Hüzeyme Yeşim Koçak

Hüzeyme Yeşim Koçak

Akademik Sayfaların Onuru

Akademik Sayfaların Onuru

TYB Konya Şubesi, Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda kültürel faaliyetlerinin ilki olan “Akademik Sayfalar ve Konya Kültürüne Katkıları” programını gerçekleştirdi.
Açılış konuşmasında Sayın Bekir Şahin; Akademik Sayfaların toplam 10 senedir (Sekiz yılı Merhaba Gazetesi’nde olmak üzere) kültürümüze ve bir ruhun içselleştirilmesine, şehrin manevî yapılanmasına dair katkılarından, gönüllerimizdeki yüksek mevkiinden söz etti. Ayrıca 2011 TYB etkinlikleriyle ilgili sevindirici haberler verdi.
Gazetemizin Sahibi Sayın Mustafa Arslan, düne bakmanın gerekliliğinden, Haçlıyı durduran Selçuklu’nun içinden bir Cihan devleti çıkardığından, Mevlânalar, Şems-i Tebrizîleri, Konevîleri buluşturan Konya’nın çekirdek, nüve olarak öneminden bahsetti. Geçmişten geleceğe kültürel bir köprü kuran Akademik Sayfaların anlamlı ağırlığına vurgu yaptı.
“Mevlânâ gibi büyüklerin ruhaniyetinin sindiği ve hissedildiği Konya gibi güzide şehirlerin, “büyük bir miras ve kaynak” olduğunu belirten Sayın Kâmil Uğurlu; bu mirasın üzerine taş üstüne taş, söz üstüne söz koymanın güçlüğüne işaret ederek, Akademik Sayfaların bu husustaki değerine dikkat çekti.
Selâmlama konuşması yapanlardan Sayın Mustafa Kabakçı, “Hak etmediğimiz bir yenilgiye uğrayıp, dar bir coğrafyaya sıkıştığımızı ama yeni bir medeniyet tahayyülüyle ve yürüyüşüyle eski ihtişamımıza kavuşacağımızı ifade etti. Hazinelerimiz bir iç odada mahpustu ve artık çıkarılma, hayata geçirilme zamanı gelmişti.
Daha sonra panele geçildi.
Akademik Sayfalar ilk olarak 1998’de Konya Postası’nda yayınlanmıştı. Sayın Mehmet Ali Uz, daha ilk yılında büyük alâka gören Akademik Sayfaların hikâyesini anlatırken; nihaî gayelerinin Türk Dili, Edebiyatı, Sanat ve Fikriyatına hizmet etmek olduğunu bildirdi. Akademik Sayfalarla; isimsiz seçkin kahramanlar, şahsiyetler gün ışığına çıkarılıyor, silik nisyana terk edilmiş mekânların yeri tespit edilip, tarihe not düşülüyordu.
Son yıllarda internet üzerinden Avrupa’dan dahi takip ediliyordu. Titizlikle, incelikle peşpeşe özel sayılar çıkarılıyordu.
Akademik Sayfalar’ın ikinci doğuşu, kültüre sahip çıkan Mustafa Arslan Bey’in teklifiyle mümkün olmuştu. 2,5 yıl aradan sonra, bir ekip çalışmasıyla (Hasan Özönder, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Caner Arabacı, Ali Işık, Kâmil Uğurlu, Haşim Karpuz gibi nice değerlerin el birliği ve desteğiyle) 26 Mayıs 2004 tarihinde Merhaba Gazetesi’nde tekrar neşredilmeye başlanmıştı.
Panelistlerden ve Akademik Sayfaları hikmetli şiirleriyle canlandıranlardan Sayın Prof. Dr. Ahmet Sevgi; “100–150 yıl evvel Konya aydınları böyle bir işe talip olup, tarihimizi, kültürel varlığımızı, geleneklerimizi kayıt altında tutsalardı; bugün kıymetini pek takdir edemediğimiz Akademik Sayfalar’ın ne büyük bir öneme haiz olduğunu daha iyi bilecektik.” dedi. İleride bu değer açığa çıkıp, anlaşılacaktı.
Yine Sayın Sevgi, Akademik Sayfalar’ın en önemli fonksiyonunun her yaştan insana ifade etme hürriyeti sağladığını; yazmanın her şeyden önce bir imkân ve atmosfer işi olduğunu; bu edebî vasatta ancak Akademik Sayfalarda yer bulabilecek güzel yazılar, hatıralar, araştırmalar yayınlandığını belirtti.
Akabinde söz alan Doç. Dr. Sayın Caner Arabacı, Akademik Sayfaların tarih, sanat, edebiyat konularını ele alarak; mazi bağlarını kurmak ve güçlendirmek işlevini üstlendiğini; cilt başına 230 yazı düştüğünü, 10 yıl boyunca ise ortalama 2300 yazı yayınlandığını; sabırlı, sürekli ve yürekli çalışmalarla Akademik Sayfaların vazifesini yerine getirdiğini anlattı.
Sayın Hasan Yaşar, özel sayıların isimlerini verdi. Bunlardan bazıları; İbrahim Hakkı Konyalı, Necip Fazıl, Lütfi İkiz, Mehmet Emiroğlu, bendenizin de katkıda bulunduğu gönül adamı Muammer Tolasa, Fevzi Özçimi, Mehmet Önder, Arif Etik, Mehmet Ali Uz, Yahya Kemal, Safa Odabaşı, Arif Nihat Asya, Mehmet Akif, Lâdikli Ahmet Efendi, Kutlu Doğum, Çanakkale Zaferi gibi olaylar ve şahıslar hakkındaydı.
Prof. Dr. Sayın Saim Sakaoğlu, geçmişte “Bir gazete sayfasıyla yola çıkan Akademik Sayfalardaki yazıların bugün yüzde 85’inin orijinal, yüzde 15’inin alıntı yazılardan meydana geldiğini; yazıların yüzde 95’inin gerçek adlarını kullanan Konyalı yazarlarca şekillendirildiğini bildirdi.
Konu çeşitliliği ve zenginliğiyle göz dolduran Akademik Sayfalarda; muhtelif yazı dizileri, Konya gelenekleri, atasözleri, deyimler, fıkralar da yer almıştı. Üstün bir emekle hazırlanan özel sayılardan biri de Dede Korkut üzerineydi.
Programın ikinci kısmında ise Akademik Sayfalar ve Konya Kültürüne hizmeti geçenlere plaket verildi.
Yazarınızın da onurlandırılması, hayatımın unutulmaz anlarındandı.
Akademik Sayfalar, bir güzellik mayası olarak, nice yıllara uzanacak, yayılacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüzeyme Yeşim Koçak Arşivi