Ziraat Odaları Birliği, Rekor Kıran Et Üretimini Az Buldu

Ziraat Odaları Birliği, Rekor Kıran Et Üretimini Az Buldu

Et üretimi 9 ayda 2 milyon tonu aşarak rekor kırdı. Ocak-Eylül döneminde kırmızı et, tavuk ve hindi eti üretimi yüzde 5,9 artarak 2 milyon 8 bin 701 tona ulaştı.

Et üretimi 9 ayda 2 milyon tonu aşarak rekor kırdı. Ocak-Eylül döneminde kırmızı et, tavuk ve hindi eti üretimi yüzde 5,9 artarak 2 milyon 8 bin 701 tona ulaştı. Bu rakamları yetersiz bulan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Avrupa Birliği’nin ortalama kişi başına yıllık et tüketimine ulaşılabilmesi için üretim en az iki katına, ABD seviyesi için en az 3 katına çıkarılması gerekiyor." dedi.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, kırmızı et ve tavuk, hindi üretim rakamları değerlendirildi. 9 aylık büyüme eğilimi sürdürülürse, 2013 yılında kırmızı et üretiminin 1 milyon 47 bin tonu geçeceği belirtilen açıklamada, kırmızı et üretiminin hala yetersiz olduğunu ifade eden birlik başkanı Bayraktar'ın şu değerlendirmeleri yer aldı:

"2013 yılında kişi başına kırmızı et üretimi 11,9 kilogramı sığır, 1,5 kilogramı koyun, 0,37 kilogramı keçi, kalanı manda olmak üzere 13,77 kilograma çıkacak. Kanatlı et üretimi 23,32 kilogramı tavuk, 0,5 hindi olmak üzere 23,82 kilograma, toplam kırmızı et ve kanatlı eti üretimi ise 37,58 kilogram olacak. ABD’de sığır eti tüketimi 38 kilogramı aşıyor. Tavuk eti tüketimi ise 42 kilogramın üzerinde. Bu ülkede sadece sığır ve tavuk eti olarak yılda kişi başına 80-81 kilogram et tüketiliyor. Diğer etlerle tüketim 116 kilogramı geçiyor. Avrupa Birliği’nin ortalama kişi başına yıllık et tüketimine ulaşılabilmesi için üretim en az iki katına, ABD seviyesi için en az 3 katına çıkarılması gerekiyor. Türkiye’nin kırmızı et tüketimi sığır, koyun ve keçi eti üretimine dayanıyor. Ülkemiz, özellikle Doğu Anadolu Bölgemiz, küçükbaş hayvancılıkta önemli bir potansiyel barındırıyor."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.