Almanya'da Steinmeier’in İfadesi Hükümete Takıldı

Almanya'da Steinmeier’in İfadesi Hükümete Takıldı

Almanya'da Federal Meclis Denetleme Kurulu, ABD’nin Ulusal Güvenlik Teşkilatı NSA’nın dinleme skandalını aydınlatmak için Alman istihbarat teşkilatlarından koordinasyonundan sorumlu Başbakanlık Dairesi Başkanı Ronald Pofalla’yı (CDU) üçüncü kez sorguladı.

Almanya'da Federal Meclis Denetleme Kurulu, ABD’nin Ulusal Güvenlik Teşkilatı NSA’nın dinleme skandalını aydınlatmak için Alman istihbarat teşkilatlarından koordinasyonundan sorumlu Başbakanlık Dairesi Başkanı Ronald Pofalla’yı (CDU) üçüncü kez sorguladı. Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier, dünkü kurulun toplantısının hareketli geçmesine sebep oldu. Hükümetteki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Partisi (FDP) ve Sol Parti Steinmeier’in BND ile NSA arasında 2002 yılında imzalanan anlaşmayla ilgili açıklık getirmesini talep etmiş, hatta şimdiki dinleme skandalına Steinmeier’in sebep olduğu iddia edilmişti.

Bu anlaşmanın yapıldığı yıllarda Başbakanlık Dairesi Başkanı görevinde bulunan Steinmeier ise hakkındaki suçlamalara açıklık getirmek için kurula ifade vermek istedi.

Ancak Steinmeier’in ifade vermesine hükümetteki partiler karşı çıktı. Siyah-Sarı Koalisyonu’nun ortakları karşı çıkmalarına gerekçe olarak kurulun belirlenmiş gündemi olduğunu, bunun dışına çıkılamayacağını,
Pofalla’nın açıklamalarına göre hareket edileceğini öne sürdükleri belirtildi. Steinmeier ise hakkında yapılan suçlamaları ‘hükümetin şaşırtma manevrası’ olarak değerlendirdi. Başbakan Angela Merkel’in yönetimindeki hükümeti eleştiren Steinmeier, “Olayın aydınlatılmasını değil, sorumluluktan kaçmak istiyorlar.” diye açıklamada bulundu. Federal Meclis Denetleme Kurulu Başkanı Thomas Oppermann (SPD) ise, “Kırmızı-Yeşil hükümetinin 2002 yılındaki anlaşması Alman vatandaşlarının dinlenmesi ile hiç bir ilgisi yoktur.” diye eleştirilere cevap verdi.

Oppermann söz konusu anlaşmada Afganistan gibi savaş bölgelerindeki bilgilerin ABD’ye verilmesinin öngörüldüğünü aktardı. Oppermann, “Biz kaç kişinin ABD’li teşkilatlar tarafından dinlendiğini ve izlendiğini bilmek istiyoruz.” diyerek, hükümetin konuya acilen açıklık getirilmesini talep etti.

CDU’nun Genel Sekreteri Hermann Gröhe ise Oppermann’ı kurul başkanlığı görevini suistimal etmekle suçladı. Rheinische Post’a konuşan Gröhe, Oppermann’ın görevini seçim kampanya unsuru haline getirdiğini savundu.
Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Pofalla’ya NSA’nın Alman vatandaşlarını dinlemesiyle ilgili gelişmelerin yanı sıra Alman istihbarat teşkilatı BND’nin NSA’ya cep telefon bilgilerini verip vermediği soruldu.

Kısa süre önce ABD’nin, BND’den aldığı cep telefon bilgilerinden yararlanarak insansız hava araçlarıyla Afganistan ve Pakistan’daki infazlar yaptığı belirtilmişti. Oppermann, BND’nin silahlı çatışmaların dışında infaz girişimlerine destek çıkmasının yasak olduğuna dikkat çekti.

FDP’li kurul üyesi Hartfrid Wolff ise Almanya’da elde edilen bilgilerin hiç bir şekilde insanların sorgusuz sualsız öldürülmesi için kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, hükümetten konuya açıklık getireceğini umduğunu belirtti. Yeşiller Partili Hans-Christian Ströbele ise “Eğer iddialar doğru ise ve insanlar infaz edildiyse, o zaman BND ve Federal Hükümet suça ortak olmuştur.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.