Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

“Anadolu’nun Yükselen Yıldızı” Selçuk

“Anadolu’nun Yükselen Yıldızı” Selçuk

Başlıkta Selçuk yazısını görünce. Sakın konu Selçuklu Belediyesi'ne ait sanmayın.
Şarkıdaki “Ne bir selâm ne bir haber” gibi son devrenin başlangıcından bu yana unutulmamızla (!) onlar için bir konuya giremem tabii.
***
Konumuz hakikaten son devre rektörlüğün faal çalışma yanında gelişimli düşüncelerde bulunması ile “Yükselen Yıldız” olmayı.
Adını aldığı Selçuk Devleti gibi hak eden değerli bir Selçuk Üniversitemiz olmakta.
Üniversitenin çalışmaları hakkında ki değerli dergi ve broşürler bir yana, davet edildiğim tüm toplantılar ve gönderilen haberlerde kabuğunun içinde oyalanan değil fışkıran bir nitelik taşımakta.
***
Ne yazık ki çalışmaların ve Sayın Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in bizzat anlatımlarının tümünü yazmak köşeme sığmayacağı için önemli kısımları sunmuş olacağım.
Çalışmalarda gördüğüm ilerlemeler olarak Sayın Rektör'den randevu talebim anında karşılanmış ve şimdi rektörlük olan yılların Kız Muallim Mektebi Binası'nda söyleşi yapmış oldum.
***
Önce üniversitenin tarihçesinden başlayan Sayın Gökbel geniş açıklamanın özeti olarak “1975 yılında öğretime başlayan üniversitenin 2 fakülte, 7 bölüm, 327 öğrencisi ve iki kadrolu öğretim üyesi varken…
Bugün 800 bin m2'lik kapalı alanda 21 Fakülte, 23 Yük. Okul, 7 Yük. Okul, 6 Enstitüsü, 67800 öğrenci, 2507 Akademik, 1210 İdari Personeli ile 75 bin kişilik nüfusa sahip olmakta. Üç fakültesini de Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne devretti
YÖK’ün uluslararası yayın sıralamasında 2003 yılında 17. sırada yer alırken 2010 da 8. sırada oldu halen YÖK tarafından diğer yıllar belirtilmedi.”
“Programınız ve arzu ettiğiniz gelişmeler üzerinde bilgi verir misiniz?” sözümü özetle şöyle cevaplandırdı
“Hedef dünyanın 500 üniversitesi arasında en ön sıralarda yer almak.
Huzurlu ortam ve demokratik yönetim
Bunu sağlamak için üniversitemizde kurumsallaştırmak
Ana hatları ile katılıma birleştirici, öfkeleştirmeyen akılcı şeffaf ve hesap verebilen kurulların etkin olduğu, önemli kararların birlikte alındığı, düşünce, inanç ve ifade özgürlüğüne saygılı, farklılıkları zenginlik olarak gören, herkesi kucaklayan, maddi manevi hukuka, özlük haklara özen gösteren…
Liyakati esas alan,,,
Kalite standartlarının uygulandığı, profesyonel bir yönetim anlayışı ortaya koyan…
Girişimci ruha sahip kamu yararını düşünen…
Sürekli öğrenen, kendini yetiştiren ve geliştiren…
Zorlaştırmayıp kolaylaştıran…
İnsan odaklı bir yapıda olma hedefimizdir.”
***
Bunları ön plana alan bir üniversite idaresi “Yükselen yıldız” olamaz mı?
Nitekim üniversite kendi bünyesi dışına çıkıp daha öncede konu ettiğim gibi Avrupa, Asya vb. üniversiteleri ile birlikte işlemlere girişmiş oluyor.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hakkı Gökbel nezdinde tüm Üniversite Akademik ve diğer personel ile gidişata uyan öğrencileri tebrik edip başarılar dilerken…
Son olarak aşağıdaki birkaç yeni haberi okuyalım.
***
TÜBİTAK Teşviklerinde Altıncı Sıraya Yükseldi
