''Avrupa Suriye'yi izliyor''

''Avrupa Suriye'yi izliyor''

Arap Reform Girişimi Direktör Yardımcısı Salam Kawakibi, Avrupa ülkelerinin Suriye'deki katliamlara yeterince ilgi göstermediğini belirterek, "Hiç kimse Suriye'deki savaşı çözmek istemiyor" dedi.

Fransa merkezli sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Kawakibi, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) tarafından düzenlenen "Arap Baharı ve Avrupa'nın Yanıtları" konulu konferansta bir konuşma yaptı. Suriye'de halk ile diktatörlük arasındaki mücadelenin yeni olmadığını dile getiren Kawakibi, halkın taleplerinin uzun yıllardır güç kullanılarak bastırıldığını söyledi.

Suriye'nin 1970'den bu yana Esad ailesi tarafından yönetildiğini hatırlatan Kawakibi, "Esad, Suriye'yi babasının çiftliği gibi yönetiyor. Kimse ses çıkarmıyor. 1980'lerde ciddi protestolar oldu. Binlerce insan gözaltına alındı. Reform talebinde bulunanlar hapislere atıldı. O zaman rejim ve Batı iyi ilişkiler içinde oldukları için Hama katliamı hiç sorun yapılmadı" dedi.

"Halk bir asırdır bekliyor"

Suriye krizi nedeniyle Ortadoğu'da yeni bir soğuk savaş yaşandığını ifade eden Kawakibi, insani drama dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Bugün Suriye'de 10 tane Hama yaşandı. Hiç kimse Suriye'deki savaşı çözmek istemiyor. Binlerce insan öldü, binlercesi yurdundan edildi. Bu savaş bütün bölgenin geleceği için tehdittir. Avrupa gerekli ilgiyi göstermiyor. Suriyeliler özgürlük bekliyor. Halk rejimin çökmesini bir asırdır bekliyor, birkaç yıl daha bekleriz."

Kawakibi, uluslararası konferans düzenlenmesi önerisinde bulunan ABD ve Rusya'nın Esed rejimi ile muhalifleri siyasi çözüme zorlamasını doğru bulmadığını ifade ederek, "Suriye halkının eli kanlı kimselerle aynı masada oturtulması büyük bir problem olur" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.