle hayırlar ve güzellikler bahşetsin.
Ömür İslam ile bereket kazandı. Hayat Kur’an ile bereketlendi. İnancımıza göre Kur’an mübârektir. “Sana indirdiğimiz bu Kitap mübârektir; âyetlerini düşünsünler, aklı olanlar da öğüt alsınlar.” (Sad, 29) Kur’ân-ı Kerim’in indirildiği ‘Kadir Gecesi’ mübârektir. “Biz onu (Kur'ân'ı) mübârek bir gecede indirdik. Kuşkusuz biz uyarıcıyızdır.” (Duhân, 3) Kadir gecesinin içinde bulunduğu Ramazan ayı mübârektir. Peygamberimiz aleyhisselam buyururlar ki; ‘Size Ramazan ayı, mübârek ay geldi. Allah o ayda orucu farz kıldı.’ (Nesâi, Sıyâm 5)
İnsanlık nübüvvetle bereket kazandı. Peygamberler tüm insanlığın süsüdür. Peygamberler, Hz. Allâh’ın insanlar şaşırmasınlar, doğru yoldan ayrılmasınlar diye tüm insanlığa ikrâmıdır. Onlar hayâtımıza ölçü-denge ve güzellik sunan en kâmil numûnelerdir. Onlardan faydalanmamak akılsızlıktır. İnancımıza göre peygamberler mübârektir. Hz. İbrâhim, Hz. İshak, Hz. Mûsa Ve Hz. İsâ peygamberler mübârek şahsiyetlerdir. Kur’an’da Hz.İsâ (A.S) kastedilerek: "Çocuk; Ben şüphesiz Allâh'ın kuluyum. Bana kitap verdi ve beni peygamber yaptı, nerede olursam olayım beni mübârek kıldı.” (Meryem, 30-31) Buyrulur.
Evliyâlar, veliler, mürşidler, kâmil şahsiyetler, sâlih kimseler de mübârek kişilerdir. Ağızları duâlı, amelleri hayırlı olduğu için böylesi zatlar bereketli kişilerdir. Bereketle yan yana bulunan bu insanların ömürleri de bereketlidir. Bu kıymetli şahsiyetler etraflarına huzur, rahmet, muhabbet ve bereket yağdırırlar. (Bilgi için: Günay Tümer; D.İ.A; İst, 1992, s.488)
Efendim şimdilik yazımızı sonlandıralım ancak bu husûsa devam edeceğiz inşaALLAH. Cumânız güzelliklerle dolsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.