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) Ulusal Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM), 2011 yılında bilimsel çalışmalarıyla teşvik alan üniversitelerin yayın sıralamasında Selçuk Üniversitesi altıncı sıraya yükseldi. 2010 yılında dokuzuncu sırada yer alan Selçuk Üniversitesi, üç basamak birden atlarken, İstanbul, Ankara, Dokuz Eylül, Erciyes, Marmara, Akdeniz ve Çukurova gibi birçok köklü üniversiteyi geride bıraktı.
***
İletişim’in Oscarlarından Selçuk’a 5 Ödül
Aydın Doğan Vakfı’nın sektöre nitelikli medya çalışanı ve yöneticisi yetiştirmek amacıyla üniversitelerin iletişim fakültelerinde öğrenim gören lisans öğrencileri arasında düzenlediği “24’üncü Genç İletişimciler Yarışması’nın sonuçları açıklandı. 31 üniversitenin iletişim fakültelerinden yazılı, görsel, işitsel, reklam, halkla ilişkiler ve internet yayıncılığı dallarında 1351 öğrencinin 1163 proje ile katıldığı yarışmada, 21 üniversiteden 155 öğrenci 80 proje ile ödül almaya kazandı. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi, 3’ü birincilik olmak üzere 5 ödül aldı.”
***
Üniversite-Sanayi İşbirliği’nde Dev Adım
Selçuk Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Helvacızade A.Ş. ortaklığında Kalkınma Bakanlığı'nın desteği ve öncülüğüyle gerçekleştirilen proje kapsamında Konya’da Doğal Ürünler Araştırma Uygulama Merkezi açılması kararı alındı. Projeye ilişkin protokol Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı törenle imzalandı. Proje ile ilk kez bir sanayi tesisinin içinde üniversiteyle işbirliği yapılarak araştırma merkezi kuruluyor. Doğal Ürünler Araştırma Uygulama Merkezi, Helvacızade A.Ş.'nin Selçuk Üniversitesi'ne 10 yıl süreyle bedelsiz olarak kullanım hakkı verdiği 2 bin metrekarelik alanda kurulacak.
Selçuk, KTO Vakfıyla Protokol İmzaladı
Selçuk Üniversitesi, üniversite-sanayi işbirliğinde örnek olacak bir hamle daha gerçekleştirdi. Selçuk Üniversitesi Rektörü ile Konya Ticaret Odası Vakfı Başkanı arasında imzalanan protokol kapsamında Üniversite, sanayi bölgesindeki vakfa ait uygulama merkezini eğitim, araştırma, uygulama ve endüstriyel faaliyetleri yürütmek amacıyla on bin m2 lik yeri 15 yıllığına devraldı.
***
Son olarak Orta Doğu Üniversitesi olaylarına atıf olan düşüncelerine ait beyanatta.
“BİRLİK VE BÜTÜNLÜĞÜMÜZDEN TAVİZ VERMEMELİYİZ”
“… (ODTÜ) Kampüsü’nde yaşanan olaylar, öğrencilerin ve bilim insanlarının fikir ürettiği ve dile getirdiği, düşüncelerini akademik özgürlük çerçevesinde paylaşabildiği eğitim kurumlarına yakışmamaktadır.
Üniversiteler, her türlü düşüncenin özgürce paylaşıldığı, farklı düşünce ve davranışların kabul gördüğü, demokratik ortamlardır. Elbette her öğrencinin ya da her akademisyenin protesto hakkı vardır. Ancak protesto şekilleri hiçbir zaman taş, sopa ve molotof gibi kavga ve şiddete hizmet eden provokatif eylemler aracılığıyla olmamalıdır. Bilinmelidir ki, toplumun ve eğitim kurumlarının huzuru ve refahını bozmaya yönelik gerçekleştirilen bu gibi olaylar, provokatif terör eylemlerinden farksızdır…”
***
 Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi