Bayramda Siyaset Yapmak
Ramazan Ayı’nın sona ermesiyle Mübarek Ay’ın bereketi ve rahmeti ile coşan(!) siyasetçiler suskunluklarını sona erdirmeye başladılar.
Siyaset amaçlı Ramazan ve İftar Programlarını saymaz isek bir ay süren sessizlik ve derin sükûtun ardından Ramazan Bayramı bir hayli hareketli geçmiş gözüküyor.
Eski Ramazanlardan ve cenaze merasimlerinden farklı olarak yeni nesil bayram kutlamalarının ve cenaze merasimlerinin birinci sebebi hiç şüphesiz yaklaşan yerel seçimler nedeniyle yapılan eş-dost(!) ziyaretleri ve taziyeleri olmaktadır.
Siyasi partilerin adet yerini bulsun kabilinden yaptıkları kurumsal ziyaretler bile artık eskisi gibi değil.
Bayramı önemli ve özellikli kılan değerlerden her geçen gün biraz daha uzaklaşan bir toplumda, bayramların tatil olarak algılandığı gibi, bayram ziyaretlerinin de siyaset meclisi gibi görülerek alttan alta nabız yoklanması da normal kabul edilir olmaya başladı.
Bu düşünceyle önümüzdeki yıl mart ayında yapılması kararlaştırılan mahalli seçimlerde aday olmayı düşünen kimseler bayram ziyaretlerini bir taraftan kendilerini partililerine tanıtma kamuoyu oluşturma vesilesi görerek bayram(!)ziyaretleri yaparken diğer taraftan da ziyaret ettikleri kişilerin düşüncelerindeki ipuçlarını satır aralarından öğrenmeye çalışmaktadırlar.
Hal böyle olunca da bayram öncesi siyasetin gündemi, yeni anayasa ve çözüm süreci ile Silivri Mahkemesinin Kararları iken bayram günlerinde gündem 2014 yerel seçimleri oluverdi.
Halen belediye başkanlığı görevini yürütenlerin seçim yılı olması nedeniyle elde avuçta ne varsa ortaya oyacaklarını ve birer atımlık barutları kaldığını düşünen kişiler bu bayram ziyaretleri nedeniyle belediye başkanları ile yakın çevresinden öğrendikleri yatırım ve projeler karşısında nasıl pozisyon almaları gerektiğini belirlemeye çalışmaktadırlar.
Ortada henüz aday adaylarının seçmen olarak gördükleri kitlelere sunacakları hedefler ve projeler ortaya konulmuş olmasa da, özellikle İl Genel Meclis Seçimlerinin yapılmayacak olması nedeniyle, Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliklerine aday olma konusunda niyetli olanların sayısının artacağı düşüncesi ile durumlarını netleştirmeye çalışanların telaşı, bayram ziyareti, köy ve kasaba şenlikleri hatta cenazelerde bile yapılan siyaset manevralarında gözlemlenmektedir.
Gerçi milletten ve milletin değerlerinden kopuk bir tarz güden Ankara siyaseti ve siyasetçileri bu ülkede yaklaşık 30-40 yıldır bayram, düğün ve cenaze merasimlerinde siyaset konuşmakta iseler de, bu kötü adetin gelecek birkaç seçim hedefe alınarak Konya’mızda da yapılır olması kabul edilir bir durum olmasa gerektir.
Bu açıdan bakılınca elinde düğün veya şenlik davetiyesi Ankaralarda kapı kapı gezenlerin hüsrana uğramaları da kaçınılmaz gözükmektedir.
Bu bayram öne çıkan siyaset konuşmalarından Meram Belediyesi ile ilgili olanların ağırlığı, anketlerdeki rakamların aksine belediye başkanının mutlaka değişeceğini/değişmesi gerektiğini dile getirenler tarafından yapılan konuşmalardır.
İl Genel Meclisinin seçilmiş üyelerinden bir, memurlarından da bir kişinin olmak üzere en az iki kişinin Meram Belediye Başkanlığına aday adayı olacağını öne sürenler, adayların kimler olabileceğini öğrenmek isteyenlerin Meram Belediye başkanlığının son bir yılda düzenlediği temel atma ve açılış törenlerinin resimlerine bakılması gerektiğini salık vermektedirler.
Geçmişte milletvekilliği adaylığı için bulundukları görevlerden istifa edip hüsrana uğrayanlar bu defa paçalarını çekiştirenlerin daha çok olacağı düşüncesiyle yeni bir mağlubiyet daha yaşayabilirler.
Kaldı ki Büyükşehir belediye Başkanlığına aday olacakların, belki bu defa İlçe Belediye Başkanlarının tespitinde daha bir ağırlıklı olarak söz sahibi olmak isteyecekleri de dikkate alındığında, İl Genel Meclisi dışından aday olacakların da şanslarını azaltacak bir faktör olarak göz önüne alınmalıdır.
Şimdilik Meram ile ilgili bu kadar söz kafi diyerek sözü anayasa değişikliği ile bağlayalım.
12 Eylül Anayasasının ve kanunlarının bu ülkeye yakışmadığı konusunda hemen hemen herkes hemfikir olmasına rağmen, değiştirilmeyen anayasa ve seçim kanunları ile bir kere daha yerel seçim daha yapılacak olması siyasetçilere ayıp olarak yeter de artar bile.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.