Bangladeş'te hüzünlü 1 Mayıs kutlaması

Bangladeş'te hüzünlü 1 Mayıs kutlaması

Bangladeş'in başkenti Dakka'da binlerce işçi, geçen hafta bir iş merkezinin çökmesi sonucu 386 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda iş güvenliği için yürüyüş düzenledi.

Ellerinde bayraklar ve pankartlarla sokaklara dökülen işçiler, slogan atarak hükümete bir an önce eyleme geçmesi çağrısında bulundu.

Can güvenliklerinin sağlanması ve ücretlerinin artırılması talebinde bulunan işçiler, insanca yaşamak ve çalışmak istediklerini söyledi.

İşçiler, iş merkezinin sahibi Muhammed Sohel Rana'nın da idam edilmesini istedi.  

Yasadışı yollardan 3 kat eklendiği belirlenen Rana Plaza'nın, 24 Nisan sabahı çökmesi sonucu 386 kişi yaşamını yitirmişti. 3 binden fazla işçinin çalıştığı iş merkezinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Enkaz altında yaklaşık bin kişinin olduğu sanılıyor.  

Plaza'nın sahibi Rana, Pazar günü Hindistan'a kaçmaya çalışırken yakalanmıştı. Yasadışı inşaat, ihmal ve işçileri tehlikeli koşullarda çalışmaya zorlamak suçlamalarıyla mahkeme önüne çıkarılacak Rana'nın en fazla 7 yıl hapse mahkum edilmesi bekleniyor.

Yüksek Mahkeme, dün Rana ile iş merkezindeki 5 konfeksiyon atölyesinin sahiplerinin mal varlıklarına el konulmasına karar vermişti.

Yaklaşık 150 milyon insanın yaşadığı Bangladeş'te nüfusun yüzde 88'i 55 yaşın altında. Tüm ihracatın yüzde 80'ini oluşturan hazır giyim sektöründe çoğu kadın 4 milyondan fazla işçi, sadece 38 dolar olan asgari ücret karşılığı günde 14 saat, haftada 6 gün çalışıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.